Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Πρόταση για μεταπτυχιακές σπουδές των εκπαιδευτικών καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Μια πολύ καλή πρόταση που αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καταθέτει η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι η πρόταση αυτή μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια του Ανοικτού πανεπιστημίου και στην εξ' αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Aκολουθεί περιληπτικά η πρόταση που καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Στο κείμενο που μας απέστειλαν αναγράφονται τα εξής: ............


Η Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, πιστεύει, ότι στα πλαίσια κυρίως του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που έχει τις υποδομές, θα πρέπει να αναπτυχθούν εξ αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που θα απευθύνονται σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, κυρίως στην διδακτική κάθε επιστήμης. Σε αυτά τα προγράμματα θα ισχύουν σε πολύ γενικές γραμμές, τα εξής:
Α) Στα προγράμματα θα φοιτούν όσοι καθηγητές έχουν τουλάχιστον επταετή διδακτική προϋπηρεσία , είναι πιστοποιημένοι στο Β΄ επίπεδο στις νέες τεχνολογίες και είναι κάτω των 55 ετών.
Β) Οι φοιτητές –καθηγητές θα απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό τους ωράριο και κατά 5 ώρες και κατά μία μέρα την εβδομάδα, Παρασκευή ή Δευτέρα. Η απαλλαγή δύναται να ισχύει μόνο για δύο σχολικά έτη, εντός των οποίων οφείλει να περατώσει τις σπουδές του ο μεταπτυχιακός φοιτητής
Η παραπάνω μορφή μετεκπαίδευσης προτείνεται για τους εξής σοβαρούς και βάσιμους λόγους:

1. Είναι το ίδιο αποτελεσματική με την παραδοσιακή μορφή , σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

2. Είναι Δημοκρατική, υπό την έννοια , ότι δεν αποκλείει ex ante συναδέλφους που κατοικούν σε απομεμακρυσμένα σημεία της Ελλάδος οι οποίοι λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπορούν να το σκεφθούν καν ως ενδεχόμενο. Υπ΄ αυτή την έννοια, ένας τέτοιος θεσμός προστατεύει και τον θεσμό της οικογένειας.

3. Το κόστος ανά μεταπτυχιακό φοιτητή ενός τέτοιου προγράμματος, λόγω της ίδιας της φύσεως της διδασκαλίας και των σοβαρών οικονομιών κλίμακας που εμφανίζονται, μπορεί να είναι τουλάχιστον 6 ή 7 φορές λιγότερο από τις παραδοσιακές σπουδές (!).
Ο τελευταίος λόγος αποτελεί το πιο ισχυρό επιχείρημα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος και καλούμε ΟΛΜΕ, Συνέδρους 14ου Συνεδρίου ΟΛΜΕ, συναδέλφους , ΥΠΕΠΘ , και πάντα αρμόδιο, εφ΄όσον την ελέγξουν και πεισθούν ότι όντως υφίσταται η ισχυριζόμενη εξοικονόμηση, να την υποστηρίξουν και να την υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ολόκληρη η πρόταση που καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας (6 σελίδες) βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.