Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67 - 69. Έκανε μέσα στο ΣΕΦ το 0 - 1

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό με 69-67 μέσα στη ζούγκλα του ΣΕΦ που είχε τα πάντα. Κροτίδες, ξύλο, βρισιές παντού και σε όλους ανεξαιρέτως χρώματος και επαγγέλματος. Η ουσία (αν υπάρχει) είναι ότι οι πράσινοι έκαναν το 1-0 και περιμένουν στο ΟΑΚΑ τους ερυθρόλευκους για να κάνουν άλλο ένα βήμα προς τον τίτλο.

Το πλεονέκτημα έδρας που είχε ο Ολυμπιακός χάθηκε, εξανεμίστηκε, τελείωσε. Ο Παναθηναϊκός πήγε στο ΣΕΦ, τον κέρδισε, πήρε πίσω το αβαντάζ και τώρα έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση του τίτλου. Όμως, και να μην κέρδιζε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι, η έδρα του Ολυμπιακού δεν θα είχε και μεγάλη σημασία στα επόμενα ματς, γιατί αυτά που έγιναν στο Φάληρο δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν παρατηρητή.

Επίθεση με κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ντου από οπαδούς στη φισούνα και .........

ξύλο, κόσμος να περιφέρεται έξω από τις τέσσερις γραμμές, γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους και να φεύγουν όπως όπως ενάμισι λεπτό πριν το τέλος του ματς, ο Νίκος Ζαβλανός στα αποδυτήρια να περιμένει να ηρεμήσει η ζούγκλα και οι παίκτες του Ολυμπιακού να μοιάζουν... εχθροί στα μάτια των οπαδών τους.

Στην τελευταία φάση του αγώνα και μετά από συνεχόμενα φάουλ του Ολυμπιακού για να σταματήσει το χρόνο και του Παναθηναϊκού για να αποτρέψει τρίποντο αφού η διαφορά ήταν συνήθως στους τρεις πόντους, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έχασε λέι απ με το οποίο θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ, την ώρα που η ομάδα του Παναθηναϊκού έφευγε τρέχοντας για τα αποδυτήρια.

Μετά το τέλος του ματς, οι οπαδοί του Ολυμπιακού πετούσαν αντικείμενα στους παίκτες της ομάδας τους, ένας οπαδός έβριζε τον Μπουρούση, ενώ λίγο αργότερα τα ματ έπαιξαν ξύλο με τους οπαδούς, οι οποίοι έβριζαν δημοσιογράφους, έβριζαν ότι τους ερχόταν στο κεφάλι. Και το κακό είναι ότι πρέπει να γράψουμε και το ματς, τι έγινε στα 38 λεπτά της αναμέτρησης. Δυστυχώς πρέπει να το γράψουμε. Και λέμε δυστυχώς γιατί δεν έχει νόημα.

Ο αγώνας

Η συμμετοχή του Μίλος Τεόντοσιτς στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού δεν ήταν έκπληξη, έστω και αν φάνηκε σε κάποιους. Το θέμα ήταν, ότι ο Σέρβος πλέι μέικερ δεν μπήκε... ζεστός στο γήπεδο, έκανε ένα βιαστικό τρίποντο, έδωσε λάθος ρυθμό στους ερυθρόλευκους και τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κλέψει μπάλες, να φύγει στον αιφνιδιασμό (τη μία φορά με τον Νίκολα Πέκοβιτς) και να ξεκινήσει με ένα 6-0 μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις και έψαχνε τρόπο για να σπάσει το ρόδι και την πιεστική άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ο Νίκολα Βούισιτς έκανε το 2-6, ο Θοδωρής Παπαλουκάς μπήκε εσπευσμένα στο παρκέ και το τρίποντο στην εκπνοή της επιθέσης από τον Γιάννη Μπουρούσης ήταν τα στοιχεία που άλλαξαν τα δεδομένα και έδωσαν... άλλο αέρα στους παίκτες, αλλά και τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτός τρεις άστοχες επιθέσεις, κόλλησε, και όταν ο Τζος Τσίλντρες "άδειασε" τον Στράτο Περπέρογλου με εκπληκτική κίνηση και στην επόμενη φάση κάρφωσε οι ερυθρόλευκοι πήραν κεφάλι στο σκορ (9-6).

Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες πήγαν χέρι-χέρι μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, με τον Μάικ Μπατίστ να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει μεγάλες επιθετικές βοήθειες, τον Μπουρούση να είναι εξαιρετικός κοντά και μακριά από το καλάθι, αλλά και στον τομέα της άμυνας και των ριμπάουντ και το σκορ του δεκαλέπτου να είναι τελικά 16-16. Μικρό, αφού οι επαφές και οι σκληρές άμυνες δεν άφησαν μεγαλύτερα περιθώρια...

Ο Ζέλιμιρ Ομπράνοβιτς έβαλε στη δεύτερη περίοδο τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για να δώσει λίγη δημιουργικότητα στην ομάδα του (από τη στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν ήταν σε καλή κατάσταση), αλλά σε εκείνο το σημείο όπου ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να επιβάλει το ρυθμό του, έκανε το ξέσπασμά του ο Ολυμπιακός. Τέσσερις πόντοι του Τσίλντρες, άλλοι τόσοι από Πρίντεζη και Βούισιτς, αλλά και ένα τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά έδωσαν στους ερυθρόλευκους ένα προβάδισμα 9 πόντων (29-20) και έβαλαν φωτιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο "Ζοτς" κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ, έδωσε -σωστές όπως αποδείχθηκαν- οδηγίες, ο Ολυμπιακός χαλάρωσε, ο Παπαλουκάς έκανε απανωτά λάθη και ο Πέκοβιτς παίζοντας κοντά στο καλάθι ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό και βοήθησε στο να πέσει η διαφορά στους δύο πόντους (29-27). Όμως, οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν και πάλι με τον Μπουρούση (είχε 14 πόντους στο ημίχρονο και 6 ριμπάουντ) και τον Βούσιτς, ακολούθησαν εκατέρωθεν τάιμ άουτ από τους δύο προπονητές και ο Παναθηναϊκός απάντησε και πάλι, παρά την είσοδο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου. Εν τέλει, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 38-34 (με τον Τσίλντρες να φτάνει τους 11 πόντους, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μέχρι το 19 είχε μόλις τέσσερις παίκτες στη λίστα με τους σκόρερ) και τα πάντα να μένουν ανοιχτά για τη συνέχεια.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε μεταμορφωμένος στην άμυνα και με εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στα πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, κατάφερε να εγκλωβίσει τους ερυθρόλευκους και να επιβάλει το δικό του ρυθμό. Ο Φώτσης με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του (40-41) και στη συνέχεια τα γκολ-φάουλ που κέρδιζαν οι πράσινοι ήταν πόντοι που δημιούργησαν με το χρόνο μια διαφορά οκτώ πόντων (45-53). Για αρκετή ώρα ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς καθαρό πλέι μέικερ, με τους Χαλπερίν και Γκριρ (ο Τεόντοσιτς μετά το αρχικό σχήμα δεν ξαναμπήκε), έκανε λάθη και κόλλησε για τα καλά. Ο Γκριρ, μάλιστα, ήταν εκτός ρυθμού και άστοχος, αλλά ο Τσίλντρες με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έκανε το σκορ 49-53 με το οποίο έληξε και η τρίτη περίοδος.

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι εγκλωβισμένος στην άμυνα του Παναθηναϊκού και για τρία λεπτά δεν πέτυχε καλάθι, την ώρα που οι πράσινοι έκαναν το σκορ 49-55. Τελικά, ο Τσίλντρες ευστόχησε σε τρίποντο και μείωσε σε 52-55, ενώ ενώ στη συνέχεια και μετά από λάθος επιθέσεις του Νίκολας, ο Μπουρούσης έκανε το σκορ 54-55. Ο Πέκοβιτς ευστόχησε σε μια βολή, για να ακολουθήσει γκολ φάουλ του Τσίλντρες, αλλά όχι εύστοχη βολή. Όμως, ο Μπουρούσης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Βούισιτς έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά με 58-56.

Στην επόμενη άμυνα του Ολυμπιακού, σφυρίχτηκε 5ο φάουλ στον Μπουρούση που σήκωσε διαμαρτυρίες, ο Διαμαντίδης έκανε το σκορ 58-58 και μετά ο Πέκοβιτς 58-60. Μια φάση με τον Τσίλντρες στη base line, όπου οι ερυθρόλευκοι ζήτησαν φάουλ, ξεσήκωσε νέες διαμαρτυρίες και άναψε το φυτίλι στις κερκίδες. Τα υπόλοιπα... διαβάστε τα απλά...

Στο τάιμ άουτ που μεσολάβησε έπεσαν κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μπουκάλια, αντικείμενα, οι πράσινοι έφυγαν προς το κέντρο, οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν να ηρεμήσουν τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσαν. Τελικά, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το τάιμ άουτ στο κέντρο, , αλλά την ώρα που συνέβαινε αυτό, οπαδοί από τις πρόσθετες κερκίδες έκαναν ντου στη φισούνα και το ξύλο άρχισε να πέφτει για τα καλά. Ο Νίκος Ζαβλανός είχε ήδη φύγει για τα αποδυτήρια και πλέον το παιχνίδι είχε χάσει κάθε αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Δέκα λεπτά μετά, ξεκίνησε και πάλι. Θυμίζουμε ότι το σκορ ήταν 58-60. Ο Τσίλντρες αστόχησε σε τρίποντο, ο Γκριρ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά πάτησε τη γραμμή και η μπάλα πέρασε στον Παναθηναϊκό. Ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε σουτ, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Τσίλντρες έκανε φάουλ στον Διαμαντίδη 41'' πριν το τέλος. Ο Έλληνας πλέι μέικερ ευστόχησε στις βολές και το σκορ έγινε 58-62. Μετά το τάιμ άουτ, ο Πρίντεζης μείωσε 25'' πριν το τέλος, για να ακολουθήσει φάουλ πάνω στον Σάρας και δύο εύστοχες βολές (60-64, 22 πριν το τέλος).

Με το χρονόμετρο να δείχνει 19.8 και μετά από τάιμ άουτ του Γιαννάκη, ο Παπαλουκάς επανέφερε την μπάλα από το κέντρο και έκανε άλει χουπ πάσα στον Τσίλντρες που έβαλε το καλάθι και κέρδισε φάουλ. Ο Αμερικανός ήταν εύστοχος στη βολή (63-64), αλλά ο Σάρας ήταν κι αυτός εύστοχος από τη γραμμή και έκανε το σκορ 63-66, 14'' πριν το τέλος. Μετά, στις βολές πήγε ο Παπαλουκάς και ευστόχησε (65-66), στη συνέχεια ο Γιασικεβίτσιους και ευστόχησε (65-68), ύστερα ο Χαλπερίν και έκανε το ίδιο και τελικά ο Μάικ Μπατίστ ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη αγωνία στο ματς.

Ο Αμερικανός έχασε την πρώτη βολή 7'' πριν το τέλος και έβαλε τη δεύτερη (67-69) και στη συνέχεια ο Παπαλουκάς πήρε την μπάλα, έτρεξε σε όλο το γήπεδο, αλλά απέτυχε να βάλει το λέι απ, διαμαρτυρόμενος έντονα για φάουλ στον Σχινά, ένα φάουλ που σύμφωνα με το ριπλέι ήταν. Αλλά και πάλι, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Όλα όσα προηγήθηκαν απέδειξαν ότι ζούγκλες έχει παντού και πως ο Παναθηναϊκός έχει τον τρόπο να βγαίνει ζωντανός από αυτές...

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 38-34, 49-53, 67-69

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 5 (1), Πελεκάνος, Τσίλντρες 23 (2), Βούισιτς 8, Τεόντοσιτς, Μπουρούσης 18 (2), Χαλπερίν 5, Γκριρ 2, Πρίντεζης 6, Ερστεγκ, Σχορτσιανίτης.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 4, Κέτσμαν, Σπανούλης 9, Περπέρογλου, Μπατίστ 10, Φώτσης 9 (2), Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 6, Πέκοβιτς 16.

Πηγή: Sport24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.