Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλλει η ΠΑΣΕΓΕΣ για το πακέτο Χατζηγάκη

Με αδιαφανείς διαδικασίες έγινε η κατανομή των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς, για τις ζημιές που υπέστησαν το 2008, καθώς τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη, αφενός μεν στον τρόπο κατανομής των τελικών ποσών ανά νομό, όσο και στην εξαίρεση κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, δεδομένου ότι τελικό πόρισμα της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής τού ΕΛΓΑ δεν έχει κοινοποιηθεί στους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, επισημαίνει με σχετική ανακοίνωση η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, Παναγιώτης .........

Πεβερέτος «δεν είμαι διατεθειμένος να ψηφίζω “τυφλά” οποιεσδήποτε εισηγήσεις στο διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, δίχως την αιτιολογία τους. Θεωρώ δε απαράδεκτο να μην ενημερώνονται τα μέλη του ΕΛΓΑ για τόσο σημαντικά θέματα, που αφορούν άλλωστε στον τρόπο απόδοσης χρημάτων στους δικαιούχους αγρότες».

Ο κ. Πεβερέτος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, με θέμα τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές του 2008, ψήφισε λευκό, αφού ο πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Κατσαρός αρνήθηκε να του παραδώσει, όπως και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής.
Η εν λόγω επιτροπή συστήθηκε για να διερευνήσει τα αίτια των ζημιών στην ελαιοκαλλιέργεια και να προτείνει τρόπους αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
«Αραγε ποιος είναι ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ», αναρωτήθηκε ο κ. Πεβερέτος.

Τα ποσά

Τρεις κατηγορίες αποζημιώσεων περιλαμβάνει το «πακέτο Χατζηγάκη» για 32 ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών από τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις περιοχές αντιστοιχούν 15 ευρώ ανά στρέμμα, σε εννέα 9 ευρώ ανά στρέμμα και στις υπόλοιπες η αποζημίωση είναι 7 ευρώ ανά στρέμμα.
Οι περιοχές της χώρας που διαπιστώθηκαν ζημιές και τα αντίστοιχα εκκαθαριζόμενα ποσά αποζημίωσης κατά στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας είναι σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:



Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.