Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ερμηνευτική εγκύκλιος για τα γαλακτοκομικά

Από της 29ης Απριλίου 2009 και μετά είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος.

Εξαίρεση αποτελούν τα αποδεδειγμένα ήδη συσκευασμένα αποθέματα, που μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι εξαντλήσεως τους, όχι όμως πέραν της 31/7/2009 για όλα τα είδη, εκτός από το γάλα εβαπορέ, σακχαρούχο ή μη, για το οποίο η διάθεση του μπορεί να γίνεται μέχρι την 31/10/2009.

Αυτό αναφέρει ερμηνευτική εγκύκλιο για τις διατάξεις της νέας Αγορανομικής Διάταξης, 5/2009, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την αποσαφήνιση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες σε σχέση με το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής της.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥπΑΑΝ ........

ΘΕΜΑ: «Ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με τις διατάξεις της νέας Αγορανομικής Διάταξης με αριθμό 5/2009»

Με αφορμή την υποβολή πολλών ερωτημάτων, γραπτών και προφορικών, προς το Υπουργείο μας, σχετικά με τις διατάξεις της Α.Δ. 5/2009, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Οι διατάξεις της Αγορανομικής Διάταξης με αριθμό 5/2009, σύμφωνα με το άρθρο 3 αυτής ισχύουν από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2009 (ΦΕΚ 798/Β/29-4-2009).

2. Από της 29ης Απριλίου 2009 και μετά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, εισαγωγή και γενικά στη διακίνηση μέχρι το τελικό καταναλωτή των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 37Α΄της Α.Δ. 5/2009, υποχρεούνται στην εφαρμογή των διατάξεων αυτής.

3. Εξαιρούνται της ημερομηνίας (29-4-2009) αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΑΔ. 5/2009 οι ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι χονδρέμποροι, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΑΔ. 5/2009 είχαν αποδεδειγμένα στις αποθήκες των έτοιμα προϊόντα, σε συσκευασίες με τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις, μπορούν να τα διαθέτουν προς τους λιανοπωλητές, χωρίς τις νέες ενδείξεις, τόσο επί των συσκευασιών, όσο και επί των παραστατικών διακίνησής τους, μέχρι εξαντλήσεως τους, όχι όμως πέραν της 31/7/2009 για όλα τα είδη, εκτός από το γάλα εβαπορέ, σακχαρούχο ή μη, για το οποίο η διάθεση του μπορεί να γίνεται μέχρι την 31/10/2009.

β) Οι παραγωγοί που κατά την έναρξη ισχύος της ΑΔ. 5/2009 είχαν αποδεδειγμένα στην κατοχή τους υλικά συσκευασίας έτοιμα προς χρήση με εκτυπωμένες τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις επ΄ αυτών, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι εξαντλήσεώς των για την συσκευασία των προϊόντων τους, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση που αναφέρονται ανωτέρω. Για τη διάθεση των προϊόντων αυτών ισχύουν οι εξαιρέσεις του άρθρου 2 της Α.Δ. 5/2009 και τα όσα αναφέρονται στην ως άνω περίπτωση α΄.

γ) Τα ίδια με την ως άνω περίπτωση β΄ ισχύουν και για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων που θα γίνουν μετά την ημερομηνία ισχύς της Α.Δ. 5/2009, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση.

δ) Οι λιανοπωλητές, που αποδεδειγμένα κατείχαν γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα έναρξης ισχύος της Α.Δ. 5/2009, καθώς και τα αντίστοιχα προϊόντα που θα προμηθευτούν σύμφωνα με τις ως άνω περιπτώσεις α΄, β΄, και γ΄, θα μπορούν να τα διαθέτουν στους καταναλωτές, μέχρι εξαντλήσεως των προϊόντων αυτών, χωρίς τις νέες οριζόμενες ενδείξεις επί των συσκευασιών τους και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχει λήξει η ημερομηνία ανάλωσής των.

4. Στην περίπτωση που τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσης του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης Ε.Ε.», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις:

α) « από γάλα προέλευσης Ε.Ε.» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό.

β) «από γάλα …….% ελληνικό και από γάλα…….% Ε.Ε.», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμιξη Ελληνικού γάλακτος και γάλακτος Ε.Ε. Στις περιπτώσεις που η εκατοστιαία σύνθεση της πρόσμιξης του χρησιμοποιημένου γάλακτος δεν διατηρείται σταθερή, από παρτίδα σε παρτίδα παραγωγής ορισμένων προϊόντων (π.χ. γιαούρτι) και επειδή αντικειμενικά δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή και των αντιστοίχων ενδείξεων επί των συσκευασιών, ο παραγωγός των προϊόντων αυτών μπορεί να αναγράφει επί της συσκευασίας το ποσοστό (%) του ελληνικού γάλακτος που κατ’ ελάχιστο όριο εμπεριέχεται στα προϊόντα του, οπότε η διαφορά σε ποσοστό (%) θα αποτελεί το χρησιμοποιούμενο γάλα άλλης προέλευσης.

5. Οι νέες οριζόμενες ενδείξεις θα πρέπει να υπάρχουν σε μία τουλάχιστον πλευρά της συσκευασίας και συγκεκριμένα σ’ εκείνη που θεωρείται πρόσοψη και κάτω από την ονομασία πώλησης του προϊόντος ( π.χ. γάλα φρέσκο, γάλα σακχαρούχο).

6. Ως παραστατικά διακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναφέρονται στην Α.Δ. 5/2009, νοούνται τα εκδιδόμενα Δελτία Αποστολής και τα τιμολόγια που εκδίδονται κατά την πώληση των προϊόντων από όλους τους διακινητές αυτών και όχι οι ταμειακές αποδείξεις ή οι λοιπές τυχόν εκδιδόμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης ούτε και τα παραστατικά που εκδίδονται κατά την εσωτερική διακίνηση των προϊόντων εντός της ίδιας εταιρείας (π.χ. από το κεντρικό σε υποκατάστημα).

7. Η κατηγοριοποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων έγινε σύμφωνα με τα οριζόμενα τόσο στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσο και στην Α.Δ. 14/89.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.