Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Άγρια κερδοσκοπία στη βενζίνη με τη βούλα της κυβέρνησης

Άγρια κερδοσκοπία με αύξηση έως και 11 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη με τη... βούλα της κυβέρνησης.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 7 λεπτά το λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ), όχι μόνο «ψαλίδισε» μείωση της τιμής κατά περίπου 3 λεπτά λόγω της αντίστοιχης πτώσης στις διεθνείς αγορές αλλά προκαλεί και κερδοσκοπικές τάσεις από εταιρίες εμπορίας και πρατηριούχους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (www.fuelprices.gr) καταγράφηκαν από το πρωί της Παρασκευής 26 μέχρι και χθες Κυριακή 28 Ιουνίου ανατιμήσεις από 4 έως και 10,8 λεπτά το λίτρο στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης.
Πρόκειται για δυσβάσταχτες ανατιμήσεις, σε διάστημα μόλις μίας - δύο ημερών, και αν δεν ήταν η ...........

μείωση μέσα στην περασμένη εβδομάδα των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο τότε θα ήταν πολύ υψηλότερες.

Βέβαια, αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές μετά από τα αλλεπάλληλα σερί ανόδου των τιμών των καυσίμων δεν κατάφεραν να... αγοράσουν φθηνότερη βενζίνη αφού η αύξηση του ειδικού φόρου... ρούφηξε τη μείωση. Για του λόγου το αληθές η τιμή της αμόλυβδης στα διυλιστήρια που ακολουθεί τις διεθνείς τιμές- έπεσε από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 25 του μηνός από τα 0,77 στα 0,74 ευρώ το λίτρο (χωρίς ΦΠΑ).

Πάντως, παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να περάσουν και τα υπόλοιπα 3 λεπτά της ανατίμησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τις προσεχείς μέρες. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει στην ανεξέλεγκτη, ούτως ή άλλως, αγορά των καυσίμων φαύλος κύκλος ανατιμήσεων.

Ήδη, και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης καταγράφηκαν αυξήσεις της τάξης των 10,8 λεπτών το λίτρο. Πρόκειται για το νομό Άρτας, όπου η υψηλότερη τιμή εκτινάχθηκε από τα 1,079 στα 1,187 ευρώ το λίτρο. Επίσης κατά 6 λεπτά σκαρφάλωσε επίσης η υψηλότερη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς Σερρών (1,129 ευρώ), Μεσσηνίας (1,199) και Πρέβεζας (1,129 ευρώ). Πέντε λεπτά ήταν η αύξηση της υψηλότερης τιμής της αμόλυβδης στο νομό Λευκάδας (1,229 ευρώ το λίτρο) και κατά 4 λεπτά στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (1,169 ευρώ).

Βέβαια, πέρα από τις μεγάλες ανατιμήσεις, σε τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές η αμόλυβδη βενζίνη παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της κερδοσκοπίας που συντελείται σε μέρη, όπου λόγω των θερινών διακοπών αυξάνεται η ζήτηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων πρόκειται για τις Κυκλάδες (1,26 ευρώ το λίτρο), την Πιερία (1,249 ευρώ), τη Λευκάδα (1,229 ευρώ), τα Χανιά (1,219), το Λασίθι (1,211 ευρώ), το Ηράκλειο (1,205), τη Μεσσηνία και τον Πειραιά (1,199 ευρώ), τα Δωδεκάνησα (1,198 ευρώ το λίτρο), την Κέρκυρα (1,189 ευρώ), τη Χίο (1,18 ευρώ) κ.ο.κ.

Σήμερα αναμένονται και οι επίσημες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης που έκανε την περασμένη Παρασκευή σε περίπου 2.500 βενζινάδικα.

Πηγή: Ημερησία

1 σχόλιο:

  1. ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΠΟ 0,983 ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 1,25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.