Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Σαφάρι για επιπλέον έσοδα 2,3 δισ. ευρώ

Μηδενικός αναμένεται φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος προέβη στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2010 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τα μέτρα

Όπως είπε ο υπουργός, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009 χρειαζόμαστε πρόσθετα μέτρα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα εξής: .......


-Ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες. Τα τέλη διαμορφώνονται κλιμακωτά ανάλογα με το μήκος τους σκάφους και αν πρόκειται για μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Υποχρέωση καταβολής τελών έχουν όλα τα σκάφη ιδιωτικά και επαγγελματικά που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρείες ελληνικές ή ξένες εφόσον είναι νηολογημένα ή ελλιμενίζονται στην Ελλάδα από 1ης 1/09. Οι σχετικές λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα, όταν θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

-Εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιβολή του τέλους κυκλοφορίας. Θα υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και με κλιμακωτή αύξηση. Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

- Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημόσιου στα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, από τα 1929 κυβικά και πάνω, κλιμακωτά:
από 1929 - 2500 150 ευρώ,
από 2501 - 3000 250 ευρώ,
από 3001 - 3500 350 ευρώ,
από 3501 - 4000 450 ευρώ,
από 4001 - 5000 550 ευρώ και
από 5001 κυβικά και άνω 650 ευρώ.

Αναμενόμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Όσα απαλλάσσονται από καταβολή τελών κυκλοφορίας, απαλλάσσονται και από το νέο φόρο.

- Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης, από 359 ευρώ σε 410 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η συνολική αύξηση στη λιανική τιμή θα είναι περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ.

- Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.
Ο νέος τρόπος επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού:
Έως 50 ευρώ το τέλος θα είναι 12%,
από 50 έως 100 ευρώ το τέλος θα είναι 15%,
από 100 έως 150 ευρώ 18% και
από 150 ευρώ και άνω 20%.

Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% στα καρτοκινητά επί της αξίας του χρόνου ομιλίας. Αναμένονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

- Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, αγορές, παιχνίδια που προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα και τα κέρδη από κάθε είδους στοιχημάτα προκαθορισμένης ή μη απόδοσης που γίνονται στην Ελλάδα.
Επίσης, φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνται σήμερα με 5% ώστε να υπάρχει ενιαίος συντελεστής φορολογίας. Αναμένονται έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

- Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ Αναμένονται έσοδα 1,15 δισ. ευρώ.

- Περιορίζεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια που καταβάλλει η χώρα μας για το 2009 κατά 120 εκατ ευρώ.

Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε πως τα προαναφερθέντα πρόσθετα μέτρα θα αποφέρουν 1,9 δισ. ευρώ και πως το ποσό που υπολείπεται (έως τα 2,3 δισ.) θα καλυφθεί «από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής που ήδη έχουμε ξεκινήσει και της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την περικοπή των δαπανών». Μάλιστα γνωστοποίησε πως ταυτόχρονα με τα νέα μέτρα προωθείται μια σειρά από στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν περαιτέρω οι κρατικές δαπάνες. Επισημαίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων της χώρας, όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια, ανέφερε τα ακόλουθα:

1. Προχωρά, με άμεσες αλλά διαφανείς διαδικασίες, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών - σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές - για τον έλεγχο στο χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας.

2. Προχωρά η εφαρμογή συστήματος αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

3. Σχεδιάζεται και υλοποιείται μια νέα γενιά διασταυρώσεων, που συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

4. Απαλλάσσονται από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται σε γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν την έκδοση αποδείξεων για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, στις οποίες παρατηρούνται μέχρι σήμερα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

5. Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι της ΥπΕΕ.

6. Εκσυγχρονίζεται η φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, με χαμηλότερη φορολογία, μέσω υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.

7. Προωθούνται νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατίθεται εντός της επόμενης εβδομάδας για συζήτηση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.