Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Κακέκτυπα των Μέσων τα blogs;

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Φόρα, φόρα κατηφόρα έχουν πάρει οι bloggers διεθνώς (ευτυχώς όχι όλοι) και λίγο απέχουν από το να γελοιοποιηθούν σπάζοντας τα μούτρα τους στις ξέρες της επικοινωνιακής άγνοιας. Κι αυτό γιατί η διαχείριση ενός ιστολογίου ως Μέσο Ενημέρωσης απαιτεί δυνατότητες που στις πλείστες των περιπτώσεων απλώς υπερβαίνουν τους διαχειριστές οι οποίοι ως εκ τούτου μεταλλάχθηκαν σε κακέκτυπα εκδοτών!

Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα μιας συνάθροισης ντόπιων blokers στο Στρασβούργο που θεία τύχη ευνοήθηκα να μετέχω το προ εικοσιτεσσάρων ωρών Σαββατοκύριακο. ( Για άλλο λόγο βρέθηκα στην ιστορική αυτή πόλη.)
Συνάθροισης κατά την οποία επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να τεθούν κανόνες διαχειριστικής δεοντολογίας στα blogs με δεδομένο πως κάθε νέα τεχνολογία εισβάλει σε κενό δικαίου.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε και στην «πολιτισμένη» εσπερία έχουν αντιληφθεί πως .........

τα blogs δεν είναι Μέσα Ενημέρωσης απλώς γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Δηλαδή την εξής μία. Ένα πλήρες δίκτυο επαγγελματιών δημοσιογράφων που θα καταγράφουν τα γεγονότα έτσι όπως αυτά εξελίσσονται γιατί κατέχοντας τα ιστορικά αίτιά τους λειτουργούν αντανακλαστικά και με ταχύτητα αστραπιαία στην αποτύπωση των συνεπειών τους..
Ανήμποροι έτσι οι διαχειριστές καταφεύγουν και εκεί στην υποκλοπή πνευματικού έργου το οποίο παράγεται από την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
Τα Έντυπα ή Hλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα εδώ παραδείγματα είναι ακόμη χυδαιότερα. Υποκλέπτουν καθημερινά μυριάδες ειδήσεις ή θέματα και μάλιστα δίχως ουδεμία αναφορά στην πηγή, που τα εμφανίζουν, όχι για να δώσουν ως όφειλαν μια ευκαιρία σχολιασμού στους αναγνώστες τους, αλλά ως προϊόν δικής τους παραγωγής που θα τους εξασφαλίσει την κατάθεση της επικοινωνιακής τους παρουσίας. Ποιο το όφελος; Θα την εξαργυρώσουν αργότερα πολιτικά ή οικονομικά. Οι άθλιοι..

Έτσι θα το επαναλάβω για χιλιοστή φορά. Τα blogs δεν είναι υποκατάστατα των Μέσων Ενημέρωσης αλλά ως αμφίδρομη επικοινωνία οφείλουν να προηγούνται αυτών. Σε φρέσκες ιδέες, δημιουργικές απόψεις, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Και να έπονται αυτών στον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας.
Μα πέρα και πάνω απ’ όλα υποχρεούνται να υπερέχουν στην δημοσίευση της πηγαίας αλήθειας.
Την ιερή κατά την άποψή μου πρώτη αναφορά ενός γεγονότος που είτε ως καταγγελία είτε ως μαρτυρία θα κατατεθεί συνοδευόμενη από την συναισθηματική φόρτιση της προσωπικής εμπειρίας και θα αποτελέσει την μαγιά ενός γόνιμου και γιατί όχι, συχνά καυτού διαλόγου.

Πρόκειται για έναν από τους λόγους που σέβομαι το Καφενείο και τους συνεργάτες του, όλους μηδενός εξαιρουμένου, και πλην δύο περιπτώσεων (του Αργύρη Σιδέρη διαχειριστή του ιστολογίου «σκεφτόμαστε ελληνικά» με τον οποίο με συνδέουν δεσμοί από τότε που ήταν –κρατηθείτε-στενός συνεργάτης του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του Filiatra News λόγω καταγωγής), δεν έχω επιτρέψει την αναπαραγωγή των κειμένων μου. Όπως επίσης τα blogs δεν είναι βατήρας εκτόξευσης προσωπικών φιλοδοξιών.
Μια παρέα, μπορεί μεγάλη, αλλά πάντα παρέα ψαγμένων ανθρώπων είναι, που ανταλλάσσουν σκέψεις στην λογική της συμμετοχής στα κοινά αφού πια όλοι οι άλλοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.
Τώρα αν δια μέσου αυτής της επικοινωνίας αναδειχτούν κρυφές επικοινωνιακές δεξιότητες του καθενός από τους μετέχοντες, καλώς να έλθουν και να τις χαρούμε.
Και πρώτος απ’ όλους θα τις χαρώ εγώ.. Αν όμως κάποιος ή κάποιοι θεωρήσουν εσφαλμένα πως τα blogs είναι η κολυμπήθρα βάφτισης δημοσιογράφων τους πληροφορώ ότι κάνουν λάθος.
Γιατί όπως είπα και στους blogers της Εσπερίας, άλλο είναι να καταθέτεις μια μαρτυρία κι άλλο να διαχειρίζεσαι την μαρτυρία αυτή.
Σας βεβαιώ πως η διαφορά είναι μεγάλη. Οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eansrik@otenet.gr


3 σχόλια:

  1. Μεταφορά των σχολίων μου από το blog ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

    ΣΧΟΛΙΟ ΑΕγω πάλι αγαπητέ Ευγένιε Διαφωνώ κάθετα με τα γραφόμενα σου.

    Τα blogs έχουν βγάλει στην δημοσιότητα τεράστια θέματα.
    To πρώτο που μου έρχεται στον νού, είναι το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Ποιός το έβγαλε??? Ο μεγαλοκαναλάρης???
    ΟΧΙ το έβγαλε και το ανέδειξε το blog Press-gr.

    Την διαγραφή του προστίμου της Vodafone Zήσε την στιγμή της υποκλοπής ποιός το ανέδειξε και τελικά τα κανάλια το έκαναν α βα βα.
    Τα blogs tο έβγαλαν. ΚΑΝΕΝΑ κανάλι δεν έκανε αναφορά. Και αυτό γιατί πολυ απλά υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα. Βλέπε διαφήμηση κλπ κλπ.

    Την υπόθεση Παυλίδη Ποιός την έβγαλε???? Ο αέρας??? Οχι. Τα blogs το έβγαλαν. Troktiko και press-gr.

    Την απεργία πείνας του Θεοδωρή Τενέζου ποιός την έβγαλε??
    Εχεις ακούσει τίποτα σε κανάλι????
    ΟΧΙ. Βούβα μούγκα οι καναλάρχες και οι ΔΗΘΕΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Α βα βα η υπόθεση.
    Tα Blogs το έβγαλαν και εξακολουθούν να το διατηρούν.
    72 + μέρες τα κανάλια ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ έξω απο την επιτροπή ανταγονισμού. Την αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι.

    Και πόσες ακόμα υποθέσεις.

    Για να μην κουράσω άλλο τους αναγνώστες τoυ σχολίου μου.
    Τα ειδησεογραφικά blogs που συντάκτες τους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ είναι τα πιο υγιή μέσα ενημέρωσης.
    Προσωπικά περισσότερο εμπιστεύομαι την ενημέρωση απο ένα blog παρά απο ΜΕGA, ANT1, ALPHA, ALTER και λοιπούς δήθεν δημοσιογράφους που ακολουθούν την γραμμή χάραξης του καναλάρχη. Καταλαβαίνεις εσύ τι λεω.
    Τα blogs είναι η δημοσιογραφία των πολιτών που κρίνουν σχολιάζουν ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ απο συμφέροντα διαφημίσεων απο τους μεγαλοκαρχαρίες και μεγαλοκαναλάρχες και ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. Για να μην αναφερθώ σε ονόματα. Πάρε τις πρωϊνά ενημερωτικά magazino εκπομπές και δες για ποιούς λεω.

    H αγνότητα του ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ blogger που επιτελεί λειτούργημα (το πιστεύω αυτό) μπορεί αν δικαιολογήσει και λίγη υπερβολή στον σχολιασμό. Είναι όμως το ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ της ενημέρωσης. ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.

    Αυτά τα ολίγα φίλε και Ευγένιε και συγνώμη αν σε "πήρα απο τα μούτρα".
    Ξέρεις ότι σε σέβομαι και σε εκτιμώ γι αυτό το είπα.

    ΣΧΟΛΙΟ Β"Υποκλέπτουν καθημερινά μυριάδες ειδήσεις ή θέματα και μάλιστα δίχως ουδεμία αναφορά στην πηγή, που τα εμφανίζουν, όχι για να δώσουν ως όφειλαν μια ευκαιρία σχολιασμού στους αναγνώστες τους, αλλά ως προϊόν δικής τους παραγωγής που θα τους εξασφαλίσει την κατάθεση της επικοινωνιακής τους παρουσίας.

    Κάποιο λάθος κάνεις φίλε μου Ευγένιε.
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ τα βουτάνε οι ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και τα παρουσιάζουν σαν θέματα που ανακάλυψαν εκείνοι.

    Σου θυμίζω το κράξιμο που έφαγε απο τα blogs ο Ευαγγελάτος του ANT1 που σε κάποιο θέμα του έδειξε μονταρισμένη εικόνα από το blog hakis και είχε καλύψει το λογότυπο με μωσαϊκό.
    Έφαγε τόσο κράξιμο ο Ευαγγελάτος που δεν ήξερε που να κρυφτεί.
    και φυσικά την επόμενη μερα αναγκάστηκε να δείξει την ίδια εικόνα χωρίς μωσαϊκά επάνω της.
    Για να καλύψει την βλακεία του καναλιού και ΠΙΘΑΝΟΝ και του ιδίου.

    Πραγματικά το άρθρο σας αυτό ήταν αυτυχές. Δεν ξερω τι σας οδήγησε σε αυτό. Θεωρώ ατυχή τα σχόλια σας και τους χαρακτηρισμούς.
    Διαβάζω τα κείμενα σας απ' όταν γνώρισα το Καφενείο και το επισκεπτομαι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
    Αυτό το άρθρο σας ειλικρινά με έκανε να νιώσω αποστροφή.
    ΣΕΒΟΜΑΙ ΟΜΩΣ την άποψη σας. Απλά ΕΓΩ δεν την θεωρώ σωστή.

    Και κάτι τελευταίο.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ που μου επέτρεψες να αναπαράγω στο φιλιατρά News τα άρθρα σου.
    Για το blog αυτό ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ να φιλοξενεί άρθρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητέ χάρη,

    πιστεύω από τις απαντήσεις μου να έχεις καλυφθεί..

    ευγένιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσω της τεχνολογίας δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα και να κατακεραυνώσουν όλα όσα χρόνια τώρα τους «έπνιγαν» και δεν μπορούσαν να πούν.
    Εάν μερικοί κάνουν «κακή» χρήση του μέσου, τι να κάνουμε; εξ' άλλου και στον έντυπο τύπο δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα το αντίθετο μάλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.