Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Φοβίζουν αποχή και Οικολόγοι

Νέα Δημοκρατία Και ΠΑΣΟΚ πολώνουν την προεκλογική αντιπαράθεση

Δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον όγκο των ψηφοφόρων που κινούνται προς την αποχή, αλλά και τις διαρροές τους. Η πολυσυλλεκτικότητα που παρουσιάζουν οι Έλληνες Πράσινοι Οικολόγοι προκαλεί ανησυχία σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η αποχή ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου προβληματίζει ιδιαιτέρως τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, για διαφορετικούς όμως λόγους το καθένα. Σε ό,τι αφορά στα μικρότερα κόμματα, ο προβληματισμός δεν λείπει, δεδομένου ότι - με εξαίρεση το ΚΚΕ - υψηλές τάσεις αποχής παρουσιάζονται και στις δικές τους τάξεις.

Αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι ........

θα προτιμήσουν την αποχή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13%, πολύ χαμηλότερο από την αποχή που καταγράφεται στις εκλογές, πόσο μάλλον στις ευρωεκλογές: Το 2004 το ποσοστό αποχής ήταν 36,8% και κατεγράφη ως το υψηλότερο στη Μεταπολιτευτική Ιστορία.

Με βάση αναλύσεις κομματικών επικοινωνιολόγων, που επικαλείται «Το Βήμα της Κυριακής», στις προηγούμενες ευρωεκλογές απείχε το 13% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 12% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΛΑΟΣ, το 1,5% του ΚΚΕ και το 24,5% του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η στάση αυτή, κατά προφανή τρόπο, εκτίναξε στα ύψη τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

Όπως σημειώνουν αναλυτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, το κρίσιμο στοιχείο στις επικείμενες εκλογές θα είναι η ενδεχόμενη ανακατανομή αυτών των ποσοστών. Στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η τάση ψηφοφόρων προς την αποχή είναι υψηλότερη στον χώρο της Ν.Δ., αν και αμφισβητούν έρευνες που ανεβάζουν το σχετικό ποσοστό στο 26%.

Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το θέμα της αποχής από διαφορετική σκοπιά. Δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη τους τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις κι επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα με ποιοτικές αναλύσεις. Αναμένουν πάντως ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό της αποχής θα κινηθεί πάνω - κάτω στα επίπεδα του 2004. Απλώς ελπίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων, που δεν θα προσέλθει καν στις κάλπες, θα προέρχεται από τη Ν.Δ.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο μη κοινοβουλευτικό κόμμα που αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς τα ποσοστά του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτά τα ποσοστά θα μεταφραστούν σε ψήφους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Οικολόγοι είχαν ποσοστά που βρίσκονται στο 6%. Ωστόσο, στην έρευνα της εταιρείας «Αlco» το 70% της δύναμης των Οικολόγων δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.