Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Προστασία των ευπαθών ομάδων προκρίνουν οι Έλληνες επιστήμονες μετά την πανδημία γρίπης

Την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Αυτό προτείνεται καθώς από τη βιβλιογραφία, όπως εξήγησαν, προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης, η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία.

Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ........

ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το νέο εμβόλιο θα έλθει στην Ελλάδα σε δύο παρτίδες.

Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδίως αυτήν που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εξήγησε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.

Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 20. Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και, όπως είπαν σήμερα και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό.

Διαφωνία με τους ξενοδόχους

Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.