Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Πέφτουν κι άλλο τα σταθερά επιτόκια στέγης

Σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων στέγης προχωρούν οι τράπεζες, τα οποία διαμορφώνονται και πάλι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα το σταθερό για 1 χρόνο επιτόκιο ξεκινά από το 3,5%, ενώ το κυμαινόμενο διαμορφώνεται σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο στο 3% με 3,2%.

Όμως προς το τέλος του χρόνου τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα περάσουμε σε ανοδικό κύκλο στα επιτόκια και για το λόγο αυτό λανσάρουν και πάλι στην αγορά ελκυστικά σταθερά επιτόκια.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα βασικά επιτόκια του ευρώ, θα διατηρηθούν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για διάστημα 9-12 μηνών και μετά θα ξεκινήσει η νέα άνοδος.

Καθώς δε πληθαίνουν οι ενδείξεις για «φως» στο τούνελ της κρίσης, είναι επόμενη η .........

άνοδος των επιτοκίων. Προς το παρόν όμως ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, αν όχι σήμερα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού..

Σήμερα το επιτόκιο Euribor μηνός βρίσκεται στο 0,90% και το Euribor τριμήνου κινείται στο 1,20%, ενώ το EKT στο 1%. Με περιθώριο προσαύξησης 2%-2,30%, ένας δανειολήπτης που έχει στεγαστικό χρεώνεται με 3%-3,30% κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια αξιοποιούν χιλιάδες δανειολήπτες, με αποτέλεσμα το 90% των δανείων που έχουν εκταμιευθεί από τις αρχές του έτους να είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Παράλληλα όμως οι τράπεζες προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο προσφορών στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών, καθώς μετά το καλοκαίρι τα κυμαινόμενα θα «τσιμπάνε», προκειμένου να «τονώσουν» την ζήτηση.

Όμως αυτή τη φορά οι τράπεζες θα είναι προσεκτικές στις προσφορές τους και τα επιτόκια δεν θα παρουσιάζουν τις υπερβολές του παρελθόντος, όταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρισκόταν στο 4% και τα πιστωτικά ιδρύματα έδιναν επιτόκιο 3,90% για 2 ή 3 χρόνια.

Ήδη οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν σταθερό επιτόκιο στην περιοχή του 3,5% με 3,6% για 1 χρόνο.

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως ακόμα συμφέρει η επιλογή κυμαινόμενου επιτοκίου, όμως οι δανειολήπτες θα πρέπει αν είναι έτοιμοι να «γυρίσουν» σε σταθερά επιτόκια για να «κλειδώσουν» χαμηλές δόσεις, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι το 2010 το κόστος δανεισμού θα είναι πιο υψηλό, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.