Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Μια ξεχωριστή ημερίδα στα Φιλιατρά για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαΐου στο Φουρναράκειο πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Πρόγραμμα ανασύστασης της βλάστησης, πυρόπληκτων περιοχών με αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της περιοχής».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας, πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Θεόδορος Σαπέρας, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Κα Βιβή Παντελάκη ο ομότιμος Καθηγητής του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κος ........

Πάνος Αθνασόπουλος, Αγρότες της Τριφυλίας και Γεωπόνοι.

Την εκδήλωση ξεκίνησε η Γεωπόνος του Δήμου Φιλιατρών Ζωή Πετροπούλου ή οποία εφόσον καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μίλησε για την εκδήλωση και τις εναλλακτικές καλλιέργειες αρωματικών φυτών.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Φιλιατρών Κος Ξύγκας ο οποίος στην σύντομη ομιλία του έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δώσει εναλλακτικό τρόπο στο να καλλιεργηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές με μια εναλλακτική καλλιέργεια αυτήν των αρωματικών φυτών καθώς και τα οφέλη που θα έχουν οι παραγωγοί από αυτές τις καλλιέργειες.

Στο κύριο κομμάτι της εκδήλωσης ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπστημίου Αθηνών Κος Πολυσίου Μόσχος με την βοήθεια διαφανειών έκανε αναφορά στα αρωματικά φυτά, τα αρωματικά έλαια στις χώρες που καλλιεργούνται, στις ευεργετικές τους ιδιότητες, στην απόδοση που έχουν ανά στρέμα, στον τρόπο συλλογής τους, αποξήρανσης τους αλλά και στον τρόπο παραγωγής των αιθέριων ελαίων.
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά φυτά για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους και για τη διατροφική αξία τους. Τα αρωματικά φυτά και τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν στην ιατρική. Ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης συνιστούσε τη χρήση των βοτάνων, του καθαρού αέρα, της άσκησης, και της ισορροπημένης διατροφής ως στοιχεία της καλής υγείας.
Ο ίδιος κατέγραψε τη χρήση περίπου 400 βοτάνων και αρωματικών φυτών για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Δενδρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδή, τσάι του βουνού και φασκόμηλο κ.α Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι η ασθένεια ήταν στην ουσία μια ανισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων μέσα στο σώμα, και η κατάλληλη χρήση των βοτάνων θα μπορούσε να αποκαταστήσει αυτή την χαμένη ισορροπία.
Η τάση στην Ελλάδα για καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι μειούμενη ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την καλλιέργεια του στην Ελλάδα εξέφρασε την λύπη του λέγοντας ότι η τάση στην καλλιέργεια αυτή είναι διαρκώς μειούμενη.
Τα περισσότερα από αυτά αναπτύσσονται κυρίως τον χειμώνα. Παίρνουν δηλαδή αυτό που χρειάζονται χωρίς να δώσουμε επιπλέον πράγματα για την συστηματική καλλιέργεια τους.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η κα Οικονόμου Γαρυφαλλιά, Επίκουρος Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ικαρίας για το ολοκληρωμένο σύστημα της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών.
Ήταν ένα εγχείρημα το οποίο πέτυχε γιατί έγινε μεγάλη προσπάθεια τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάναμε μια βόλτα στην Μάλη και είδαμε κάποιο είδος ρίγανης το οποίο μύριζε υπέροχα.
θα μπορούσε αυτό το είδος να καλλιεργηθεί στην περιοχή. Πήραμε δείγματα και σε λίγο καιρό θα δούμε τι θα πουν οι χημικοί. Η άγρια μέντα και ο δυόσμος αρέσκονται στο νερό και θέλουν ένα περιβάλλον υγρό.
Χαρτογραφήσαμε με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα την περιοχή ώστε να μπορέσει η ερευνητική ομάδα να μελετήσει την περιοχή και να δούμε αν μπορούν να ευδοκιμήσουν κάποια αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά.
Για όσους το θελήσουν θα κοιτάξουμε πως μπορεί η ερευνητική ομάδα να βοηθήσει στην καλλιέργεια αυτή.

Μετα το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Στο περιθώριο της ομιλίας ο Δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας δήλωσε για την εκδήλωση:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.