Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σε επιφυλακή οι Αρχές για τον ιό της γρίπης των χοίρων

Έκτακτη συνδρίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών με αντικείμενο τα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ. Πρόβλημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ και άλλους οργανισμούς.

Εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν στη συνεδρίαση, που συνεκλήθη με εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σωτήρη Χατζηγάκη.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν περιορισμένους γεωγραφικά .......

πληθυσμούς στις δύο παραπάνω χώρες.
Η κλινικο-εργαστηριάκη και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούργιο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία».

Το θέμα παρακολουθείται επί 24ώρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζεται τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελέγχου Επιζωοτιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα εκτός της Αμερικής.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.