Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Καραμανλή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φόρων αφήνει ο πρωθυπουργός

Ο σχεδιασμός δεν είναι να μπουν νέοι φόροι, αλλά αυτό ισχύει με τα σημερινά δεδομένα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εισπρακτικών μέτρων μετά τις κάλπες της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα, κατεβάζει τον πήχη των ευρωεκλογών, υιοθετώντας το επιχείρημα της χαλαρής ψήφου.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Mega, και απαντώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, ούτε στους σχεδιασμούς του, τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πάταξη τη φοροδιαφυγής και περιστολή της σπατάλης, αλλά, όπως πρόσθεσε, «αυτά ισχύουν με τα δεδομένα τα σημερινά δεδομένα» και «μπορεί αυτή η ανάγκη να προκύψει». «Εάν σε δύο-τρεις-πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν θα συζητήσουμε και για φορολογικά έσοδα», σημείωσε.

Για την αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα και ........

συνθηματολογίες άνευ περιεχομένου» όσα λέγονται για κάλπες-δημοψήφισμα και παρατήρησε ότι ναι μεν οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, αλλά επειδή δεν εκλέγεται πρωθυπουργός και κυβέρνηση είναι φυσικό, όπως είπε, να παρατηρείται χαλαρότερη ψήφος.

Ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο ήττας της ΝΔ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πηγαίνω για τη νίκη» και πρόσθεσε ότι το οποίο αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί. Τόνισε πάντως ότι «την επόμενη μέρα υπάρχει κυβέρνηση» και, σε κάθε περίπτωση, «τα μηνύματα των πολιτών θα ληφθούν υπόψη».

Ο Κ.Καραμανλής διέψευσε τις εκτιμήσεις περί αντικειμενικής αδυναμίας διακυβέρνησης λόγω των 151 βουλευτών, που ενδεχομένως να επιδεινωθεί από τυχόν ήτα, λέγοντας ότι «δεν το πιστεύω γιατί δεν πιστεύω στην ήττα» και γιατί «ήττα δεν σημαίνει ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης».

Ως προς τη φράση που του αποδόθηκε, ότι αισθάνεται κουρασμένος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι. Και νομίζω ότι φαίνεται, άλλωστε, αυτό. Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εγώ είμαι μαχητής και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέραν από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε».

Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής επιχείρησε να κλείσει τη διαδοχολογία λέγοντας ότι «δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και αξίζει να επαναλάβω ότι είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ». Πρόσθεσε δε ότι δεν τον απασχολεί ούτε υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησής του. «Από εκεί και πέρα αισθάνομαι και ακμαίος και δυνατός να συνεχίσω να παλεύω».

Ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι αυτήν την ώρα δεν έχει καμία πρόθεση ούτε στόχο να πάει σε εθνικές εκλογές. Εξάλλου, για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου, σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο να μην ανακατεύουμε τον Πρόεδρο σε αυτά τα ζητήματα.

Ερωτηθείς για την πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Καραμανλής την απέδωσε στην αρκετά μακρά παραμονή στην εξουσία, τα δύσκολα θέματα που χειρίστηκε και σε κάποια κόπωση του εκλογικού σώματος, πρόσθεσε όμως ότι τα δημοσκοπικά μεγέθη αυτό δεν προδικάζουν σε τίποτα τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, παρ’ όλα αυτά, ότι «δεν είπα ποτέ ότι είμαι αλάνθαστος» και ότι «είμαστε σε μία δύσκολη φάση της διακυβέρνησης» και «έχουν γίνει κάποια λάθη, για τα οποία πρώτος εγώ τουλάχιστον απολογήθηκα στους πολίτες δημόσια».

Σε ερωτήσεις για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Καραμανλής είπε πως ήταν μία «σοβαρή υπόθεση» για την οποία «στην πορεία βλέπουμε ότι υπήρχαν υστερόβουλες και σκανδαλώδεις επιδιώξεις και βέβαια λάθη από πλευράς δημοσίου. Γι αυτό έκανα και την αυτοκριτική μου».

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι δεν υπήρχε ιθύνων πολιτικός νους: «Τι κατά τη γνώμη μου υπήρχε εδώ: ναι υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης και αυτό θα το αποκαλύψει η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα».

Για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρία, ενώ είπε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αναδεικνύει θέματα σκανδάλων εάν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας και ένα ποσοστό σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Για τη φράση «αρχιερέας της διαπλοκής», που είχε πει για τον κ. Σημίτη, ο κ. Καραμανλής είπε «όταν κάνει συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου σε ανταλλαγή πυρών μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Ποτέ δεν θα τον έλεγα εν ηρεμία, ότι δηλαδή ο άνθρωπος αυτός είναι σε εισαγωγικά μη έντιμος».

Για το κλείσιμο της Βουλής και την κριτική που ασκήθηκε ότι έγινε για να παραγραφούν ενδεχόμενες ευθύνες, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι έγινε ως συνήθως εν όψει και των ευρωεκλογών. Όλες οι υποθέσεις που ήρθαν στη Βουλή συζητήθηκαν, τόνισε προσθέτοντας ότι εδώ και 20 ημέρες δεβν έχει έρθει καμία υπόθεση. «Δεν υπήρχε περίπτωση να κλείσω τη Βουλή αν υπήρχε ανοιχτό θέμα. Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση Παυλίδη σημείωσε ότι διερευνήθηκε σε βάθος, υπενθυμίζοντας την απόφαση της Βουλής και για το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε να μην παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πώς κανένας κρίνει τα πράγματα και το τι επιλέγει ο καθένας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, προσθέτοντας όμως πως «αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνω».

Σε ερώτηση για το εάν θα μπουν στο ψηφοδέλτιο όσοι εκ των «γαλάζιων στελεχών» έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι μας, βουλευτές και επίδοξοι υποψήφιοι, κρινόμαστε και αξιολογούμαστε» και «έρχεται η ώρα που όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη από τα όργανα και σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος».

Για τη «βαρβαρότητα» και τα «παπαγαλάκια» ο κ. Καραμανλής είπε ότι στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ο όρος ήταν τουλάχιστον αδόκιμος και η αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου δεν είχε προσωπικό τόνο. Για το σποτ της ΝΔ δήλωσε ότι «η καμπάνια μας είναι ευρηματική αλλά δεν προσβάλλει οιονδήποτε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τόνισε ότι «δεν τελειώνει αυτός ο δρόμος» και ότι «η κρίση έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα ακόμα πιο γρήγορα». Για τα δημοσιονομικά εξάλλου, σημείωσε ότι επέλεξε το 2004 τον ήπιο δρόμο και όχι τη θεραπεία-σοκ αλλά τώρα η κρίση κάνει τα πράγματα επιτακτικά.

Δείτε το Video







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.