Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Σύσκεψη για τη νέα γρίπη στη Νομαρχία. "Εμβολιαστείτε" με ενημέρωση

Όχι στο φόβο και τον πανικό, κάτι που επιτυγχάνεται με την ενημέρωση του κόσμου, ήταν το βασικό συμπέρασμα σύσκεψης χθες στο Διοικητήριο σχετικά με τη νέα γρίπη, μαζί με τη διαπίστωση ότι η Μεσσηνία είναι αρκούντως προετοιμασμένη.

Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του ΙΚΑ Στάθης Λευθεριώτης ανέφερε ότι επί 28.774 περιστατικών ανά τον κόσμο μόλις 3 ήταν θανατηφόρα, ενώ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Σπυρόπουλος επεσήμανε πως έχει ακούσει από τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Τριχόπουλο ότι όλα τα περιστατικά είναι ήπια.
Σημειώνεται πως οι θάνατοι αφορούσαν ασθενείς επιβαρυμένους από άλλες αιτίες.

Τόσον ο κ. Σπυρόπουλος όσον και ο κ. Λευθεριώτης τόνισαν ότι δε θα πρέπει να κυριαρχήσει στον κόσμο φόβος και πανικός, επεσήμαναν δε προς τον αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη ότι η σύγκληση της σύσκεψης «κάπως φάνηκε σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευθεριώτης, με το νομάρχη Δ. Δράκο να υπερασπίζεται την αναγκαιότητά της.
Ο κ. Καφαντάρης είχε καταρχήν τονίσει ότι δεν υπάρχει πανικός και πως θα πρέπει να ........

γίνει συζήτηση για επικαιροποίηση σχεδίων και για το τι περαιτέρω πρέπει να γίνει.

Θα έρθει
Η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα εκτίμησε πως το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανεβάσει το επίπεδο επαγρύπνησης στη φάση 6 για πανδημία, δε σημαίνει τη βαρύτητα της κατάστασης αλλά τη γεωγραφική εξάπλωση. Η κα Σπέντζουρα εκτίμησε πως αναπόφευκτα η νέα γρίπη θα έρθει και σε εμάς τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με τον κ. Σπυρόπουλο να εκτιμά πως δε θα έχουμε προβλήματα εκτός εάν ο ιός μεταλλαχθεί στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία, όπου τώρα είναι χειμώνας, και εμφανιστούν νέοι υπότυποι τους οποίους δε θα «πιάνει» το εμβόλιο.

Το εμβόλιο
Σχετικά με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, η κα Σπέντζουρα είπε πως αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Η χώρα μας έχει παραγγείλει 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης.

Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται πλέον από τα νοσοκομεία μόνο, για να μην υπάρξει ανθεκτικότητα του ιού και μετάλλαξή του. Επιπλέον, συνιστάται ο εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου που ισχύει για 5 χρόνια, καθώς η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία.

Τονίζεται πως η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης προτείνει εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών με χρόνια νοσήματα και όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως άλλων νοσημάτων.
Τόσον ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Δουλάμης όσον και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Αργυρόπουλος έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα των εμβολίων, με τον κ. Δουλάμη να αναφέρει ότι αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς αφού κάθε χρόνο παρατηρείται έλλειψη.

Από τη σύσκεψη προέκυψε πως όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας είναι έτοιμες, έχει γίνει προμήθεια σχετικών υλικών, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας είναι επίσης έτοιμα και διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά, ενώ έχουν γίνει πολλές ενημερώσεις του προσωπικού. Το Λιμενικό και το Αεροδρόμιο Καλαμάτας έχουν ενημερωθεί για το θέμα και λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για πλοία και αεροσκάφη που καταφθάνουν.
Μάλιστα, σχετικά με τις θερμοκάμερες αναφέρθηκε πως αυτές τοποθετούνται με ιεραρχικά κριτήρια κινήσεως των αεροδρομίων, χωρίς πλέον να παρουσιάζουν μεγάλη χρησιμότητα αν περάσει κάποιος που έχει πυρετό. Σημειώνεται πως ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση θερμοκάμερας στο αεροδρόμιο και τα μέτρα προστασίας από τη νέα γρίπη κατέθεσε η νομαρχιακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.