Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Περεταίρω μέτρα στήριξης της ελαιοκομίας ζήτησε ο Δράκος

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκου προκειμένου να ενημερωθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης για ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή αγροτικής πολιτικής στην ελληνική περιφέρεια και την συνεργασία των Υπηρεσιών των Ν.Α με τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την συνάντηση που είχε σήμερα (προηγούμενη Τρίτη) η ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιτελείς του.Η ικανοποίησή μας έγκειται στο γεγονός ότι το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από 5 δις 878 εκ ευρώ πλέον θα ξεπερνά τα 7 δις ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα ενισχυθούν τα έργα και συγκεκριμένα τα εγγειοβελτιωτικά και είχαμε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει περιοχή της Ελλάδος που να μην έχει ένα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, ταμιευτήρα, φράγμα, λιμνοδεξαμενές και γενικότερα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη διότι πραγματικά είναι μια βοήθεια η οποία θα .........

θεραπεύσει πολλά προβλήματα και θα υποστηρίξει τις υποδομές για μια ελληνική γεωργία υψηλότερων προδιαγραφών.

Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία των υπηρεσιών των Ν.Α και των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.

Ζητήσαμε την ενίσχυση του ΟΠΑΑΧ και του LEADER και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εταιρειών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνει η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ζητήσαμε η αξιοποίηση των υπηρεσιών των Ν.Α και η ευθύνη τους στον έλεγχο των τροφίμων κάτω από τις οδηγίες του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ και των υπολοίπων αρμοδίων φορέων.

Ζητήσαμε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών των Ν.Α και των Περιφερειών προκειμένου να προχωρήσουν προγράμματα όπως είναι τα προγράμματα των νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης της κτηνοτροφίας. Προγράμματα εξαιρετικά σημαντικά τα οποία πολλές φορές δεν εξελίσσονται με ομαλή ροή λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν αλλά και λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των περιφερειών.

Tέλος ζητήσαμε την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για την απονιτροποίηση και για την διαχείριση των πλαστικών που προκύπτουν από τη χρήση τους στη γεωργία (θερμοκήπια) καθώς επίσης και τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που νομίζουμε ότι μπορεί και επιβάλλεται να καταστρώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πραγματικά, είχαμε θετική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών από πλευράς του Υπουργείου και δεσμευτήκαμε, άμεσα για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις ΝΑ, να δώσουμε στον Υπουργό εισηγήσεις επί τη βάση των οποίων θα αναπτυχθεί η περεταίρω συνεργασία μας».

Η Ένωση ζήτησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος (ταυτότητα) να υπάρξει άμεσα προκήρυξη για την ένταξη των ενδιαφερόμενων βαμβακοπαραγωγών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προς όφελος του περιβάλλοντος, της προώθησης του ελληνικού βαμβακιού στην ευρωπαϊκή αγορά και στην διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα περεταίρω στήριξης της ελαιοκομίας κυρίως σε περιοχές με κλιματολογικά προβλήματα όπου πλήττεται η παραγωγή και συρρικνώνεται το εισόδημα των παραγωγών. Ζητήθηκε να υπάρξει γενναία υποστήριξη των προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της ελαιοκομίας για προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ΓΠΕ και βιολογικής γεωργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.