Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ενεργοποιήσεις: Προς επίλυση σύντομα η μη πληρωμή αγροτών

Ας μείνουν λίγο πίσω όσον αφορά στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το επόμενο δεκαήμερο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον δε θέλουν να πληρώσουν.

Τούτο ανέφερε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, κατόπιν επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκιαδά, ο οποίος του γνωστοποίησε ότι το θέμα της μη πληρωμής για τους επαγγελματίες αγρότες βαίνει προς επίλυση εντός της επόμενης εβδομάδας, με κάλυψη του κόστους από το κράτος.

Φυσικά, αν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θέλουν να κάνουν ενεργοποίηση, θα πληρώσουν και θα υπάρξει επιστροφή ποσού όταν καταβάλει το κράτος τα 25 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Χθες, η διαδικασία κύλησε ομαλά ανά το νομό, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής της ........

ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας. Στο κεντρικό κατάστημα της Καλαμάτας, όπου έγιναν για πρώτη ημέρα ενεργοποιήσεις, προσήλθαν 225 παραγωγοί.

«Αγροτικό κτηματολόγιο»
Σχολιάζοντας ορισμένες διαμαρτυρίες για αυξημένο κόστος, ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης επεσήμανε μιλώντας στο «Θ» τα εξής:
«Για όσους διαμαρτύρονται ότι είναι αυξημένο το κοστολόγιο, έχω να πω τα εξής: Το 2002, οι εργολάβοι εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ για να συντάξουν το ελαιοκομικό μητρώο, μεγάλο μέρος του οποίου πανελλαδικά είναι αυθαίρετο.
Οι Διευθύνσεις Γεωργίας το ανέλαβαν ακολούθως χωρίς να προσθέσουν ένα πετραδάκι, πρακτικά. Η ολοκλήρωση του μητρώου όλων των καλλιεργειών θα γίνει με την ψηφιοποίηση που αναλαμβάνουν οι ΕΑΣ. Είναι ο μοναδικός φορέας που θα το υλοποιήσει, διότι από τη φύση του έχει στόχο να υποστηρίξει τον παραγωγό και όχι να λάβει ένα εργολαβικό όφελος. Αν το είχαν αναλάβει οι Ενώσεις από τότε, δε θα υπήρχαν προβλήματα.

Όταν για έναν παραγωγό ένας τοπογράφος θέλει 2 μέρες να μετράει, το κόστος είναι υψηλότατο, που ίσως να μην καλυφθεί από τα 300 ευρώ για παράδειγμα, που θα πληρώσει.
Δε μιλάμε για διαδικασία ενός κουμπιού, αλλά για πλήρη ψηφιακή αποτύπωση των χωραφιών στη Μεσσηνία στην πραγματικότητα, για ένα αγροτικό κτηματολόγιο».

Όσα παίρνει καθένας στο www.e-enisxyseis.gr

Σημειώνεται πως όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής της διαφάνειας στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στη γεωργία ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη ως ο μόνος αρμόδιος φορέας από 30.4.2009 στην δημοσιοποίηση όλων των δικαιούχων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν κοινοτικές ενισχύσεις στην γεωργία το οικονομικό έτος 2008 (15.10.2007 έως 15.10.2008) και των αντίστοιχων ποσών που έλαβαν.(…)

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των αντίστοιχων ποσών βρίσκονται αναρτημένα στο δικτυακό τόπο www.e-enisxyseis.gr και η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους.
Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει όχι μόνο ένα δικαιούχο αλλά τους δικαιούχους μιας κοινότητας ή ενός δημοτικού διαμερίσματος ή ενός νομού. Τα ποσά των δικαιούχων εμφανίζονται ξεχωριστά ανά γεωργικό ταμείο δηλαδή:
-Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) (άμεσες ενισχύσεις)
-Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στον ίδιο δικτυακό τόπο www.e-enisxyseis.gr έχουν από 30.9.2008 αναρτηθεί όλοι οι δικαιούχοι με τα ποσά που έλαβαν για το οικονομικό έτος 2007 (1.1.2007 έως 15.10.2007) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)».

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.