Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Χωρίς προϋποθέσεις αρτιότητας οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών

Απαλείφθηκε ο όρος της αρτιότητας από τη νέα ΚΥΑ που αφορά στις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών και εκτιμά ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από μικρούς παραγωγούς σε μικρές ιδιοκτησίες και ξεκαθαρίζει νομικά το τοπίο για τις αρμόδιες Πολεοδομίες όσον αφορά στις εν λόγω εγκαταστάσεις.

Αντιπροσωπεία του ΣΠΕΦ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος, συναντήθηκε με τη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ), αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη θέσπιση των όρων δόμησης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μετά από συνάντησή της με το γενικό γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Μπαλτά, στον οποίο τέθηκαν οι αντιρρήσεις του ΣΠΕΦ στο σχέδιο της ΚΥΑ, το οποίο είχε γίνει γνωστό, εδώ και έναν περίπου μήνα.
Οι αντιρρήσεις ήταν στα εξής σημεία, η ΚΥΑ προέβλεπε ότι τα οικόπεδα εγκατάστασης θα .......

έπρεπε να είναι άρτια και οικοδομήσιμα, ενώ θα απαιτείτο επίσης θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας με προϋπολογισμό έργου, στον οποίο δεν εξαιρείται σαφώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Η ΔΟΚΚ ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία του συνδέσμου ότι προώθησε για υπογραφή την ΚΥΑ στους δύο αρμόδιους υπουργούς και η οποία δεν περιέχει το όρο «οικοδομισιμότητα» για τα οικόπεδα εγκατάστασης, γεγονός που αφήνει τα μικρά φωτοβολταϊκά να υλοποιηθούν και σε μικρά οικόπεδα (κάτω των 4 στρεμμάτων) με κατάλληλο σχήμα. Επίσης αναφέρεται ρητά ότι δεν περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός στον προϋπολογισμό του έργου για τη θεώρηση εργασιών μικρής κλίμακας.

Η υπογραφή της ΚΥΑ αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών. Στη συνέχεια η ΔΟΚΚ θα αποστείλει εγκύκλιο βάσει της ΚΥΑ σε όλες τις Πολεοδομίες, ερμηνεύοντάς την και δίνοντας σαφείς οδηγίες. Με αυτό ουσιαστικά ξεπερνιέται το τελευταίο νομικό κώλυμα στη διαδικασία εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών μονάδων.

2 σχόλια:

  1. Πότε ρε παιδια θα υπογραφεί επιτέλους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βιαστικέ, σήμερα υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)

    http://filiatranews.blogspot.com/2009/06/blog-post_2596.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.