Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Η επομένη των ευρωεκλογών βρίσκει τα κόμματα να περνούν από το μικροσκόπιο το αποτέλεσμα της κάλπης. Στην ΝΔ, με δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν σαρωτικό ανασχηματισμό και αλλαγές στο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο Κ.Καραμανλής αναζητά θεαματικές πρωτοβουλίες για να εκτονώσει την οργή της κοινής γνώμης, στις οποίες περιλαμβάνονται η άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά και ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, διαπιστώνοντας ότι μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να παραμείνει «ζωντανός» στο πολιτικό σκηνικό.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τα στελέχη του να .........

αλλάξει αμέσως πολιτική, αλλά και μοντέλο διακυβέρνησης, απομακρύνοντας από δίπλα του πρόσωπα που τον παρέσυραν σε εσφαλμένους χειρισμούς, διαπιστώνοντας ότι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα ήδη ξεκίνησαν προκαλώντας πρωτοφανή ένταση στο εσωτερικό του κόμματος που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί.

Η μόνη σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό είναι το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό της αποχής, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αποδοκιμάστηκε συνολικότερα το πολιτικό σύστημα και να αισιοδοξεί πως σε περίπτωση εθνικών εκλογών οι συσχετισμοί θα είναι εντελώς διαφορετικοί.

Ανάσα και μια μικρή πίστωση χρόνου για τις αποφάσεις του πρόσφερε επίσης η εσφαλμένη εντύπωση που προκάλεσαν αρχικώς οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δίνοντας την εικόνα συντριβής για το κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη απορρίψει την πρόταση διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο στην αποκορύφωση της εσωκομματικής έντασης και της εσωστρέφειας που προσπαθεί ήδη να περιορίσει.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, απομακρύνοντας όλα τα πρόσωπα για τα οποία εκφράζεται αρνητικά η κοινή γνώμη. Ενας τέτοιος ανασχηματισμός πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς, όπως συνέβη και στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, η κοινή γνώμη θα τον θεωρήσει προσχηματικό, αν δεν απομακρυνθούν κορυφαία στελέχη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής θα ρισκάρει τον κίνδυνο εσωκομματικών συρράξεων, καθώς η Κοινοβουλευτική του Ομάδα περιλαμβάνει πλέον αρκετούς πρώην υπουργούς και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ενσωματώσει και άλλους αποκλεισμούς και καρατομήσεις εξιλαστήριων θυμάτων.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οδηγεί τον κ. Καραμανλή στο να σχεδιάσει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση ότι, παρά τη νίκη του, το ΠΑΣΟΚ απέχει ακόμη πολύ από τα ποσοστά που θα του εξασφάλιζαν αυτοδυναμία.

Επιπλέον, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να ρισκάρει τις εκλογές το φθινόπωρο παρά να υποστεί μια εκλογική πανωλεθρία έξι μήνες αργότερα. Συνεργάτες του υποστήριζαν χθες ότι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, προτού επανέλθει στις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής και αναδείξει τα προβλήματα της οριακής του πλειοψηφίας.

Ακόμη, όπως εκτιμούσαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, το υψηλό ποσοστό αποχής δείχνει ότι η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να περιορίσει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, και να μετατρέψει έτσι σε αμφίρροπη την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε αλλαγές και στο κόμμα, καθώς η Ρηγίλλης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα στην προεκλογική περίοδο. Πάντως ο κ. Καραμανλής απέρριψε την πρόταση για παραίτηση του Γραμματέα του κόμματος Λ.Ζαγορίτη, τονίζοντας ότι δεν αποδοκιμάστηκαν οι δικές του επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.