Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Καταργούνται οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων (Ευτυχώς που υπάρχει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων)

Καταργούνται οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων

«Πονοκέφαλος Νο. 2» αναμένεται να προκύψει για την κυβέρνηση από το Λουξεμβούργο, μετά την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αργότερο έως τα μέσα του 2009 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναμένεται να καταδικάσει την χώρα μας για μια ρύθμιση που ισχύει στο δημόσιο και στον τραπεζικό τομέα και αφορά την συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τραπεζικών υπαλλήλων.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πήγες υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συντάξεων που ήδη .........

λαμβάνουν όσες τις δικαιούνται, ακόμα και εάν η χώρα μας καταδικαστεί.
Όμως όπως εκτιμάται θα πρέπει να σταματήσει η χορήγηση τους σε άλλες (νέες δικαιούχους) γυναίκες από εδώ και στο εξής.
Πρόκειται την ουσία για μια διάταξη που ισχύει μόνο στην Ελλάδα εδώ και περίπου 30 χρόνια και αφορά επίσημα πάνω από 40.000 γυναίκες, οι όποιες λαμβάνουν την σύνταξη του πατέρα τους εφόσον παραμένουν ανύπανδρες. Άλλα δεν είναι μόνο αυτό. Τη σύνταξη αυτή τη λαμβάνουν ακόμα και γυναίκες οι όποιες έχουν εισόδημα από άλλες πήγες, όπως για παράδειγμα από μισθούς ή από άλλες συντάξεις. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα γυναίκες οι όποιες εργάστηκαν στο δημόσιο τομέα για 15-20 χρόνια και κατόπιν συνταξιοδοτήθηκαν στα 40 τους χρόνια με συντάξεις από την εργασία τους από 800 έως 1.000 ευρώ. Με την προσθήκη όμως της σύνταξης του πατρός τους, αυτή την στιγμή έχουν συνολικές αποδοχές περίπου 2.000 ευρώ.

Το κόστος για το δημόσιο μόνο για τις συντάξεις αυτές είναι τεράστιο και υπερβαίνει τα 550.000.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι η μέση σύνταξη κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.200 ευρώ μηνιαίως.

Φυσικά το κόστος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών αυτών από την εργασία τους είναι τεράστιο και είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Η διάταξη αυτή ισχύει επίσης και στις τράπεζες του δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα (π.χ. Εθνική , Εμπορική κ.ά.).

Πηγή: Δυτική Μεσσηνία Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.