Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ποιοι θα κληθούν στην Εφορία τον Ιούνιο. Και φυσικά μετά τις εκλογές....

Το κατώφλι της Εφορίας θα κληθούν να περάσουν μέχρι το τέλος του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, την έκτακτη εισφορά και για να κλείσουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2006.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μεθοδεύει την επιβολή των πρώτων ήπιων εισπρακτικών μέτρων για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εφιάλτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο πακέτο θα είναι μικρό και θα περιλαμβάνει: ..........


Επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του συμβολαίου για τον χρόνο ομιλίας.

Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ τον μήνα.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη σε ποσοστό που ανέρχεται στο 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.

Εκτακτη εισφορά
Με τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού να έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες επιβολής του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς, την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού περιμένει σημαντικά έσοδα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι αρμόδιες ΔΟΥ θα καλέσουν:

Περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα παραλάβουν το «λογαριασμό» για την πληρωμή του ΕΤΑΚ του έτους 2008. Οι ίδιοι, λίγους μήνες μετά και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, θα παραλάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα και για το ΕΤΑΚ του 2009. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ΕΤΑΚ για δύο έτη!

130.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν πέρυσι, για έτος 2007, συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ.

Περίπου 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2006 καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ ή 4.400 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες ιδιώτες σύμβουλοι (νομικά γραφεία και ορκωτούς ελεγκτές) που θα αναλάβουν να οργανώσουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το πρώτο πακέτο μέτρων

* Eπιβολή τέλους 10% στα καρτοκινητά.
* Aύξηση 10%-20% του τέλους για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας.
* Aύξηση 10% -15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη.
* Xορήγηση τίτλων σε 200.000 ιδιοκτήτες δημόσιων εκτάσεων.
* Nομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων του Οκτωβρίου

* Aύξηση των τελών κυκλοφορίας
* Aύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.
* Θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης.
* Πάγωμα μισθών και συντάξεων και δεύτερη συνεχή χρονιά.
* Eπιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά.
* Aύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.