Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Βήματα προόδου στην προώθηση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην αγορά εργασίας

Για τις πολιτικές της Ελλάδας για την ασθένεια, την αναπηρία και την εργασία μίλησε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου συνάντηση Υπουργών, που συνδιοργανώθηκε από τη Σουηδική κυβέρνηση και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Στοκχόλμη, την προηγούμενη εβδομάδα.
H Υφυπουργός κατά την ομιλία της τόνισε ότι: «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην υλοποίηση δράσεων και πολιτικών, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί παρ' όλες τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση».

Η κα Καλαντζάκου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που παίζει ο νόμος για τις αναγκαστικές τοποθετήσεις στον ιδιωτικό και .......

δημόσιο τομέα των ΑμεΑ, αλλά και στη χρήση μιας περισσότερο "mainstream" πολιτικής απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία.

«Είναι σημαντικό να εντοπίζουμε τις ικανότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά για να διευκολύνουμε την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Ο ΟΑΕΔ έχει εκπαιδεύσει ειδικούς συμβούλους για τα ΑμεΑ στα one stop shops σε όλη την Ελλάδα.

Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει καθιερώσει επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης των ΑμεΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ», επισήμανε η κα Καλαντζάκου.

Ακόμη αναμένεται να διατεθούν 80 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2007-2013 για τοπικές πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης με στόχο να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, που σε μεγάλο ποσοστό αφορά στα ΑμεΑ. Οι κοινωνικοί εταίροι θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτών των δράσεων.

Έχουμε δεσμεύσει άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που προωθούν την ένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αυτά συμπεριλαμβάνουν προ-κατάρτιση, κατάρτιση και υποχρεωτική τοποθέτηση στην εργασία ενός ποσοστού του καταρτισμένου πληθυσμού. Επίσης, δεσμεύσαμε 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη ΑμεΑ από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.