Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Με μικρές αυξομειώσεις οι φετινές βάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Παραμένουν στο… ύψος τους οι βάσεις για τις δημοφιλείς νομικές, ιατρικές και οικονομικές σχολές, ενώ θεαματική θα είναι η αύξηση των υποψηφίων που θα πιάσουν τη «βάση του 10», όπως δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2009.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «Έθνος της Κυριακής», αυξομειώσεις των 50 έως 100 μορίων αναμένεται να παρουσιάσουν τα νομικά τμήματα ανά τη χώρα, ενώ προδιαγράφεται ίδια μικρή μείωση των βάσεων των ιατρικών και πολυτεχνικών σχολών.

Στα περσινά επίπεδα θα παραμείνουν οι βάσεις των ..........

οικονομικών και παιδαγωγικών τμημάτων, με τη διαφορά ότι θα παρουσιάσουν μικρή τάση ανόδου οι σχολές των νηπιαγωγών.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πληθώρα υποψηφίων θα πιάσει άνετα φέτος τη βάση του 10, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα δουν λιγότερες κενές θέσεις από κάθε άλλη χρονιά.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές και νομικές επιστήμες) οι βάσεις ων σχολών αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλές με πέρσι.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (φυσικομαθηματικές επιστήμες) και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (πολυτεχνικές) οι κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά ισοφαρίζουν με τις καλές στη Φυσική και έτσι δημιουργούν φαινόμενα σταθερότητας. Ωστόσο θα παρατηρηθεί άνοδος στις βάσεις για τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, τα οποία θα κινηθούν από τα 8.500 στα 9.000 μόρια και πάνω.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (ιατρικές και παραϊατρικές επιστήμες) οι επιδόσεις στα μάθημα της Βιολογίας θα φρενάρουν τις Ιατρικές σχολές. Όμως τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου πεδίου με προεξάρχουσες τις νοσηλευτικές απαιτούν πάνω από 12.000 μόρια.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο (σχολές Οικονομίας και Διοίκησης) προβλέπεται ήπιος ανταγωνισμός. Οι δυσκολίες στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα δημιουργήσουν πτωτικές τάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα. Όμως τα μεσαία τμήματα και τα πιο χαμηλά δεν θα επηρεαστούν, αντιθέτως θα έχουν ανοδικά τάσεις.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.