Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Επανέρχεται το γάλα... αγνώστου προελεύσεως

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις και την αγορανομική διάταξη προ 20 ημερών, ο υφ. Ανάπτυξης την αναιρεί όσον αφορά τις υποχρεώσεις των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης των πρώτων υλών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στα... τυφλά θα συνεχίσουν να πορεύονται οι καταναλωτές ως προς τη χώρα προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου.
Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Βλάχος, αναιρεί ουσιαστικά τις υποχρεώσεις που επέβαλε αγορανομική διάταξη και αφορούσε στην αναγραφή της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα γιαούρτια, το γάλα, το εβαπορέ, τα επιδόρπια κ.λπ.

Στις συσκευασίες
Η αγορανομική που εκδόθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες. όριζε ότι στις συσκευασίες ακόμη κι αν το γάλα είναι από χώρα της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στις συσκευασίες (π.χ. ολλανδικό).

Ωστόσο, με τη χθεσινή εγκύκλιο σημειώνεται ότι στην περίπτωση που «τα γαλακτοκομικά ........

προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσής του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης ΕΕ», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις: «Από γάλα προέλευσης ΕΕ» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό ή «Από γάλα ... % ελληνικό και από γάλα ... % ΕΕ», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμειξη ελληνικού γάλακτος και γάλακτος ΕΕ.

Στις περιπτώσεις που η εκατοστιαία σύνθεση της πρόσμειξης του χρησιμοποιημένου γάλακτος δεν διατηρείται σταθερή, από παρτίδα σε παρτίδα παραγωγής ορισμένων προϊόντων (π.χ. γιαούρτι) και επειδή αντικειμενικά δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή και των αντίστοιχων ενδείξεων επί των συσκευασιών, ο παραγωγός των προϊόντων αυτών μπορεί να αναγράφει επί της συσκευασίας το ποσοστό (%) του ελληνικού γάλακτος που κατ ελάχιστο όριο εμπεριέχεται στα προϊόντα του, οπότε η διαφορά σε ποσοστό (%) θα αποτελεί το χρησιμοποιούμενο γάλα άλλης προέλευσης».

Πιέστηκε
Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή, καθώς πιέστηκε από γαλακτοβιομηχανίες με προσφυγή στην ΕΕ, στην περίπτωση που υποχρεωθούν, να αναγράφουν στις συσκευασίες τη χώρα προέλευσης. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να τους επιβληθεί λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.

Επιπλέον με την ίδια εγκύκλιο, αν και οι παραγωγοί (βιομηχανίες), χονδρέμποροι και εισαγωγείς διατηρούν, όπως και με την αγορανομική διάταξη, την υποχρέωση να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε γαλακτοκομικά με τις ισχύουσες ενδείξεις μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2009, και για το γάλα εβαπορέ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2009, οι λιανοπωλητές (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) εξαιρούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.