Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Ανυπεράσπιστο στην απάτη το καλαματιανό ελαιόλαδο

“Ατμομηχανή” για την τοπική οικονομία το όνομα “Καλαμάτα”, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, η ελληνική Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προλάβει καταστάσεις εμπορικής καπηλείας.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες: Η “ατμομηχανή” προχωρά σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στα βαγόνια της δεν μεταφέρει το προϊόν του μόχθου των Μεσσήνιων παραγωγών, αλλά αμφίβολης αξίας και προέλευσης λάδια.
Και θα συνέχιζε ανενόχλητη τα ταξίδια της, αν δεν βρίσκονταν κάποιοι τρίτοι άνθρωποι χωρίς θεσμική ιδιότητα, που έσπευσαν να ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές. Και αφού δεν προλάβαμε τα γεγονότα, είναι αμφίβολο αν κατορθώσουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ατμομηχανής και να κατεβάσουμε τους λαθρεπιβάτες.

Η Κίνα είχε προηγούμενο και έτσι πληροφορηθήκαμε ότι κυκλοφορεί στην αγορά της ......

ελαιόλαδο αμφίβολης ποιότητας με καρτελάκι στο λαιμό τού μπουκαλιού που γράφει “Kalamata”.
Η πληροφόρηση όμως δεν ήρθε από τον θεσμικό δρόμο, όπως θα περίμενε κανένας, αφού η Πρεσβεία διαθέτει εμπορικό τμήμα, αλλά από τον Ελληνα συνεργάτη της ΕΑΣ Σητείας ο οποίος τρέχει και δεν φθάνει για να παρεμποδίσει την κυκλοφορία ελαιολάδου “Sitia” στην Κίνα.
Και τώρα η ΕΑΣ Μεσσηνίας προσπαθεί να ενημερώσει την επίσημη αντιπροσωπεία μας στην Κίνα για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.
Και αν η Κίνα είναι μια αχανής χώρα όπου δεν υπάρχουν βάσεις δεδομένων και μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογία, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οπου εταιρεία η οποία εδρεύει στο Μίτσιγκαν κατοχύρωσε το όνομα “Kalamata” για προϊόντα τα οποία θέλει να διαθέσει στην αγορά, χωρίς καμία αντίδραση από μέρους της Πολιτείας.

Δεν είναι γνωστό ποια προϊόντα θα φέρουν κάποια στιγμή αυτό το όνομα, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως θα πρόκειται για ελιές ή ελαιόλαδο.
Εχει ενδιαφέρον να αναφερθεί η ιστορία της αποκάλυψης. Κάποιος ευαίσθητος Ελληνοαμερικανός πληροφορήθηκε για το ελαιόλαδο και την ελιά της Καλαμάτας πέρυσι στη Νέα Υόρκη όταν η ΕΑΣ Μεσσηνίας συμμετείχε στην έκθεση που έγινε εκεί. Δικηγόρος στο Νιου Τζέρσεϋ ο ίδιος και με εξειδίκευση στην αναγνώριση σημάτων, διπίστωσε ότι η εταιρεία από το Μίτσιγκαν είχε υποβάλει αίτηση από το Σεπτέμβριο για την κατοχύρωση του σήματος “Kalamata”.
Και μάλιστα ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορούσε να υποβληθεί σχετική ένσταση. Ετσι έσπευσε να ειδοποιήσει την Πρεσβεία και τον ΟΠΕ, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και την ΕΑΣ Μεσσηνίας καθώς γνώριζε την υπάλληλο η οποία συμμετείχε στην έκθεση και είχε ενημερωθεί για το ελαιόλαδο ονομασίας προέλευσης “Καλαμάτα”.

Τώρα ψάχνονται στην Ενωση - και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά- για να βρουν τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσουν να ακυρώσουν τη σχετική έγκριση.
Και είναι αυτονόητο ότι το ενδιαφέρον και ο ζήλος θα πρέπει να επιδειχθούν από το υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΠΕ, οι οποίοι έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες να κινηθούν σε αυτό το πεδίο.
Κακά τα ψέματα όμως, στις δύο χώρες που εντοπίστηκε το πρόβλημα, τα πράγματα είναι... μπαστούνια.
Οχι μόνον γιατί δεν εντοπίστηκε εγκαίρως αλλά γιατί τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης απολαμβάνουν προστασίας μόνον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι συμφωνίες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου δεν προβλέπουν αυτή την κατοχύρωση και όπως γίνεται αντιληπτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για δύο χώρες με τεράστια περιθώρια προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά. Τα περιστατικά που εντοπίστηκαν δίνουν την εικόνα ενός είδους “βιομηχανικής κατασκοπείας”.
Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται το όνομα “Kalamata” γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του στο χώρο της αγοράς.
Οπως φαίνεται τόσο, όσο πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει σε αυτό τον τόπο. Και δεν
πρόκειται να παραδώσουν εύκολα τα κλειδιά της... ατμομηχανής, η οποία μπορεί να τους αποδώσει τεράστια κέρδη.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.