Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Δημήτρης Δράκος: «Από κοινού να πετύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους»

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, απέστειλε χθες ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος.

Σε αυτήν του ζητά να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον κ. Χατζηγάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής που αφορούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρει:
«Με την παρούσα μας επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής που απασχολούν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τις προτάσεις μας επ' αυτών και παρακαλούμε να μας δεχθείτε σε συνάντηση προκειμένου να τοποθετηθούμε διεξοδικότερα στα εν λόγω θέματα και να ακούσουμε τις απόψεις σας.

Στην πρόσφατη ημερίδα η οποία διεξήχθη στη Λάρισα με θέμα: "Η συμβολή των ..........

Αναπτυξιακών Εταιρειών στην προώθηση των στόχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) και η νέα προοπτική στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Ελλάδας 2007-2013" με συνδιοργανωτές φορείς την Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών (HEL.A.D.A.) και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, συγκεντρώθηκαν πάνω από 120 στελέχη Αναπτυξιακών Εταιρειών της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού από όλη τη χώρα.

Κατά την ημερίδα αυτή εκτέθηκαν απόψεις και εξήχθησαν χρήσιμα πορίσματα που αφορούν την εκτέλεση προγραμμάτων αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων, η άποψη ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συγκρότησε η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' Βαθμού, όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω ώστε να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικά του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ΕΝΑΕ τάσσεται υπέρ της διατήρησης και διεύρυνσης του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών και επί πλέον είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με άλλες Περιφερειακές κρατικές δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο, σε επίπεδο συντονισμού και ελέγχου, ώστε από κοινού να πετύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Τα Αγροτικά Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ, Leader) που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους είχαν καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ενίσχυσαν και στήριξαν μειονεκτικές αγροτικές περιοχές, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία παραγωγικών δομών, συγκράτησαν πληθυσμούς, εξασφάλισαν αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που ίδρυσαν σε όλη την περιφέρεια οι Αυτοδιοικήσεις Α' και Β' Βαθμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα. Οι Εταιρείες αυτές, αξιοποιώντας ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με άρτια καταρτισμένα στελέχη, απέκτησαν πλέον εμπειρία, πολύ καλή γνώση του Ευρωπαϊκού χώρου, και μια πολύ σημαντική δυνατότητα κατάρτισης και υλοποίησης Προγραμμάτων.

Σήμερα, ενόψει υλοποίησης του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", φιλοδοξούμε οι Εταιρείες αυτές να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Έχουν άλλωστε και δομή και συγκρότηση και εμπειρίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις Περιφέρειες μπορούν και να συμβάλουν αποφασιστικά αλλά και να διορθώσουν τυχόν λάθη του παρελθόντος.

Πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τους αφαιρεθούν ρόλοι και αρμοδιότητες, αλλά αντιθέτως να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτήτων τους. Θεωρούμε ότι μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ό,τι αυτό συμφέρει και το Υπουργείο και τη χώρα και την υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί ότι τα Προγράμματα όπως το ΟΠΑΑΧ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες. Εμείς θεωρούμε ότι ο όγκος της δουλειάς και τα στελέχη των Περιφερειών από μόνα τους δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν όλο το έργο. Και θα είναι άδικο να πάει χαμένος ένας τεράστιος πλούτος εμπειριών που έχουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες. Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που διαθέτουμε τέτοιες Εταιρείες θεωρούμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε και να υλοποιήσουμε πολύ καλά επιλογές και στόχους της κεντρικής εξουσίας. Κύριε Υπουργέ, θα αναμένουμε την πρόσκλησή σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.