Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ταυτοποίηση των καρτοκινητών από 1η Ιουλίου 2010

"Φραγή" στην ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων βάζει η κυβέρνηση, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καταθέτει στη Βουλή, προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ευρυπίδης Στυλιανίδης αυτή τη στιγμή υπολογίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα, από τα οποία τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη.

Την ταυτοποίηση των καρτοκινητών από την 1η Ιουλίου 2009 ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Προθεσμία έως τις 31 Ιουνίου 2010 στους κατόχους καρτοκινητών για την ..........

ονομαστικοποίηση των συνδέσεών τους με καταχώρηση των στοιχείων τους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα τελών και στα καρτοκινητά, όπως ισχύει στις συνδέσεις με συμβόλαιο, ο κ.Στυλιανίδης αρκέστηκε να πει πως αυτό είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως είπε ο υπουργός, άμεσα κατατίθεται στη Βουλή, προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών. Σήμερα ο κ. Στυλιανίδης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως προβλέπει το άρθρο 36 του κανονισμού της Βουλής, για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Όπως είπε, το σχέδιο νόμου αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους τον επόμενο μήνα, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής περίπου ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Στυλιανίδης αυτή τη στιγμή υπολογίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα. Από αυτά τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της πάσης φύσεως μορφής εγκληματικότητας, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί το σύστημα να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος με πλαστά χαρτιά να αγοράσει καρτοκινητό ή καρτοκινητά και να τα διοχετεύσει στη μαύρη αγορά. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Στο σχέδιο νόμου, το οποίο δίνεται αύριο στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας. Το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύει έχει ως εξής: Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ.Στυλιανίδης, μεταξύ άλλων, διευκρίνισε:

- Το κόστος θα αφορά μόνο τους παρόχους, σύμφωνα με το νόμο ενώ την εφαρμογή του θα εγγυηθεί η ΕΕΤΤ η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

- Από τις 30 Ιουλίου 2010 όποια κάρτα SIM δεν έχει ταυτοποιηθεί η σύνδεση θα διακόπτεται.

- Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

- Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.

- Η ταυτοποίηση αφορά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπο γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.