Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, και με αφορμή την ημέρα αυτή, έρευνες αποδεικνύουν πως ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 10 δευτερόλεπτα εξαιτίας του καπνίσματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βλαβερής συνήθειας, βρίσκει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της «μαύρης λίστας», εξαιτίας και των Ελληνίδων, οι οποίες καπνίζουν μανιωδώς. Μάλιστα, όπως προκύπτει, τρεις στις δέκα καπνίζουν από τα 15 τους χρόνια, και καταναλώνουν μέχρι και τρία πακέτα την ημέρα.
Πάντως, με απόφαση του, το ελληνικό υπουργείο Υγείας, πρόκειται να απαγορεύσει από το 2010 το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους και κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζήτησε την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνίσματος, της προώθησης και της χορηγίας τους, ώστε να προστατευθούν οι νέοι άνθρωποι και να μην αρχίζουν το κάπνισμα.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς ...........

Καπνό, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι προηγμένες τεχνικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται στα περιοδικά μόδας, στις ταινίες, στο Ίντερνετ, σε συναυλίες και σε αθλητικά γεγονότα παγιδεύουν τους νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότεροι καπνιστές έχουν αρχίσει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως σε εφήβους ηλικίας 13 ως 15 ετών, το 55% από αυτούς απάντησαν ότι είχαν δει διαφημίσεις τσιγάρων σε πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων τον προηγούμενο μήνα, και ποσοστό 20% ότι είχαν στην κατοχή τους ένα αντικείμενο που είχε επάνω του το λογότυπο μιας μάρκας τσιγάρων.

Ο ΠΟΥ κατήρτισε το 2003 την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία ζητούσε την αναγραφή ισχυρότερων προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων και περιορισμούς στη διαφήμιση και τη χορηγία. Ωστόσο αυτά δεν έχουν ισχύσει ακόμη παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.