Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Πώς θα δοθούν τα εγγυημένα - επιδοτούμενα δάνεια

Τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ακόμη και του 50% παλαιών δανείων, θα δίνει το πακέτο των εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει ήδη δρομολογηθεί να δώσει το δημόσιο σε επιχειρήσεις επιδοτώντας και μέρος του επιτοκίου μετά την προχθεσινή θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ θα είναι ο βασικός στόχος του πακέτου εγγυήσεων ύψους 2 δισ. που θα διαθέσει το δημόσιο με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιθυμητό το τεράστιο αυτό ποσό των εγγυήσεων να αναλωθεί σε 50 ή και 100 δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.
Στην περίπτωση αυτή σχεδιάζονται περιορισμοί που θα διασφαλίζουν την κατά .............

προτεραιότητα χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί θέτοντας ένα χρονικό όριο (π.χ. 6 μήνες) με την έναρξη εφαρμογής του μέτρου μέσα στο οποίο θα παρέχονται εγγυήσεις αποκλειστικά για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 50 άτομα. Στη συνέχεια, μετά τη λήξη της περιόδου αυτής θα συνεχίζει ισχύοντας και για μικρές και για μεγάλες επιχειρήσεις.

Επίσης είναι σαφές ότι το μεγάλο κέρδος για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πακέτο αυτό θα είναι η εγγύηση για το 90% του ποσού και λιγότερο η επιδότηση του επιτοκίου αφού βούληση του υπουργείου Οικονομίας είναι αυτή να είναι μικρή.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες τα δάνεια που θα συναφθούν και θα εντάσσονται στο πακέτο των εγγυήσεων του δημοσίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για :

* Την κάλυψη αναγκών ρευστότητας

* Την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων

* Την κάλυψη ποσοστού έως και 50% υφιστάμενων οφειλών δηλαδή την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.

Στην απόφαση δεν θα υπάρχει διάκριση για το είδος και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ωστόσο απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και για τους οποίους δεν θα μπορούσε να παρασχεθεί με άλλο τρόπο εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τέτοιοι κλάδοι είναι η γουνοποιία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και όσες από τις μονάδες κλωστοϋφαντουργίας δεν έχουν καταστεί προβληματικές.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στη σύνδεση των εγγυήσεων με την απασχόληση επιλέχθηκε μόνο ο περιορισμός για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας μέχρι και το τέλος του 2010 αφού μια υποχρέωση για αύξηση των θέσεων εργασίας θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολο των εκ των υστέρων έλεγχο από τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Προβληματική επιχείρηση

Στο δεύτερη προϋπόθεση του προγράμματος δηλαδή τον αποκλεισμό επιχείρησης από την ένταξη στο πακέτο εγγυήσεων εάν αυτή έχει καταστεί προβληματική πριν την 1/7/2008 έμενε να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις του αποκλεισμού αυτού.

Πηγές από το ΥΠΟΙΟ τόνιζαν ότι ο όρος προβληματική καθορίζεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία ως εξής:"Στις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης προβληματική είναι μια επιχείρηση στην οποία έχουν μειωθεί τα καταγεγραμμένα κεφάλαιά της κατά 50% ή το 25% το τελευταίο 12μηνο πριν από την 1/7/2008 που θέτει ως όριο ή απόφαση.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις εκτός από τα παραπάνω προβληματική αποκαλείται μια επιχείρηση που δεν μπορεί με τα δικά της κεφάλαια τα κεφάλαια των μετόχων της ή τη βούληση των πιστωτών της να αντλήσει ρευστότητα.

Σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων προβληματική χαρακτηρίζεται αυτή που παρουσιάζει τριετή αρνητικά αποτελέσματα, μείωση του τζίρου και του όγκου πωλήσεων και αύξηση των αποθεμάτων".

Στην απόφαση που θα εκδοθεί θα ξεκαθαρίζεται ότι το σύνολο των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να διαπιστωθεί αν μια επιχείρηση είναι υγιής ή προβληματική θα γίνεται από τις εμπορικές τράπεζας.

Οι στόχοι

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομίας, μεταξύ όλων των άλλων, είναι να υπερβεί και το κώλυμα που φαίνεται ότι υπάρχει στο πακέτο των 28 δισ. για την ενίσχυση του ρευστότητας της οικονομίας, ειδικά στο σκέλος που αφορά την παροχή εγγυήσεων ύψους μέχρι και 15 δισ. για τη σύναψη νέων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.

Από το συγκεκριμένο πακέτο οι τράπεζες έχουν αντλήσει μόνο 3 δισ. ευρώ και υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 12 δισ. ευρώ. Με την παροχή εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις αναμένεται να εξομαλυνθεί η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και να διατηρηθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις υπό τη μορφή εγγυήσεων έχουν ενταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα γενικότερο πλαίσιο μέσω του οποίου επιχειρείται η ανάκαμψη της οικονομίας σε κοινοτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ανακοίνωση πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επισημανθεί ότι "για να ενισχυθεί η περαιτέρω πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να μειωθεί η σημερινή μεγάλη απροθυμία ανάληψης κινδύνων εκ μέρους των τραπεζών, οι επιδοτούμενες εγγυήσεις δανείων για περιορισμένη χρονική διάρκεια μπορούν να αποτελέσουν μια ενδεδειγμένη και στοχοθετημένη λύση που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.





Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.