Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Προσεχώς νέες μειώσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών

Έρχονται νέες μειώσεις στα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων προσεχώς. Ήδη τα συγκεκριμένα επιτόκια και για διάρκειες 3-5 ετών στο διάστημα Μαρτίου 2009-Μαΐου 2009 έχουν υποχωρήσει μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν, μιλώντας στο Capital.gr, πως σήμερα συμφέρουν τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης καθώς διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα (euribor τριμήνου 1,264% + περιθώριο μέχρι 2,2 μονάδες) στην περιοχή του 3,5%.

Συνιστούν όμως τους δανειολήπτες να είναι έτοιμοι να «κλείσουν» το στεγαστικό τους σε σταθερό επιτόκιο μόλις βρουν συμφέρουσα προσφορά.
Διότι οι τραπεζίτες «βλέπουν» άνοδο των επιτοκίων μετά το Φθινόπωρο, αν συνεχιστεί η .......

εξομάλυνση των αγορών και εκτιμούν ότι τα επιτόκια euribor θα πάψουν σύντομα να διαμορφώνονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο σήμερα.

Βέβαια, μεγάλες εκπλήξεις δεν θα υπάρξουν όσο η οικονομία της ευρωζώνης δεν βγαίνει από το τούνελ της ύφεσης. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα μείωση του ευρωεπιτοκίου στο 0,75%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε στο 4,25% το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια (από το 5,35% που ήταν τον Μάρτιο).

Η Αγροτική Τράπεζα στο πρόγραμμα Στέγη τρίποντο, μείωσε το σταθερό για 1 χρόνο επιτόκιο στέγης στο 3,5% και για τα επόμενα 4 χρόνια στο 5,25%, όταν τον Μάρτιο τα αντίστοιχα επιτόκια ήταν 3,95% και 5,7%.

Αλλά και η Τράπεζα Κύπρου μείωσε στο 4,25% σταθερό επιτόκιο στέγης για 2 χρόνια (από το 4,75% που ήταν τον Μάρτιο).

Σχεδόν κατά 1 μονάδα μείωσε το σταθερό επιτόκιο για 1 χρόνο η Τράπεζα Αττικής στο 3,95% από 4,9%.

Σε μεγάλες μειώσεις προχώρησε και η Millennium, «έριξε» στο 4% από 5% που ήταν το σταθερό για 1 χρόνο επιτόκιο στέγης τον περασμένο Μάρτιο και στο 4,25% το σταθερό για 2 χρόνια από 5,6%.

Επίσης η Marfin μείωσε στο 3,85% το σταθερό επιτόκιο για 2 χρόνια από το 5,7% που ήταν τον Μάρτιο και στο 4,6% (από 5,9%) το σταθερό επιτόκιο για 5 χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει σταθερό επιτόκιο για 1 χρόνο στο 3,6% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,95%.

Σήμερα με το euribor τριμήνου στο 1,26%, το κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικών δανείων δεν υπερβαίνει το 3,5%. Και αυτός είναι ο λόγος που οι 9 στους 10 δανειολήπτες νέων στεγαστικών τα εκταμιεύουν με κυμαινόμενα επιτόκια.

Οι τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να «κορυφώσουν» τις προσφορές στα στεγαστικά προγράμματα με άκρως δελεαστικά επιτόκια, ιδίως στις διάρκειες τριετίας και 5 πενταετίας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 78,066 δισ. ευρώ, με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να υποχωρεί στο 8,7%, μάλιστα τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα της κατηγορίας αυξήθηκαν μόλις κατά 63 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.