Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ για το θέμα της βίζας

Υπεγράφη σήμερα στην Κέρκυρα από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρωτόκολλο συνεργασίας για την άρση του καθεστώτος βίζας για τους Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

Προηγουμένως, σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Αναφερόμενη στην άτυπη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ευρώπη.
Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να γυρίσουμε σελίδα.
Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για να προωθήσουμε το διάλογο. Οι εταίροι μας δείχνουν τη βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία της Κέρκυρας.

«Ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη .........

διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ»

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ τόνισε πως ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ. Εχουμε κοινά συμφέροντα, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, για συνεργασία στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Απόδειξη αυτής της βούλησης είναι και η επίλυση τρεχόντων θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της βίζας, σημείωσε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε την κοινή βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε διάλογο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η διάδοση των όπλων, η τρομοκρατία , τα οικονομικά θέματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία.

Ερωτηθείς για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας τόσο για τις επιπτώσεις στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν όσο και για την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του στην πηγή. Η συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανέφερε, είναι ένα παράδειγμα πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την άμβλυνση του προβλήματος.

Για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και επεσήμανε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς να δεσμεύσουν την τουρκική ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του περάσματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε πολύ θετική ένδειξη.

Για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τέλος, παρατήρησε ότι η επίλυση του ονόματος είναι προς όφελος όλων . Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την ΠΓΔΜ ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μια ευημερούσα χώρα, σημείωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως είναι ένας τομέας που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες.

Συνέχεια διμερών συναντήσεων Ντ. Μπακογιάννη

Το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο στο Αχίλλειον προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Σήμερα Κυριακή, οι διμερείς επαφές της κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνουν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ αβέβαιο παραμένει ακόμη αν θα συναντηθεί τελικά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Το ίδιο αβέβαιη είναι η και η συνάντηση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ με το Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.