Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η Ασφάλεια ερευνά τη φερόμενη απόπειρα διαρροής

«Διαπίστωσα παρανομία»

Στην Ασφάλεια, με παραγγελία εισαγγελέα, βρίσκεται η έρευνα για το αν υπήρξε διαρροή θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Μπουγά» της Καλαμάτας. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες το απόγευμα με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, κ. Γιώργο Καραβίτη, μας είπε ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς η προανάκριση είναι μυστική.

Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Χθες, ο πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Αντώνης Τσίχλης, μας είπε:
«Το χρέος και η αποστολή μου ήταν να διασφαλίσω από κάθε πλευρά το αδιάβλητο των εξετάσεων και αυτό το καθήκον επιτέλεσα.
Εγώ διαπίστωσα μία παρανομία και όφειλα να ενημερώσω τους προϊσταμένους μου. Τώρα, ........

αν φτάσουμε στο σημείο ο υπάλληλος και ο κάθε πολίτης να φοβάται για την αποκάλυψη μιας - αντικειμενικά - παρανομίας, ε, τότε είναι μεγάλη κατάπτωση αυτό. Πάντως, εγώ προσωπικώς δε φοβάμαι τίποτα».

Αντ. Τσίχλης: «Διαπίστωσα παρανομία»

Στην Ασφάλεια, με παραγγελία εισαγγελέα, βρίσκεται η έρευνα για το αν υπήρξε διαρροή θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Μπουγά» της Καλαμάτας. Σε επικοινωνία που είχαμε χθες το απόγευμα με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, κ. Γιώργο Καραβίτη, μας είπε ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η Ασφάλεια, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα, καθώς η προανάκριση είναι μυστική.

ΟΙΕΛΕ: «Εκπαιδευτικός - κόσμημα ο Τσίχλης»

Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρό της, κ. Μιχάλη Κουρουτό, σημείωσε στο «Θάρρος»: «Επειδή η επίσκεψή μας στα Εκπαιδευτήρια “Μπουγά” την Παρασκευή απέβη άκαρπη, την ίδια μέρα καταθέσαμε στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, δηλαδή όποιου μπορεί να συμμετείχε σε αυτή την ιστορία, θέλοντας να προστατεύσουμε την κοινωνία και το δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι η Παιδεία».

Ενώ συνέχισε: «Η ΕΔΕ έχει δείξει ποιοι ήταν οι πέντε συνάδελφοι, έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη. Ξέρω ονόματα, αλλά δεν μπορώ να τα πω».

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο κ. Αντώνης Τσίχλης, καθηγητής του Δημοσίου και πρόεδρος του εξεταστικού κέντρου στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Μπουγά», κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων είχε ανακαλύψει την παρουσία εκπαιδευτικών σε υπόγειο του σχολείου, πράγμα που θεώρησε ύποπτο και γι’ αυτό το ανέφερε στους ανωτέρους του.

Αναφερόμενος στον κ. Αντώνη Τσίχλη, ο κ. Κουρουτός μάς είπε: «Έχετε έναν εκπαιδευτικό - κόσμημα στη Μεσσηνία που λέγεται Τσίχλης».

Τέλος, με αφορμή χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», που είχε τίτλο «Με λάπτοπ η απόπειρα υποκλοπής των θεμάτων. Πέντε καθηγητές είχαν συνδεθεί με τον υπολογιστή του σχολείου», ο κ. Κουρουτός πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Ό,τι λένε “Τα Νέα” είναι γεγονός».

Α. Τσίχλης: «Δε φοβάμαι τίποτα. Έκανα ό,τι επέβαλε το υπαλληλικό μου καθήκον»

Χθες, επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του εξεταστικού κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Αντώνη Τσίχλη, ο οποίος μας είπε για το θέμα: «Το χρέος και η αποστολή μου ήταν να διασφαλίσω από κάθε πλευρά το αδιάβλητο των εξετάσεων και αυτό το καθήκον επιτέλεσα, κατά τη γνώμη μου, στο ακέραιο, όπως φάνηκε και από τα συγχαρητήρια τα οποία έλαβα το μεσημέρι της ημέρας εκείνης από το υπουργείο Παιδείας, μέσω του κ. Γιακουμή. Ό,τι υπέπεσε στην αντίληψή μου, με μάρτυρες και με ντοκουμέντα, τα ανέφερα λεπτομερώς στον προϊστάμενό μου και εκείνος έκανε τις περαιτέρω ενέργειες. Εγώ εκείνη την ημέρα δεν κάλεσα την Αστυνομία. Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου να καλέσω κανέναν άλλον πλην του προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων, τον κ. Γιακουμή. Όπως και έπραξα. Τον ειδοποίησα αμέσως και τηλεφωνικώς και εγγράφως. Αρμοδιότητα να καλέσουν την Αστυνομία είχαν όσοι ήταν πάνω από μένα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με το επίμαχο περιστατικό, ο κ. Τσίχλης απάντησε: «Επειδή κατέθεσα στην Ασφάλεια, δεν μπορώ να πω για το περιστατικό. Η Ασφάλεια με κάλεσε το Σάββατο στις 7.30 το βράδυ και έδωσα ένορκη κατάθεση. Οι εφημερίδες προφανώς έχουν τις πληροφορίες τους από άλλες πηγές, όχι από μένα».

«Διαπίστωσα παρανομία»

Η τελευταία μας ερώτηση στον κ. Τσίχλη ήταν η εξής: Υπήρξε στιγμή που να φοβηθήκατε μήπως τελικά μπλέξετε εσείς, με όλη αυτή την ιστορία;

Και η απάντησή του: «Όχι. Εγώ απλώς διαπίστωσα μία παρανομία και όφειλα να ενημερώσω τους προϊσταμένους μου. Τώρα, αν φτάσουμε στο σημείο ο υπάλληλος και ο κάθε πολίτης να φοβάται για την αποκάλυψη μιας - αντικειμενικά - παρανομίας, ε, τότε είναι μεγάλη κατάπτωση αυτό. Πάντως, εγώ προσωπικώς δε φοβάμαι τίποτα. Έκανα αυτό που επέβαλε το υπαλληλικό μου καθήκον. Όχι μόνο εγώ, αλλά και η ομάδα των επιτηρητών, καθώς και η ομάδα της λυκειακής επιτροπής της οποίας ήμουν πρόεδρος. Λειτουργήσαμε με υποδειγματική υπαλληλική υπευθυνότητα».

Γιατί δεν κλήθηκε η Αστυνομία;

Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι κάτι συνέβαινε στο εξεταστικό κέντρο, έπρεπε να κληθεί η Αστυνομία ή όχι. Σύμφωνα με δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή κ. Καραβίτη στο «Θάρρος», τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκε το θέμα, η Αστυνομία δεν είχε καμία εμπλοκή. Αν, λοιπόν, έπρεπε να κληθεί, ποιος όφειλε να το κάνει και γιατί δεν το έκανε;

Απευθυνθήκαμε γι’ αυτό στον πρόεδρο της επιτροπής των εξετάσεων στη Μεσσηνία κ. Παν. Γιακουμή. Μας απάντησε ότι δεν επιτρέπεται να πει τίποτα για το θέμα, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Το ερώτημα για το αν έπρεπε να κληθεί η Αστυνομία και από ποιον θέσαμε και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Γιώργο Σταματόπουλο, ο οποίος απάντησε το εξής: «Κάνω ΕΔΕ και δεν πρέπει να μιλήσω». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το να κληθεί η Αστυνομία «δεν ήταν αρμοδιότητα του κ. Τσίχλη».

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.