Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Το μέλλον της ΚΑΠ και των επιδοτήσεων, μετά το 2013

Tα συμπεράσματα, για το μέλλον της ΚΑΠ και τις άμεσες ενισχύσεις μετά το 2013, που υπήρξαν από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο στο Μπρνο της Τσεχίας, αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το τελευταίο επί τσεχικής προεδρίας – που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 22-23 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάρτιση της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Οι υπουργοί Γεωργίας αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων προς σφαγή.
Η πρόταση αποσκοπεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας 93/119/ΕΟΚ, υπό το ........

πρίσμα των νέων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων.

Ακόμη θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν για τα λεγόμενα «νέα τρόφιμα».
Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επιδιώξει πολιτική συμφωνία επί επτά προτάσεων που αφορούν τη χρήση ορισμένων δραστικών ουσιών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνεται ακόμη και το θέμα των μειονεκτικών περιοχών της υπαίθρου.

Στον αλιευτικό τομέα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα ελέγχου στην εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας και για τις αλιευτικές ποσοστώσεις που θα εφαρμοστούν το 2010.

Στο Συμβούλιο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, στο άτυπο Συμβουλίο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα χρόνο από τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη νέα μορφή που θα πάρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 2014 και μετά. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την κ. Μπόελ, θα παρουσιάσει στα τέλη του καλοκαιριού του 2010 – αρχές φθινοπώρου το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η ΚΑΠ μετά το 2013.

Στα μέσα περίπου του 2011, θα υποβληθούν οι αναλυτικές προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα μορφή της ΚΑΠ, ενώ παράλληλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξάγεται ο διάλογος για τις οικονομικές προοπτικές της Κοινότητας και τη νέα διάρθρωση του κοινοτικού Προϋπολογισμού, σημαντικό μέρος του οποίου αποτελούν οι γεωργικές δαπάνες.

Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται, επισήμανε η Επίτροπος Γεωργίας, για το πώς θα χειριστούν τρία κρίσιμα ερωτήματα:

• Εάν θα συνεχιστεί και μετά το 2014 το σύστημα των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες με τη σημερινή του ή με μια άλλη μορφή.

• Ποιο κομμάτι των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθυνθεί στο λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για έργα ανάπτυξης της υπαίθρου και πως θα στηριχθεί η πρόσβαση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

• Πως θα κατανέμονται οι γεωργικές δαπάνες του κοινοτικού Προϋπολογισμού ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την ολοκλήρωση του μεταβατικού σταδίου ένταξης για τα 10 καινούργια κράτη μέλη.

Πηγή: Αγρο-τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.