Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Ο υπερεκτιμημένος Βαλβέρδε

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Ο αρνητικός παροξυσμός των Ολυμπιακών κατά του Τιμούρ Κετσπάγια είναι θέμα ψυχιάτρων. Γιατί μου είναι ακατανόητη η λογική που δηλώνει προεξοφλητικά «όχι» σε έναν προπονητή ο οποίος ταπείνωσε ομάδες υψηλού κόστους όπως τον Παναθηναϊκό την Ίντερ την Βέρντερ και φυσικά τον Ολυμπιακό με παίκτες από την λαϊκή αγορά. Και πότε;

Όταν την ίδια στιγμή όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη αναφερόταν με σεβασμό στην ομοιογένεια αλλά και την στιβαρότητα τού κατ’ αυτή ακριτικού, άρα και εκ προοιμίου υποτιμημένου, συγκροτήματος της Ανόρθωσης. Το γιατί είναι απλό. Οι φίλαθλοι της Εσπερίας υποκλίνονται μόνο εμπρός στην επιστήμη αρχή της οποίας είναι το επαναλήψιμο του πειράματος.
Αν δηλαδή το πράγμα έμενε στον μειωτικό αποκλεισμό της Πειραϊκής ομάδας -ως εκ ......

τούτου και για τον εκ της Εσπανιόλ ορμώμενο και κακή τη μοίρα στον Ολυμπιακό καταλήξαντα υπερεκτιμημένο κ. Βαλβέρδε,- από τα σαλόνια του chambion ling, τότε ναι η παρούσα νευρική κρίση των οπαδών του θα τύχαινε κάποιας εξήγησης.
Αλλά η Ανόρθωση έθεσε σε απόλυτο κίνδυνο την πρόκριση τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της Ίντερ που σημαίνει πως τα θετικά αποτελέσματα της Κυπριακής ομάδας μόνο τυχαία δεν ήταν.

Από την άλλη υποψιάζομαι ότι ο κ Βαλβέρδε δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πως στέφεται πρωταθλητής ελλείψει αντιπάλων. Και επιπλέον ότι εκτός δύο ή τριών παιχνιδιών στα οποία κυριάρχησε η ποδοσφαιρική τεχνική και η προσωπικότητα ορισμένων εκ των παικτών του Ολυμπιακού, κατά τούς λοιπούς προτιμούσες την θέαση μιας ελληνικής ταινίας, ή την φλογισμένη δύση του ήλιου από τις σουίτες του σταδίου Καραϊσκάκη. Και το αποκορύφωμα.
Να φτάσει ο Ολυμπιακός των σαράντα εκατομμυρίων προϋπολογισμού να μουσκέψει στον ιδρώτα προκειμένου να αποκλείσει στα πέναλτυ την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μιας ΑΕΚ που στο πρώτο ημίχρονο εξαφάνισε την ασύντακτη αρμάδα του Βαλβέρδε.. Το γιατί είναι προφανές.
Ο Μπάγεβιτς είναι προικισμένος προπονητής και ο απέναντί του ανέμενε όπως και με την Εσπανιόλ να λουστεί στο φως των προικισμένων παικτών του. Κι αν δεν υπήρχε στην αναπληρωματική εξάδα ο Ματ Νταρμπισάϊρ, στον Πειραιά ακόμη θα έκλαιγαν με λυγμούς για την απώλεια του κυπέλλου.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που τα αφιόνια του Ολυμπιακού τυφλώνονται γιατί έχουν καταληφθεί από την οπαδική επιληψία. Τα ίδια συνέβησαν και με τον Μπάγεβιτς. Τον προπονητή που το 1996 εκστράτευσε στην Ελληνική επαρχία πραγματοποιώντας το ιστορικό παιδομάζωμά του, για να το μεταμορφώσει πρώτον σε ομάδα αλλά και δεύτερον σε ένα σεβαστό Ευρωπαϊκό μέγεθος το καθ’ ένα από τα παιδιά αυτά. Ποιος δεν θυμάται ότι στερήθηκε ο Ολυμπιακός την είσοδό του στους τέσσερις εξ αιτίας εκείνου του υπερπροβεβλημένου και μικρόνοα τερματοφύλακά του στο ματς με την Γιουβέντους; Ποιος δεν θυμάται ότι στο Λίβερπουλ έπαιζε με 7,5 παίχτες αφού οι Ριβάλντο και Τζιοβάνι έβλεπαν τους αντιπάλους από video wall;

Ποιος δεν θυμάται ότι την ίδια περίοδο τού είχε εκ της διαιτησίας αφαιρεθεί ένας βαθμός στο Μονακό με το καθ’ όλα γνήσιο γκολ του Οκά που μόνον ο άρχων του αγώνα και ο επόπτης δεν είδαν; Ποιος ξέχασε ποια ακριβώς ήταν η εξέλιξη των παικτών που ο Μπάγεβιτς ανέθρεψε και ποια των εισηγμένων εκ της Βραζιλίας για την πώληση διαφημιστικών μπλουζών; Δηλαδή του υπέργηρου Ριβάλντο και του ταχυδακτυλουργού Τζιοβάνι; Ο πρώτος παίζει με τις νάρκες ποδόσφαιρο στο Αφγανιστάν και ο δεύτερος κατέληξε στον Εθνικό αφού από την Σάντος εκδιώχθηκε κακήν κακώς. Αντιθέτως με τους Γιαννακόπουλο Νταμπίζα και ακόμη τον Κεφαληναϊκής καταγωγής Γιωργάτο που έκαναν καριέρα στην αλλοδαπή. ( ειδικά αν ο τελευταίος δεν ήταν «κεφαλονίτης σε όλα του» ακόμη θα μιλούσε η Ευρώπη γι αυτόν).

Ποιος τον έδιωξε τον Μπάγεβιτς για να έρθει ο τυχοδιώκτης Solind. Η θύρα 7 επειδή ο προπονητής σε έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών αρνήθηκε ν’ ανοίξει διάλογο με ανθρώπους που εγώ ως Ολυμπιακός ντρέπομαι για την από κοινού συνύπαρξή μας στο γήπεδο. Τώρα λοιπόν ας λουστούν τις αποφάσεις του προέδρου τους και ας βγάλουν τον σκασμό. Γιατί όπως λένε οι Αμερικανοί αναφερόμενοι στην την νίκη, την έχει μόνον εκείνος με το μάτι το νηστικό. Και ο Κετσπάγια δείχνει να πεινάει για διακρίσεις.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.