Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΔΕΗσεις για αυξήσεις τιμολογίων

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, παρά τα αυξημένα κέρδη που παρουσίασε χθες η ΔΕΗ, ζητάει ο επικεφαλής της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος.

Ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε χθες κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 219,5 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και παρουσιάζοντας αύξηση 632% έναντι των περυσινών, ο πρόεδρός της μιλώντας το απόγευμα στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ζήτησε εκ νέου αυξήσεις.
«Τα πολύ φθηνά οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ θα πρέπει να αυξηθούν», φέρεται να τους είπε.
«Σε αντιδιαστολή», όπως υποστήριξε, «με τα ακριβά τιμολόγια των εμπορικών μας πελατών και των πολύ μεγάλων οικιακών που θα πρέπει είτε να παγώσουν είτε ελαφρώς να μειωθούν, προκειμένου η ΔΕΗ να μη χάσει κι άλλους πελάτες από τους ανταγωνιστές της».

Αν και το αίτημά του εν όψει εκλογών δεν αναμένεται να έχει τύχη, βέβαιο είναι ότι ενώ .......

τα κόστη της ΔΕΗ πέφτουν και τα κέρδη της αυξάνονται, τα τιμολόγιά της δεν μειώνονται. Κάτι που θα είχε συμβεί αν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας δεν είχε μεταθέσει την εφαρμογή της Ρήτρας Καυσίμου από τον Ιανουάριο του 2009 για τον Ιανουάριο του 2010 επικαλούμενος τότε τη διεθνή κρίση. Αν η ρήτρα εφαρμοζόταν από φέτος- όπως είχε διεκδικήσει η ΔΕΗ και αποφασίσει αρχικά η κυβέρνηση, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα ύψη- μπορεί μεν τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου να ήταν αυξημένα, από εκεί και πέρα όμως η ΔΕΗ θα υποχρεωνόταν να τα μειώσει, επιστρέφοντας χρήματα στους καταναλωτές, αφού αυτά θα ακολουθούσαν την πτωτική πορεία των καυσίμων.

Ένα- δύο χρόνια καθυστερήσεις
Την ίδια ώρα, εκτός χρονοδιαγράμματος κινείται το επιχειρησιακό σχέδιο για το διάστημα 2009-2014 της ΔΕΗ, το Δ.Σ. της οποίας άναψε χθες το πράσινο φως για την κατασκευή του καινούργιου λιγνιτικού της εργοστασίου στην Πτολεμαΐδα.

Ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωσή του, οι 4 από τις 6 συνολικά θερμικές μονάδες που προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2008, παρουσιάζουν καθυστερήσεις από ένα ως δύο χρόνια: Αντί για το 2010, η μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου 400 ΜW, κολλημένη σε προβλήματα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2011.
Αντί για το 2011 η μονάδα φυσικού αερίου 800 ΜW στη Μεγαλόπολη έχει πάρει αναβολή για το 2012.

Και για τη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, ισχύος 420-450 ΜW, η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε τον Φεβρουάριο και ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, αφού δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος. Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία της έχει ήδη πάρει παράταση ενός έτους (2013 αντί για το 2012). Όσο για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας που ανακοινώθηκε χθες, το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν το 2012, αλλά έχει μετατεθεί για το 2014.

Τέλος, οι δύο λιθανθρακικές, του Αλιβερίου και της Λάρυμνας έχουν ματαιωθεί, χωρίς να έχει ανακοινωθεί με ποιες θα αντικατασταθούν. Στο πλαίσιο αυτό ο διαγωνισμός για την Πτολεμαΐδα έχει μεγάλη σημασία. Πόσω μάλλον όταν η προκήρυξή του έχει σημαντικές αλλαγές από τις αρχικές προβλέψεις, και αντί για 450 ΜW η μονάδα θα έχει ισχύ 550-660 ΜW, δηλαδή θα διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ρεύμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη απόδοση.
ΚΕΡΔΗ

219,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους (αύξηση 632% έναντι των περυσινών)


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Ε ρε γιαούρτια που θες στην μάπα....
    Και μάλιστα ΞΥΝΙΣΜΕΝΑ γιαούρτια. Όχι κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.