Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ερχεται μείωση 35% στα τέλη τερματισμού κλήσης κινητής τηλεφωνίας

Σε γενναία μείωση των τελών τερματισμού κλήσης στην κινητή τηλεφωνία σε ποσοστό 35% κατ ελάχιστον, υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα κράτη-μέλη, καθώς την Πέμπτη 7 Μαϊου πρόκειται να υιοθετήσει νέο πακέτο μέτρων για τις τηλεπικοινωνίες.

Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, έως τις 12 Ιουλίου του 2012, τα τέλη τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία θα πρέπει να έχουν πέσει τόσο ώστε να φτάσουν περίπου στο κόστος των τελών για τη σταθερή τηλεφωνία και να μην ξεπερνούν τα 1,5 έως 3 ευρωλεπτά το λεπτό από περίπου 8,55 ευρωλεπτά που είναι ο σημερινός μέσος όρος στην Ευρώπη!

Η μείωση στα τέλη τερματισμού, τα οποία είναι οι χρεώσεις των παρόχων για τις κλήσεις που ολοκληρώνονται στο δίκτυο ενός άλλου παρόχου, αναμένεται να έχει έμμεσες θετικές επιπτώσεις στο τελικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι συνδρομητές, εκτιμά η Κομισιόν.

Μετακύληση
Κι αυτό γιατί ποσοστό των τελών τερματισμού μετακυλίεται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στους ......

συνδρομητές τους.

Σήμερα στην Ε.Ε. για κάθε τηλεφώνημα σε διαφορετικό δίκτυο η εταιρεία του καλούντος χρεώνεται περίπου 8,55 ευρωλεπτά, με τις χρεώσεις να είναι σημαντικά υψηλότερες για τηλεφωνήματα που γίνονται στο εξωτερικό.

Εντός της επόμενης τριετίας, η ρυθμιστική αρχή κάθε χώρας θα υποχρεωθεί να μειώσει τις χρεώσεις στα 3 ευρωλεπτά τουλάχιστον, και μάλιστα ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα ακολουθήσει.

Οι μειώσεις στα τέλη τερματισμού επρόκειτο να ισχύσουν από τις αρχές του 2012. Ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί παράταση έξι μηνών ύστερα από πιέσεις μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κυρίως από τη Γερμανία και την Ισπανία, δεδομένου ότι η κίνηση αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα έσοδα των εταιρειών. Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν υφίστανται χρεώσεις για τα τέλη τερματισμού. Ισχύουν ωστόσο μέτρα βάσει των οποίων οι εταιρείες χρεώνουν απευθείας τους καταναλωτές και για τα τηλεφωνήματα που δέχονται.

Η προοπτική αντίστοιχων χρεώσεων και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, προκειμένου να ισορροπήσουν οι πάροχοι τις οικονομικές απώλειες, έχει προκαλέσει ήδη έντονο σκεπτικισμό.

Ωστόσο στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνουν πως δεδομένου ότι οι περισσότεροι πάροχοι δραστηριοποιούνται σήμερα τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, η προσεχής τριετία θα φέρει πρόσθετα κέρδη περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κλάδο της σταθερής ισοσταθμίζοντας τις απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.