Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πρώτοι στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ε.Ε. το 2007

Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λ. Ζαγορίτη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για την πορεία της ψηφιακής στρατηγικής στην Ελλάδα ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται δυόμισι χιλιάδες έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τα οποία έχουν μεταξύ τους συνεκτικότητα και σημείωσε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης, υπογραμμίζοντας ότι "απο τελευταία χώρα στην Ευρώπη έχουμε, σε πάρα πολλά σημεία, φτάσει στο κοινοτικό μέσο όρο".

Ο κ. Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου την πορεία της ψηφιακής .......

στρατηγικής στην Ελλάδα εξήγγειλε πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Οκτώβριο, θα διανεμηθούν 120.000 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε ισάριθμους μαθητές της Α' Γυμνασίου, των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων. Παράλληλα, περίπου 1.200 σχολικά βιβλία θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα μπορούν οι μαθητές να τα χρησιμοποιούν.

Οπως διευκρινίστηκε και από τον ειδικό γραμματέα ψηφιακού σχεδιασμού Βασίλης Ασημακόπουλος θα διανεμηθεί στους γονείς των μαθητών από ένα κουπόνι μέσω του οποίου θα αγοράζουν το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή της αρεσκείας τους.

Όλα τα έργα στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε πως τώρα όλο και περισσότερα νοικοκυριά απολαμβάνουν τις δυνατότητες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι εννιά στα δέκα παιδιά και νέους έως 24 ετών χρησιμοποιούν στην Ελλάδα το διαδίκτυο, ενώ η πρόσβαση των νοικοκυριών φτάνει το 39%. Επίσης, οι 97 στις 100 επιχειρήσεις με άνω των δέκα εργαζομένων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στο έως τώρα έργο που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκαν υποδομές για την ευρυζωνικότητα, έγιναν παρεμβάσεις στην παιδεία και στον πολιτισμό και η πρόοδος στους τομείς αυτούς είναι αναμφισβήτητη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως το 2013 οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα φτάσουν στο επίπεδο της ΕΕ.

Περίπου 300.000 πολίτες θα έχουν επωφεληθεί έως το 2013 μέσω των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής.

Από την πλευρά ο ειδικός γραμματέας ψηφιακού σχεδιασμού είπε μεταξύ άλλων, ότι η ψηφιακή στρατηγική στηρίζεται στο τρίπτυχο της ενίσχυσης με διάφορες δράσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Επίσης, είπε ότι προωθούνται δράσεις σχετικά με τη διασύνδεση όλων των δήμων και ότι προγραμματίζονται νέες δράσεις μέσω επιδοτήσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε εξαγωγικές με ειδικότερο στόχο να βελτιωθεί γενικότερα η πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο. Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί περίπου 80 νέα έργα συνολικής δαπάνης 185 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σημείωσε ότι ξεκίνησε η εξυγίανση του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας", το οποίο τον Μάρτιο του 2004 ήταν απαξιωμένο.

Είχαμε μείνει σχεδόν σε μηδενικό σημείο, ανέφερε, σημειώνοντας πως παρουσιάσαμε πρόοδο στο σχετικό δείκτη επιχειρήσεων, πολιτών, δημόσιας διοίκησης, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι σήμερα πρώτη στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η επιλογή της κυβέρνησης έφερε το 2006 την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη ευρυζωνικότητας και το 2007 στην 6η θέση παγκοσμίως και στην 1η στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι μηνιαίες τιμές ADSL μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% ενώ τον Ιανουάριο του 2008 είμαστε στην έκτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τις ταχύτητες.

"Η διεισδυτικότητα του γρήγορου ίντερνετ στον πληθυσμό είναι στο 13,4% έναντι 0,1% στις αρχές του 2004", είπε και πρόσθεσε πως στις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 10 άτομα προσωπικό, το 99% των εργαζομένων χρησιμοποιούν Η/Υ και το 97% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το ποσοστό των επιχειρήσεων με ευρυζωνικό ίντερνετ από 30% το 2004 έχει φτάσει στο 83% σήμερα. "Όλα αυτά δείχνουν ότι με γοργά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.