Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ηλεκτρονική παγίδα για ακίνητα, δάνεια, ασφάλιστρα

Μπαράζ διασταυρώσεων σε ακίνητα, δάνεια, εισοδήματα και ΦΠΑ αρχίζει σύντομα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι διασταυρώσεις μαζί με την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων και των κινητών τηλεφώνων είναι βασικά συστατικά του πακέτου μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η ηγεσία του υπουργείου.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συσταθεί ειδική ομάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την υποβολή και επεξεργασία προτάσεων για τη διενέργεια διασταυρώσεων φορολογικών δεδομένων των φορολογουμένων. Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι χάρη στις διασταυρώσεις θα ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς οι διαδικασίες θα είναι όχι μόνο ταχύτερες αλλά και αποτελεσματικότερες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρέσινγκ στους φορολογουμένους που θα πιάνονται στα δίχτυα των διασταυρώσεων θα αρχίζει αμέσως μετά τον .......

εντοπισμό τους. Συγκεκριμένα, τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται στην Εφορία για έλεγχο θα αποστέλλονται απευθείας στους φορολογουμένους από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να εξοικονομείται χρόνος αλλά και να ενεργοποιείται αμέσως ο ελεγκτικός μηχανισμός των Εφοριών (με την υφιστάμενη διαδικασία η ΓΓΠΣ έστελνε τα στοιχεία των διασταυρώσεων στις Εφορίες και εκείνες καλούσαν τους φορολογουμένους για έλεγχο).

Με βάση τις έως τώρα εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, σημαντικό βάρος των νέων διασταυρώσεων θα πέσει στα ακίνητα, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω Ίντερνετ, στις δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι, στα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα, στους τόκους των δανείων, στις επιχειρήσεις με μειωμένη απόδοση ΦΠΑ και στις επιχειρήσεις που αμέσως μετά τη σύστασή τους εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό τζίρο.

Ποιους θα αφορούν

Ειδικότερα, οι νέες διασταυρώσεις που ετοιμάζει η ΓΓΠΣ αφορούν:

● Φορολογουμένους που ενώ απέκτησαν ακίνητο δεν το δήλωσαν στην Εφορία προκειμένου να αποφύγουν το πόθεν έσχες. Να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι αγοράζουν ακίνητο θα πρέπει να δηλώσουν το σχετικό τίμημα στη φορολογική δήλωσή τους προκειμένου να ελεγχθούν για το πόθεν έσχες. Η διασταύρωση θα γίνει με τον εξής τρόπο. Θα ληφθούν από τα τμήματα Κεφαλαίου των Εφοριών τα στοιχεία που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων (δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που υποβάλλονται από τους αγοραστές. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν να μην έχουν δηλώσει το ακίνητο που απέκτησαν θα κληθούν στην Εφορία για εξηγήσεις.

● Φορολογουμένους που δηλώνουν δαπάνη ασφαλίστρων ζωής. Για τη διασταύρωση αυτών των στοιχείων η ΓΓΠΣ δρομολογεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να λάβει τα ακριβή ποσά των ασφαλίστρων που καταβάλλει ο φορολογούμενος. Εφόσον κατά τη διασταύρωση διαπιστωθούν αποκλίσεις ο φορολογούμενος θα έρχεται αντιμέτωπος με τον φορολογικό έλεγχο.

● Φορολογουμένους που δηλώνουν δαπάνη τόκων για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία που διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να εντοπισθούν φορολογούμενοι που δηλώνουν ανύπαρκτη ή μεγαλύτερη δαπάνη από την πραγματική.

● Επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ χαμηλή κερδοφορία σε σχέση με τον συνολικό τους τζίρο. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πολλές επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζουν σημαντικό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου και θα ελέγχονται τακτικά.

● Επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ χαμηλότερο από το 5% του ετήσιου τζίρου τους. Πρόκειται επίσης, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για ένδειξη φοροδιαφυγής.

● Φορολογουμένους που υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις τους ηλεκτρονικά. Θα δημιουργηθούν ειδικά κριτήρια που όσοι τα εκπληρώνουν θα καλούνται για φορολογικό έλεγχο.

Από κόσκινο και εισοδήματα από υπηρεσίες

ΣΤΟ... ΜΑΤΙ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μπαίνουν και οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, για τις οποίες εκδίδουν παραστατικά οι επιχειρήσεις αυτές. Αυτή η δυνατότητα δίνεται μόνο στις περιπτώσεις που η ετήσια αξία της παροχής των υπηρεσιών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί φορολογούμενοι που λαμβάνουν εισοδήματα από αυτή την πηγή δεν τα δηλώνουν στη φορολογική δήλωσή τους όπως οφείλουν.

Όσοι εντοπίζονται να μην έχουν δηλώσει τα σχετικά εισοδήματα θα καλούνται στην Εφορία για παροχή εξηγήσεων και την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.