Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Μεσσηνιακό Πάσχα με έθιμα αιώνων

Μπαρούτι μύρισαν την Κυριακή και θα μυρίσουν και η Δευτέρα του Πάσχα στον Νομό Μεσσηνίας, ειδικά όμως για την περίσταση με ειρηνικούς σκοπούς και στόχο τη διασκέδαση του κοινού από το συναρπαστικό θέαμα.
«Σαϊτοπόλεμοι» θα διεξαχθούν σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας, με βασικότερο αυτόν της Καλαμάτας, ενώ τα «μπουλούκια» και οι «καπεταναίοι» τους είναι ήδη πανέτοιμοι να «ρίξουν» τις σαΐτες τους.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, πολυαναμενόμενοι από το κοινό που κάθε χρόνο συρρέει για να τους παρακολουθήσει, είναι οι Ιππικοί Αγώνες στο Πλατύ. Ένα έθιμο με ρίζες στο Βυζάντιο, που προσφέρει δράση και θέαμα, από τα καθαρόαιμα άλογα και τους αναβάτες τους.

Σαϊτολόγοι εν δράσει ...........

Όλο τον χρόνο περιμένουν και προετοιμάζονται οι «σαϊτολόγοι» της Μεσσηνίας για τη μεγάλη μέρα του Σαϊτοπόλεμου.
Φτιάχνουν τα χαρμάνια τους, γεμίζουν της σαΐτες τους και παρουσιάζουν ένα μοναδικό πανελληνίως θέαμα, που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις και τις... μπαρουτοκαπνίζει.

Οι ρίζες του εθίμου απαντώνται στα χρόνια της απελευθερωτικής Επανάστασης από τους Τούρκους.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μεσσήνιοι, για να αντιμετωπίσουν το ιππικό των Τούρκων χρησιμοποίησαν σαΐτες και, με τη φλόγα και τον θόρυβο αναχαίτισαν τους καβαλάρηδες. Αργότερα καθιερώθηκε το έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο, ανήμερα το Πάσχα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη και τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αιθαία και τον Άρι.
Οι συμμετέχοντες - αρκετοί από τους οποίους είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές - ανάβουν σαΐτες τις οποίες έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους με μπαρούτι.

Ενδεικτική για το πάθος και τον ενθουσιασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το έργο τους οι σαϊτολόγοι είναι η περιγραφή ενός παλιού μέλους «μπουλουκιού»:

«Η μέση λυγίζει, τα γόνατα σπάνε, τα πόδια ψαλίδια, η πλάτη σκυμμένη, το κεφάλι χαμηλά, βλέμμα μακρινό, μυαλό σε έκσταση, χέρια φτερούγες». Η... νιρβάνα του σαϊτολόγου!

Στην Καλαμάτα, ο Σαϊτοπόλεμος έλαβε χώρα την Κυριακή του Πάσχα, στις 7.00 μ.μ., στην Δυτική Παραλία (πρώην Σφαγεία).

Στη Μεσσήνη, σαΐτες έπεσαν στην περιοχή «Μπεζεστένια» του Δήμου Μεσσήνης, στις 6.00 μ.μ.

Στις 7.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ο Σαϊτοπόλεμος της Αιθαίας, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος.

Σήμερα Δευτέρα του Πάσχα Σαϊτοπόλεμο θα έχουμε και στο Δημοτικό Στάδιο Άριος, στις 5.30 μ.μ.

Ιππικοί Αγώνες

Από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια «κρατάει» το έθιμο των Ιππικών Αγώνων στο Πλατύ Μεσσηνίας, που, χωρίς διακοπή, πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Στην Τουρκοκρατία μέρος στους αγώνες έπαιρναν κυρίως έφηβοι που γυμνάζονταν στην ιππασία, για να χρησιμοποιηθούν ως αγγελιοφόροι στον αγώνα για την απελευθέρωση.
Το έθιμο, που συνδυάζει δράση και θέαμα, δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σήμερα παίρνουν μέρος σε αυτό ικανοί αναβάτες όλων των ηλικιών, πολλοί από τους οποίους εκτρέφουν καθαρόαιμους και ντόπιους ίππους, με αποκλειστικό σκοπό να συμμετάσχουν στους αγώνες.

Οι Ιππικοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στον Ιππόδρομο στο Πλατύ του Δήμου Αρφαρών, την Πέμπτη 23 Απριλίου, από τις 11.00 το πρωί.

Πηγή: Επικαιρότητα

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.