Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

1.035.300 Ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Νομαρχία Μεσσηνίας για την διαχείρηση εκτάκτων κρίσεων.

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση με τις αναδόχους εταιρείες οι οποίες προκρίθηκαν μετά το διαγωνισμό, που έγινε από τη ΝΑΜ για το πρόγραμμα που πήραμε από την "Κοινωνία της Πληροφορίας", σχετικά με τη Διαχείριση των Κρίσεων των έκτακτων γεγονότων και κυρίως των Πυρκαγιών στον Νομό. Γνωρίζετε ότι καταθέσαμε την προηγούμενη χρονιά πρόταση στην Ψηφιακή Σύγκλιση στην ειδική γραμματεία του ΥΠ.ΟΙ.Ο., στον κ.Βασίλη Ασημακόπουλο και είχαμε την έγκριση ποσού 1.035.300 Ευρώ .

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε σήμερα ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος είπε ότι ακολουθήκαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες κι αυτή τη στιγμή έχει ετοιμαστεί η σύμβαση και θα υπογραφεί.
Το Πολυτεχνείο σε αυτή την υπόθεση διά του καθηγητή κ Βασίλη Βεσκούκη, παίζει το ρόλο του συμβούλου μας και του επικεφαλής όλου του προγράμματος για..........

την πιστή του υλοποίηση και την εφαρμογή του.

Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να έχουμε τα πρώτα προς παράδοση τμήματα του έργου, τα οποία αφορούν την υπόθεση αυτή για τον συντονισμό, ο μη γένοιτο, παρόμοιων τέτοιων κρίσεων, επί τη βάση του προγράμματος το οποίο έχουμε προκηρύξει.
Το πρόγραμμα αυτό θα τεθεί στο συντονιστικό όργανο και στην Πολιτική προστασία, υπό την αιγίδα της αντίστοιχης Νομαρχιακής Επιτροπής, για να εφαρμόζεται όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα τα οποία οφείλουμε να τα συντονίσουμε. Το πρόγραμμα αυτό κυρίως είναι συντονιστικού χαρακτήρα, προειδοποίησης, καταμερισμού, ελέγχου και ανάπτυξης των δυνάμεων, αποφυγής επικαλύψεων και γενικότερης αν θέλετε αδράνειας του συστήματος, όπου μερικές φορές παρατηρούνται τέτοια ζητήματα, κατά τη διάρκεια του συντονισμού και μάλιστα σε δύσκολες καταστάσεις.
Πρέπει να σας πω ότι παρόμοια προγράμματα κι εξαιτίας της πρωτοβουλίας που πήραμε εμείς, έχουν διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα , κι αποτελέσαμε και πρότυπο σε άλλες 14 αν δεν απατώμαι Νομαρχίες.

Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε ένα βήμα παραπέρα σε αυτή τη δύσκολη υπόθεση. Απομένει βεβαίως να εφαρμόζεται αποτελεσματικά κάθε φορά το έργο το οποίο θα παραδοθεί. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ξεκινήσαμε την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, διότι πρώτον η εμπειρία μας έδειξε ότι πάντα τίθεται ένα θέμα καλλίτερης αξιοποίησης των προς διάθεση μέσων των επίγειων δυνάμεων, των υδροφόρων, των πυροσβεστικών κι όλων όσων εμπλέκονται σε μια τέτοια υπόθεση. Ένα δεύτερο θέμα είναι η αξιολόγηση της επικινδυνότητας κάθε φορά του εκάστοτε μετώπου. Τρίτον και πολύ σπουδαίο να διαπιστωθεί τι προκρίνεται κάθε φορά συμφερότερο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δηλαδή είναι ένα σύστημα κυρίως συνολικού συντονισμού και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός και πολύ σύντομα θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Εμείς και κατά τμήματα ακόμα θα εκπαιδευόμαστε, το προσωπικό μας το οποίο θα φροντίσουμε και να το εμπλουτίσουμε και να θέσουμε κι όλο το σύστημα στη διάθεση κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θέλουμε να μυηθεί προς αυτό για να έχουμε μια καλλίτερη συνεργασία πάνω σε αυτό το θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι πολλά κομμάτια του συστήματος θα προλάβουμε και φέτος έστω και δοκιμαστικά να τα εφαρμόσουμε από φέτος.

Επίσης θέλω να επισημάνω την υλοποίηση ενός ακόμα προγράμματος από την Κοινωνία της Πληροφορίας, που έχει να κάνει με την εικονική αναπαράσταση για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου που θα γίνει στα παλιά σφαγεία της Πύλου. Έχουμε μια συνεργασία με το Δήμο και ήδη εφαρμόζεται ένα έργο 270.000 € όπου πραγματικά θα δώσει και στους επισκέπτες μια διάσταση του μεγάλου αυτού ιστορικού γεγονότος στον ίδιο το χώρο που συντελέστηκε και θα αποτελέσει κι έναν πυρήνα ελκυστικό για τη νεολαία που επισκέπτεται τον ευαίσθητο από οικολογικής, αισθητικής και ιστορικής άποψης χώρο αυτό προκειμένου να αντιλαμβάνεται τα γεγονότα ακόμα καλλίτερα και να παίρνει τις απαραίτητες ιστορικές πληροφορίες. Φιλοδοξούμε αυτό να το κάνουμε και για άλλα τέτοια ιστορικά γεγονότα στη Μεσσηνία, όπως είναι το Μανιάκι, το μνημείο του Κολοκοτρώνη, κι άλλα».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής κ.Βεσκούκης, αναφερόμενος στο έργο, ευχαρίστησε τον κ.Νομάρχη και τον κ.Αντινομάρχη για τις πρωτοβουλίες τους, στις οποίες οφείλεται, όχι μόνο αυτό το έργο αλλά και πολλά άλλα στην Ελλάδα, τα οποία έχουν πάρει τροχιά υλοποίησης στον τομέα αυτό. Διαβεβαίωσε ότι το Ε.Μ.Π. θα κάνει το καλλίτερο δυνατό για να διασφαλιστεί η ποιότητα του έργου γνωρίζοντας ότι ο εχθρός, δηλαδή οι δασικές πυρκαγιές είναι πολύ ισχυρότερες από εμάς.

Δεν καταπολεμάται μόνο με συστήματα οποιουδήποτε είδους, θα πρέπει συνολικά να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού, στα πλαίσια της οποίας χρησιμοποιούνται τα συστήματα αυτά, ούτως ώστε να μπορούμε καλλίτερα να προγραμματίζουμε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, χωρίς να υπάρχει περιστατικό, όσο και για την περίπτωση όπου υπάρξει άλλο δυσάρεστο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Η ιδέα είναι ότι οτιδήποτε διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία τίθεται στη διάθεσή μας και μένει σε εμάς να το αξιοποιήσουμε και να πράξουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα με συνεργασία και πολύ καλό προγραμματισμό.

Στη συνέχεια, ο Αντινομάρχης κ.Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με το πρόγραμμα που διαθέτει η πυροσβεστική και θα υπάρξει συνεργασία για την περίπτωση της διαχείρισης κρίσεων ιδιαίτερα των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, ότι μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα και συνεισφορά στον τρόπο που θα διαχειριστούμε πιθανή τέτοια κρίση και κατά τη διάρκεια του φετινού θέρους.
Γίνεται υπερπροσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε τα πρώτ΄ αποτελέσματα, έστω και τμηματικά όσο γίνεται γρηγορότερα.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι σε «ειρηνική» περίοδο αυτό στη σύστημα θα αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση των προβλημάτων του οδικού δικτύου.

Το πρόγραμμα

Μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό στα πλαίσια της πρόσκλησης "182" του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", η ένωση εταιρειών Satways ΕΠΕ, ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ και Stratis ΕΠΕ ανέλαβε έργο για την υλοποίηση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Δασικών Πυρκαγιών στον Νομό Μεσσηνίας, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 1.035.300 Ευρώ (με το ΦΠΑ).

Το έργο της Ν.Α. Μεσσηνίας είναι το πρώτο από τα έργα τα οποία αφορούν χρήση προηγμένων εργαλείων πληροφορικής και επικοινωνιών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών για το οποίο υπογράφεται σύμβαση. Τα έργα αυτά ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2008 και αρχικά αφορούσαν μόνο τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα τη Λακωνία. Μετά από παρέμβαση του Νομάρχη Μεσσηνίας και Προέδρου της ΕΝΑΕ, τα έργα επεκτάθηκαν και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, καθώς και σε 14 ακόμη Νομαρχίες.
Το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και με την ολοκλήρωση του θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και ισχυρό εργαλείο βασισμένο σε τεχνολογίες αιχμής πληροφορικής και επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τόσο από τις υπηρεσίες της ΝΑ Μεσσηνίας όσο και από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η λύση που προκρίθηκε βασίζεται σε προηγμένα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρίας Satways Ltd. στον τομέα των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών με τρισδιάστατη απεικόνιση, καθώς και Διαχείρισης Συμβάντων Κρίσεων και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων και Στόλου Οχημάτων (AVL). Τα συστήματα αυτά συνεργάζονται με το προηγμένο λογισμικό Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η εταιρία Pylones A.E. το οποίο προσφέρει υπηρεσίες για την προσομοίωση, το σχεδιασμό αντιμετώπισης, και την επιχειρησιακή βελτιστοποίηση περιστατικών κρίσεων δασικών πυρκαγιών.

Το ολοκληρωμένο σύστημα που θα παραδοθεί στη Νομαρχία Μεσσηνίας θα αποτελέσει το πρώτο στο είδος του εργαλείο για προγραμματισμό, δημιουργία επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και υποστήριξη της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Το έργο σφραγίζει με την τεχνογνωσία του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επ.Καθηγητή κ. Βασίλειο Βεσκούκη.

Στην πράξη, με το έργο αυτό η Ν.Α. Μεσσηνίας θα μπορεί:

• Να εκτιμά άμεσα τη δυναμική ενός ή περισσοτέρων μετώπων δασικών πυρκαγιών, τόσο κατά την εξέλιξη αυτών, όσο και κατασκευάζοντας από πριν επιχειρησιακά σχέδια.
• Να διαχειρίζεται το στόλο οχημάτων της σε πραγματικό χρόνο και με χρήση προηγμένων ψηφιακών εργαλείων. Σημειώνεται ότι το υπό προμήθεια σύστημα είναι πλήρως συμβατό με τα αντίστοιχα συστήματα διαχείρισης στόλου οχημάτων του Π.Σ. και του Ε.Κ.Α.Β. στην Αττική.
• Να διαχειρίζεται τα περιστατικά δασικών πυρκαγιών που ενδεχομένως να προκύψουν και να διευθύνει τις ενέργειες πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης.
• Να είναι προετοιμασμένη σε σχέση με τα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου κατά τη διάρκεια ενδεχόμενης εκκένωσης περιοχών και να χωροθετεί κάθε τύπο μέσου αντιμετώπισης εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή χωρική και χρονική κάλυψη.
Ολες οι υπηρεσίες θα προσφέρονται πάνω από ένα ενοποιημένο ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο, με πλήρως ενημερωμένα δεδομένα, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για κάθε άλλη χρήση, όπως ενδεικτικά τουριστική προβολή, απεικόνιση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ, παρακολούθηση τεχνικών έργων κάθε είδους, παρακολούθηση χρήσεων γης, καλλιεργειών, κ.ά.

Με δυο λόγια…
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, έργο Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων Δασικών Πυρκαγιών στο Νομό Μεσσηνίας. Το έργο αφορά την προμήθεια συστημάτων, λογισμικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς και ψηφιακών χαρτογραφικών υποδομών για τον καλύτερο προγραμματισμό και την εποπτεία των επιχειρησιακών δράσεων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στη Μεσσηνία.

Στο έργο συμμετέχει ενεργά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, γεγονός που σημαίνει πολλά για την τεχνολογία αιχμής και την αρτιότητα των λύσεων που θα διατεθούν. Με το έργο αυτό τίθενται στην υπηρεσία της Ν.Α.Μεσσηνίας τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες από μόνες τους ούτε αποτρέπουν ούτε καταστέλλουν τις δασικές πυρκαγιές, μας δίνουν όμως ό,τι καλύτερο μπορεί να διαθέσει σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη για να σχεδιάζουμε τις ενέργειές μας κατά την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Στη Ν.Α. Μεσσηνίας μένει να τα αξιοποιήσουμε, πράγμα που σκοπεύουμε να πράξουμε με την ελπίδα να μείνουμε μόνο στο σχεδιασμό και να μην προκύψει άλλο τέτοιο περιστατικό στη Μεσσηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.