Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Αφεση αμαρτιών στα σκάνδαλα έδωσε ο Καραμαλής.

«Συγχωροχάρτι» στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου, θέμα το οποίο έπληξε όσο τίποτε άλλο την εικόνα του και την εικόνα συνολικά της κυβέρνησης, δίνει τελικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος -όπως δήλωσε κατηγορηματικά- δεν διέκρινε δόλο από την πλευρά των πολιτικών στελεχών που διαχειρίστηκαν τις ανταλλαγές μεταξύ του ηγουμένου Εφραίμ και της Μόνης Βατοπεδίου.

Οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο κ. Καραμανλής προχώρησε μέσα από την εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το απόγευμα στο Mega σε αυτοκριτική σε ό,τι αφορά .......

τον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά απέρριψε την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Αφεση αμαρτιών

Πιο «σκληρός» ήταν με τον κ. Παυλίδη και για τον κ. Βουλγαράκη, όταν είπε ότι αξιολογεί ο ίδιος τη στάση και τη συμπεριφορά βουλευτών και θα κρίνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορών μετά τις ευρωεκλογές, δήλωσε «παρών» στις εξελίξεις, είπε ότι ποτέ δεν έκανε τη δήλωση περί κόπωσης και τόνισε -απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του, ότι είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί.
Αφεση αμαρτιών

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η κίνησή του έπειτα από μια δεκαετία να ανακαλέσει ουσιαστικά τον χαρακτηρισμό «αρχιερέας της διαπλοκής» που είχε αποδώσει στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Σε ό,τι αφορά τους Βατοπεδινούς, ο κ. Καραμανλής απέρριψε την ύπαρξη δόλου στον χειρισμό της υπόθεσης από τους συγκεκριμένους υπουργούς και αθώωσε σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες τους κ. Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Πολιτικός ιθύνων νους δεν πιστεύω ότι υπήρξε. Δεν διέκρινα την απαραίτητη επιμέλεια, αλλά δεν πιστεύω ότι πολιτικό στέλεχος πήγε επί σκοπώ να βλάψει τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε προειδοποίηση που αφορά όλα τα στελέχη της ΝΔ. Απέρριψε ουσιαστικά το καταστατικό της ΝΔ, λέγοντας ότι ουδείς πρέπει να θεωρείται δεδομένα υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

«Κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αφού εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν είναι στις δικές του προθέσεις οι πρόωρες εκλογές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ
Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Καραμανλή


Για σκάνδαλο Βατοπεδίου: «Ναι, υπήρχαν επιδιώξεις υστερόβουλες, σκανδαλώδεις. Ναι, μπορεί να υπήρξε και συνεργασία κάποιων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης, αυτό θα το αποκαλύψει βέβαια η δικαστική έρευνα. Εκείνο που είναι βέβαιο -και εκεί είναι το πολιτικό ζήτημα- έπρεπε κατά την άποψή μου, την πεποίθησή μου πια σήμερα, να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο παρατηρητικοί και πιο επιμελείς στην εποπτεία των όποιων δημόσιων υπηρεσιών βρίσκονται σε επαφή με τέτοιου είδους αντικείμενα.

Αυτό είναι το σοβαρό πολιτικό ζήτημα που για εμένα προέκυψε και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι βέβαια μια τραυματική εμπειρία, πλήγωσε τους πολίτες αναμφισβήτητα, πλήγωσε και εμένα και είναι μια τραυματική εμπειρία την οποία βεβαίως δεν μπορεί κανείς να αλλάξει, αλλά τουλάχιστον να κάνει ό,τι μπορεί, πρώτον τα ζημιογόνα αποτελέσματα να μη συντελεστούν».

Για Βατοπεδινούς: «Η εικόνα που έχω εγώ είναι ότι μπορεί κανείς να διακρίνει, εκ των υστέρων βέβαια, όχι την απαραίτητη επιμέλεια, όχι την απαραίτητη εποπτεία. Αλλά ότι κάποιος επί σκοπώ πήγε να βλάψει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ειλικρινά σας λέω, εννοώ πολιτικό πρόσωπο, δεν το πιστεύω».

Για συγκρότηση ψηφοδελτίων: «Ολοι μας, βουλευτές, αυτό που λέμε πολιτευτές ή εν πάση περιπτώσει υποψήφιοι βουλευτές ή επίδοξοι υποψήφιοι να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια ενός κόμματος, κρινόμαστε και αξιολογούμαστε καθημερινά από πράξεις, από τη δράση μας, την προσφορά μας, τη συμπεριφορά μας, την εν γένει δραστηριότητά μας. Αυτά αξιολογούνται και έρχεται η ώρα, την ώρα που καταρτίζονται οι συνδυασμοί και λαμβάνονται υπόψη από όλα τα όργανα του κόμματος σε τελική ανάλυση από τον πρόεδρο του κόμματος. Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ανοιχτό για όλους».

Για Α. Παυλίδη: «Αξιολογώ όλες τις συμπεριφορές και την κατάλληλη ώρα κρίνω».

Για τον χαρακτηρισμό «αρχιερέα της διαπλοκής» που είχε αποδώσει στον κ. Κ. Σημίτη: «Οταν κάνεις συζήτηση και μάλιστα εκτός κειμένου, σε ανταλλαγή πυρών σε ατάκες, μπορεί να φύγει και μια κουβέντα παραπάνω και δεν το έχω αποκλείσει, το έχω πει επανειλημμένα. Ποτέ δεν θα το έλεγα εν ηρεμία, ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν σε εισαγωγικά "μη έντιμος" και άλλωστε το έχω πει και στη Βουλή. Δεν σας μέμφομαι για την προσωπική σας... Να βάλουμε, λοιπόν, κι ένα ποσοστό 10% - 15% ότι στη ρύμη του λόγου ή στην αντιπολιτευτική επιδίωξη θα πει κι ένα τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορών: «Δεν έχω σχεδιασμό για νέους φόρους. Αυτά ισχύουν με τα δεδομένα τα σημερινά και θέλω να είμαι και σε αυτό ξεκάθαρος. Εάν σε δύο, σε τρεις, σε πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, βεβαίως θα συζητήσουμε και φορολογικά έσοδα. Θέλω να είμαι καθαρός».

Για την κόπωση και το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ: «Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση. Εκείνο που λέω, και το λέω ξεκάθαρα, εγώ είμαι μαχητής. Και νομίζω αυτό έχει αποδειχθεί. Είναι η πολλοστή εκλογική αναμέτρηση στην οποία συμμετέχω και την απολαμβάνω, πέρα από το βάρος της ευθύνης που αισθάνομαι για τις πολιτικές που χρειάζεται να κάνουμε. Δεν έχω κλείσει ακόμα τα 53 μου και παρότι το έχω πει πολλές φορές, αξίζει να το επαναλάβω, είναι πολύ νωρίς για να σκέφτομαι να συνταξιοδοτηθώ».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Εγώ δεν έχω πρόθεση να πάω τη χώρα σε εκλογές».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Κάτσε να δεις...
    Πως είχε αποκαλέσει η Ν.Δ. τον Κώστα Σιμήτη??
    Αρχιερέα της διαπλοκής.

    Με τα τόσα σκάνδαλα που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτή, και το συγχωροχάρτι που δίνει στα σκάνδαλα και αυτούς που τα έπραξαν, ο χαρακτηρισμός Αριερέας της Διαπλοκής είναι σωστός ή μήπως να τον πούμε ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ της διαπλοκής????

    Σήκω Κωνσταντίνε Καραμανλή να τους πάρεις όλους στο κυνήγι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.