Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Δέσμευση τραπεζών να καταργήσουν τα «ψιλά γράμματα»

Δέσμευση ότι θα εφαρμόσουν τον νέο νόμο για τα «ψιλά γράμματα» στις συμβάσεις με τους δανειολήπτες έδωσαν οι τράπεζες στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τους υπουργούς Οικονομίας- Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και Κωστή Χατζηδάκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι «οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο και εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι στον βαθμό που δεν εφαρμόζεται ο νόμος δεν θα μείνουμε απαθείς, όπως είναι αυτονόητο».

Απόφαση ΣτΕ ........

<< Για τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία παρότι δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί δικαιώνει τις θέσεις της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο υπουργός. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη ρευστότητα στην αγορά και τη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ.

ΤΕΜΠΜΕ

Η δεύτερη φάση του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, που παρέχει εγγυήσεις του Δημοσίου στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν δάνεια (κεφάλαια κίνησης) από τις τράπεζες, έχει ξεπεράσει τα 10.000 δάνεια.

Οι εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ καλύπτουν το 80% του δανείου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η προώθηση στη Βουλή της ρύθμισης για το 25% των στεγαστικών δανείων.

Οι κυριότεροι από τους όρους που κρίθηκαν καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες οι τράπεζες υποχρεώνονται να εφαρμόσουν είναι μεταξύ άλλων:

Η προμήθεια ή τα έξοδα φακέλου, η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η αναζήτηση του ανεξόφλητου ποσού με τους τόκους υπερημερίας σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής οποιασδήποτε δόσης, η καταβολή προμήθειας σε αναλήψεις μετρητών με πιστωτικές κάρτες κ.λπ.

Πηγή: Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. Αρπάξανε οι τράπεζες όσα μπόρεσαν ν' αρπάξουν από τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους εδώ και χρόνια και τώρα δήθεν θα εφαρμόσουν τον νόμο και καλά....

    Μας δουλεύουν και τραπεζίτες και υπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.