Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Καλοκαιρινή έξαρση στις απάτες στα ATM’s και το internet banking

Εννέα εκατομμύρια ευρώ, ήταν πέρυσι ο τζίρος της απάτης που πραγματοποίησαν μέσω των ΑΤΜ αλλά και του διαδικτύου οι σπείρες που εξειδικεύονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Φέτος από την αρχή του χρόνου παρουσιάζεται άνοδος κατά 20% στις επιθέσεις που δέχονται οι τράπεζες, από τις ηλεκτρονικές σπείρες.

Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση διεθνώς, και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην κρίση.

Μάλιστα κάθε φορά που «κτυπάει» μία σπείρα στέλνοντας fraud mail, οι αποδέκτες ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια άτομα -διεθνώς-, αφού το ζητούμενο για τους απατεώνες είναι να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 0,1% θα «τσιμπήσει» το δόλωμα.

Όπως αναφέραμε ο ετήσιος τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα πέρυσι έφτασε τα ......

9εκ. ευρώ, από 3,2εκ. ευρώ το 2007. Αντίστοιχα παγκοσμίως ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 2δισ. ευρώ.

Πέρυσι στη χώρα μας 2.500 άτομα έπεσαν θύματα απάτης σε ΑΤΜ και διαδίκτυο, ενώ για φέτος αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει τα 3.000 άτομα.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις για να «θωρακίσουν» τα συστήματα τους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των τραπεζών, «χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και παρακολούθηση, καθώς οι σπείρες βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά».

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις γίνονται ή με την αποστολή «μαϊμού» e-mail, με τα οποία προσπαθούν να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας για συναλλαγές στο διαδίκτυο (η μέθοδος ονομάζεται phising), ή με την «παγίδευση» των ΑΤΜ΄ς με στόχο πάλι την υποκλοπή των μυστικών κωδικών (μέθοδος skimming)

Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει την τιμητική του με πρωταγωνιστές συνήθως πρώην στελέχη μεγάλων τραπεζών που απολύθηκαν λόγω κρίσης και τα οποία προσπαθούν να πάρουν πίσω το ?αίμα τους.

Η «επιδημία» απάτης έχει κτυπήσει και τα ΑΤΜ. Οι σπείρες χρησιμοποιώντας, κινητά τηλέφωνα ακόμα και παιχνιδομηχανές (π.χ. κάρτες μνήμης τηλεφώνων, ή play station) πλαστογραφούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και αδειάζουν τους λογαριασμούς των πελατών.

Το καλοκαίρι αποτελεί πάντα μία καλή εποχή για τη δράση των ηλεκτρονικών απατεώνων, όπως και οι εορταστικές περίοδοι του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Ωστόσο το κόστος της απάτης στις περισσότερες περιπτώσεις επιβαρύνει τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αποζημιώνουν τους πελάτες τους, αφού βεβαιωθούν ότι η κλοπή δεν έχει γίνει από αμέλεια των καταναλωτών.

Στόχος των τραπεζών είναι η διασφάλιση των συναλλαγών. Ο προσεκτικός χρήστης δύσκολα πέφτει θύμα απάτης.

Σήμερα οι τράπεζες χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης των συναλλαγών της πελατείας τους και δημιουργούν το προφίλ τους, έτσι μόλις αντιληφθούν μία «ύποπτη» συναλλαγή, σπεύδουν να τον ειδοποιήσουν είτε με SMS είτε με e-mail.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εξαμήνου 2008 του EAST (European ATM Security Team) οι επιθέσεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη ήταν αυξημένες κατά 143% με τον τζίρο της απάτης στα 438εκ. ευρώ.

Περισσότερο ευάλωτες είναι οι κάρτες εκείνων των τραπεζών που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα την τεχνολογία του chip, που βάζει σε μεγάλο βαθμό «φραγή» στις ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.