Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Αγροτικοί Σύλλογοι: Στον υπουργό για το χαράτσι οι αγρότες

Αντιτίθεται κάθετα στην πληρωμή εκ μέρους των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2009 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, κάτι που τόνισαν με έμφαση οι εκπρόσωποί της στη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, παρουσία του μέλους του Δ.Σ. Κώστα Χρυσανθακόπουλου.

Ο επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας Τάσος Αποστολόπουλος τη χαρακτήρισε «άκρως εποικοδομητική, αν και δεν υπήρχαν συμφωνίες σε όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε. Πιστεύω ότι με την καλή θέληση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών θέτουμε νέες βάσεις για το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα του νομού μας».
Ζήτησε δε τη στήριξη όλων των αγροτών της Μεσσηνίας.
Ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε μαζί με την Ένωση Αγροτικών ........

Συνεταιρισμών Μεσσηνίας να αναδείξουμε το πρόβλημα προς την κεντρική εξουσία και να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα σ’ αυτόν τον αγώνα που κατεβαίνουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που συμφώνησε ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οφείλει το κράτος να υλοποιήσει τη σχετική δέσμευσή του, ανέλαβε να κλείσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, στην οποία θα παραστεί το προσωρινό προεδρείο της Ομοσπονδίας (πριν προχωρήσει σε άλλες κινητοποιήσεις) και ο ίδιος.

Εξουσιοδότηση απ’ όσους δεν έχουν να πληρώσουν

Επεσήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να αναλάβει η ΕΑΣ Μεσσηνίας την κάλυψη του κόστους των ενεργοποιήσεων και να λάβει αργότερα τα χρήματα από το κράτος, διότι μπορεί να τα χάσει λόγω της κρατικής αναξιοπιστίας (π.χ. ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρωστάει στην Ένωση 150.000 ευρώ από το 2006, τα οποία ακόμη δεν έχει πληρώσει). Επίσης, αν γίνει κάτι τέτοιο, «σπάει» το αρραγές μέτωπο όλων των ΕΑΣ και παύει η πίεση προς το υπουργείο για να πληρώσει.
Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, για το τι θα γίνει με ορισμένους παραγωγούς που λόγω της συγκυρίας και της πτώσεως των τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος της ενεργοποίησης, ο πρόεδρος είπε πως θα ισχύσει η πάγια διαδικασία της Ένωσης: οι παραγωγοί θα υπογράψουν μιαν εξουσιοδότηση και το αντίστοιχο ποσό θα εισπραχθεί από το λογαριασμό τους όταν λάβουν την ενιαία ενίσχυση. Η θέση φάνηκε να ικανοποιεί τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας.

Έγκαιρη ολοκλήρωση, μη περικοπή ενισχύσεων

Ο κ. Κοζομπόλης ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων: «Λαμβάνω υπόψη μου πολλούς προβληματισμούς από την επιτροπή, που είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και να μην είναι αιτία της διαδικασίας για περικοπή μερικών επιδοτήσεων από τους παραγωγούς, εκτός των περιπτώσεων που η ευθύνη είναι προσωπική του παραγωγού σε ανύπαρκτα στοιχεία ή αντιστοιχία των δηλωθέντων αγροτεμαχίων.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος της ενεργοποίησης εμείς σαν Ένωση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά επιμένουμε σαν Ένωση στην ενιαία γραμμή πανελλαδικά, γιατί έτσι πρέπει να έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα, σα μοχλό πίεσης προς το υπουργείο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε λοιπόν εμείς το κόστος αυτό της ενεργοποίησης.

Επιστροφή στους επαγγελματίες

Δεσμευόμαστε επίσης εμείς ότι, όταν τελεσφορήσει και υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού να κάνουμε το λογαριασμό μας, να δούμε ποίοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με το αρχείο που θα μας δώσει το υπουργείο, με στόχο να επιστρέψουμε τα χρήματα στους παραγωγούς.
Δεν μπορούμε να παροτρύνουμε εμείς σαν Ένωση τον κόσμο να μην κάνει ενεργοποίηση γιατί στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και δε φέρουμε εμείς την ευθύνη γι’ αυτό.

Ψηφιοποίηση: αδύνατον να τελειώσει μέσα στο ‘09

Έγινε ενημέρωση από μας για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ακόμα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, προβλήματα που προέρχονται από πάνω, χωρίς να οφείλεται σε μας. Μας δημιουργεί καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα τους χάρτες σε όλη τη Μεσσηνία. Υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των παραγωγών, χωρίς την υπαιτιότητα του παραγωγού, γνωρίζοντας εμείς ότι αναλαμβάνουμε ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2009.
Σε οποιαδήποτε πίεση προς τα πάνω γίνει εμείς θα είμαστε αρωγοί σαν Οργάνωση στην Ομοσπονδία της Μεσσηνίας».

Σημειώνεται πως ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων συγκάλεσε χθές έκτακτη γενική συνέλευση στις 9 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη, με θέμα τις ενεργοποιήσεις.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.