Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

«Ανοίγουν» οι προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Φτάνουν τα πρώτα καλά νέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, έναν μήνα μετά τις εξαγγελίες του Μεσσήνιου υπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όσον αφορά στο ζήτημα των προσλήψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο εξέδωσε χθες δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στελέχωσης μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη την Ελλάδα. Η προκήρυξη για 194 μόνιμες θέσεις εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων δύο αφορούν αρχαιολογικούς χώρους σε Μεσσήνη και Πύλο αντίστοιχα, βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που στα «σκαριά» βρίσκονται άλλες δύο, για μόνιμες θέσεις, πράγμα πρωτότυπο για το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς επικρατούσε καθεστώς συμβάσεων μέχρι πρότινος.
Το πιο πιθανόν είναι η επόμενη να εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και να ακολουθήσει άλλη μία στα μέσα του 2010.
Για τη Μεσσηνία η ανάγκη στελέχωσης των αρχαιολογικών χώρων και των πολιτιστικών .......

κέντρων (π.χ. Μέγαρο Χορού κι εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας), γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Τα έργα που είχαν ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα, ξεπερνούσαν τα 15 και, όπως ήταν αναμενόμενο, αφορούσαν στην αξιοποίηση κυρίως αρχαιολογικών χώρων και αρχαιοτήτων, με αποκορύφωμα τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, τα οποία αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός Ιουνίου. Στη σειρά των εξαγγελιών είχαν συμπεριληφθεί κι έργα που αποσκοπούσαν σε παρεμβάσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Κάστρο της Καλαμάτας καθώς και της Κυπαρισσίας, του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς κι έργα προστασίας για το δίκτυο των Θολωτών Μυκηναϊκών Τάφων. Βέβαια, πέρα από την υλοποίηση όλων αυτών θα έπρεπε να γίνει και περαιτέρω στελέχωση του μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να λειτουργήσουν τα παραπάνω με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Τις προσεχείς ημέρες η εφαρμογή θερινού ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους

Παράλληλα στον πυρετό του θερινού ωραρίου μπαίνουν οι υπάρχοντες αρχαιολογικοί χώροι εν όψει και της θερινής περιόδου. Αυτό επιβεβαίωσε με χθεσινή του δήλωση ο Μεσσήνιος υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας σε θερινό ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, που φέτος εφαρμόζεται αρκετά νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως: «Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη στελέχωση των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ώστε να παραμένουν ανοικτοί 7 ημέρες την εβδομάδα και μέχρι τις 8 το απόγευμα, καθ' όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
Φέτος, για πρώτη χρονιά - και μάλιστα ταυτόχρονα σε όλους εκείνους τους αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου - θα εφαρμοστεί από τόσο νωρίς το καλοκαιρινό ωράριο, το οποίο μάλιστα επεκτείνουμε και κατά μισή ώρα. Μέχρι σήμερα ετίθετο σε πλήρη εφαρμογή στα μέσα Ιουνίου, ενώ φέτος θα εφαρμοστεί πριν από την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα μουσεία να είναι νωρίτερα προσβάσιμοι κατά την τουριστική περίοδο. Άλλωστε, η πολιτιστική μας κληρονομιά, πέραν της αυτονόητης ακτινοβολίας που προσδίδει στη χώρα μας, μπορεί και πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον Τουρισμό, αλλά κι ευρύτερα για την Εθνική Οικονομία».

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.