Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Φρένο στα «ψιλά γράμματα» δανείων και πιστωτικών καρτών από το ΣτΕ

Ηχηρότατο χαστούκι έδωσε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας τις αιτήσεις των τραπεζών που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.6.2008 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή ορισμένων όρων συναλλαγών, κατά τη σύναψη δανείων και την έκδοση πιστωτικών καρτών, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνη και έκρινε ότι οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση προς τις τράπεζες είναι εντός του πλαισίου της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας.

Οι περιορισμοί αυτοί, αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ, επιδιώκουν να αποφευχθεί η .....

καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών και αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, η Ολομέλεια έκρινε ότι οι απαγορεύσεις της υπουργικής απόφασης δεν παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

ΣΧΟΛΙΟ
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι της υφηλίου. Οι δε Τραπεζίτες παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να παρανομούν με τους όρους στις συμβάσεις δανείων και πιστωτικών καρτών.
Το συμβούλιο επικρατείας έχωσε ηχηρότατο χαστούκι στους μεγαλοκαρχαρίες τραπεζίτες που ζήταγαν εμμέσως πλην σαφώς να εξακολουθούν να παρανομούν.
Μένει να δούμε τους μεγαλοτοκογλύφους τραπεζίτες να συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.