Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Σπίτι: Φωτοβολταϊκά με απλές διαδικασίες

Απλοποιημένες διαδικασίες, που δεν λύνουν όμως και όλα τα προβλήματα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες, με δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που περισσεύει στη ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή 55 λεπτά/Kwh για τα πρώτα χρόνια, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξαγγέλλοντας παράλληλα απλοποιημένες ρυθμίσεις και για την ανάπτυξη γεωθερμίας.

Εγκαταστάσεις
Το πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις Φ/Β ως 10 kW στις ταράτσες, σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ), με την προϋπόθεση, όμως, ότι η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή που καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, καθώς για τεχνικούς λόγους στη φάση αυτή τα νησιά έχουν εξαιρεθεί.
Με τους ίδιους όρους μπορούν να εγκατασταθούν Φ/Β και σε οικόπεδα εκτός .........

σχεδίου στέγες, σε μη άρτια και οικοδομήσιμα κ.λπ.

Στα υπέρ είναι ότι δεν απαιτούνται άδειες από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ούτε δημιουργούνται φορολογικές υποχρεώσεις όπως π.χ. έναρξη εργασιών, ΦΠΑ ή φορολογία εισοδήματος, όπως προέβλεπαν παλαιότερες διατάξεις. Θα απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, καθώς και ορισμένες, αρκετά δαπανηρές εργασίες, για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με τη ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης οι ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προχθές με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, θα συμπεριληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί εντός των ημερών. Για τις δεύτερες και τις παραθεριστικές κατοικίες θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση.

Το κόστος για μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της τάξης του 1kW μπορεί να φθάσει στα 6.500 ευρώ, εκ των οποίων μάξιμουμ 5.000 ευρώ το πάνελ, 500 - 1.000 ευρώ αμοιβή για την τεχνική εταιρεία που θα εκπονήσει το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, τα τεχνικά φυλλάδια, θα κάνει την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη, καθώς και 300 - 500 ευρώ για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και τα έργα που θα χρειαστεί να κάνει.

Το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο αν υπολογιστεί ότι ένα Φ/Β ισχύος 1kW έχει μέγιστη ετήσια παραγωγή 1.300 kWh, που καλύπτει το 1/5- 1/3 των αναγκών σε ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού τεσσάρων ατόμων σε σπίτι 100 τετραγωνικών, καθώς η μέση κατανάλωση φθάνει τις 5.000 - 7.000 kWh ετησίως.

Διάρκεια
Η ΔΕΗ θα μπορεί να αρνείται τη σύνδεση σε περιπτώσεις που διαπιστώνει τεχνικά κωλύματα κ.λπ. Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα έχει διάρκεια 25 χρόνια και θα αφορά στην πώληση της περισσευούμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών/kwh ως το 2012. Κατόπιν η τιμή αποκλιμακώνεται 5% ετησίως ως το 2019.

Η σύμβαση θα προβλέπει λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια με το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο θα εξοφλείται μέσω τράπεζας. Τα 10 βήματα (διαδικασίες) που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εγκαταστήσει ένα Φ/Β υπολογίζεται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 70 ημερών.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.