Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη

Στους 152 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ προειδοποιεί ότι καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού.

Συνοπτικά οι εξελίξεις με τη νόσο:

- Τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκαν στην Ευρώπη: ένα στην Ισπανία και δύο στη Βρετανία. Ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Δανία, την Σουηδία και τη Γαλλία.

- Η κατάσταση επιδεινώνεται στο Μεξικό, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 152. Περισσότεροι από 1.610 άνθρωποι νοσηλεύονται με τα συμπτώματα της νόσου.

- Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκαν 44 κρούσματα σε πέντε πολιτείες. Τα 28 από .........

αυτά είναι μαθητές ιδιωτικού σχολείου στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την διανομή 11 εκατομμυρίων αντιϊκών φαρμάκων από τα ομοσπονδιακά αποθέματα. Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού".

- Εντείνονται σε όλον τον κόσμο τα μέτρα πρόληψης: ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα και στα αεροδρόμια. Σταματούν οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος από περιοχές που έχει εμφανιστεί η νόσος και επιβάλλονται απαγορεύσεις στα ταξίδια στο Μεξικό και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο 4 (σε κλίμακα 6 βαθμών) που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα πανδημίας.

- Οι Βρυξέλλες καλούν τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί και ανακοίνωσαν έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ την Πέμπτη.

- Η Ιαπωνία επιβάλλει αυστηρότερους όρους για την χορήγηση αδειών εισόδου σε Μεξικανούς.

- Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα. Πρόκειται για μια 51χρονη γυναίκα που είχε επισκεφτεί το Μεξικό.

- Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξετάζει 56 πιθανά κρούσματα ανάμεσα σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν πρόσφατα από το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

- Οι αρχές της Βολιβίας έθεσαν τη χώρα σε υγειονομικό συναγερμό.

- Καμιά περιοχή του κόσμου δεν είναι ασφαλής απέναντι στη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Για πιθανότητα πανδημίας προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Όπως έγινε γνωστό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να αυξήσει στη φάση 4 το επίπεδο συναγερμού για τον θανατηφόρο ιό της γρίπης των χοίρων, κάτι που ισοδυναμεί με προειδοποίηση πως η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί μέσω που πληθυσμού σε επίπεδο ευρύτερης κοινότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολύωρες έκτακτες συνομιλίες που είχαν ειδικοί του Οργανισμού για το εάν θα πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού από το επίπεδο 3, έπειτα από την έξαρση της νόσου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 150 ανθρώπους στο Μεξικό και έχει εξαπλωθεί επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Το επίπεδο 4 εκτός από την εξάπλωση της νόσο σε πλαίσιο ευρύτερης κοινότητας, σύμφωνα με την 6βαθμη κλίμακα του ΠΟΥ, υπαινίσσεται και την πιθανότητα η εξάπλωση της νόσου να λάβει μορφή πανδημίας, χωρίς όμως αυτή η εξέλιξη να είναι και προδιαγεγραμμένη.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO έχει θέσει τις ομάδες του σε όλον τον κόσμο σε «κατάσταση υψίστης ετοιμότητας» ενόψει μίας ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των χοίρων.

«Ο FAO έχει κινητοποιήσει ομάδες ειδικών του για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο νέο στέλεχος του ιού Η1Ν1, το οποίο έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους Μεξικό, και τα χοιρινά», τονίζει ο Οργανισμός από την έδρα του στη Ρώμη.

Επίσης, ο FAO έχει ζητήσει από το τεχνικό προσωπικό του σε όλον τον κόσμο να παραμείνει «σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και να του διαβιβάσει αμέσως κάθε κρούσμα γρίπης μεταξύ των πληθυσμών των χοίρων και να αποστείλει δείγματα για ανάλυση» στα εργαστήριά του.

«Μέχρι στιγμής, τα δείγματα συνηγορούν πως ο ιός της γρίπης μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο και τίποτε δεν τεκμαίρει πως το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο απ’ ευθείας από τους χοίρους», τονίζει ο FAO, ο οποίος προσθέτει πως «προβλέπονται και νέες έρευνες».

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις για μία απειλή στην τροφική αλυσίδα. Στο στάδιο αυτό πρόκειται μάλλον για μία ανθρώπινη, παρά ζωική κρίση, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», σημειώνει ο FAO.

Στην Ελβετία, κιβώτιο που περιείχε δείγματα ιού της νόσου και μεταφερόταν με τρένο εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές. Όπως διευκρινίστηκε, το κιβώτιο περιείχε δείγματα ιού της γρίπης των χοίρων και μεταφερόταν με ελβετικό τρένο από τη Ζυρίχη με τελικό προορισμό το Εθνικό Κέντρο κατά της Γρίπης στη Γενεύη. Τα δείγματα, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες, εξερράγησαν όταν ο ξηρός πάγος έλιωσε εξαιτίας της αύξησης της πίεσης μέσα στο κιβώτιο. Όπως φαίνεται οι αρμόδιοι είχαν τοποθετήσει με λάθος τρόπο τον πάγο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αφού, όπως υποστήριξαν, τα δείγματα δεν ήταν του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που προκάλεσε την επιδημία στο Μεξικό. Το τρένο ακινητοποιήθηκε για αρκετές ώρες και οι 61 επιβάτες του εξετάστηκαν από ειδικούς για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα μόλυνσης.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Yonhap, η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα. Στις ΗΠΑ, τέσσερα νέα κρούσματα της ασθένειας εντοπίσθηκαν στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας στα 11 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόξενος στη Νέα Υόρκη, δύο από 33 μαθητές Λυκείου, που βρίσκονταν στην αμερικανική μεγαλούπολη σε πρόγραμμα ανταλλαγής (ηλικίας 16 και 18 ετών αντίστοιχα) παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και τους χορηγείται Tamiflu. Οι μαθητές βρέθηκαν στο σχολείο Σαιντ Φράνσις στο Κουΐνς, όπου έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα της γρίππης των χοίρων, και το οποίο μετά τα γεγονότα έχει κλείσει για να απολυμανθεί. Την ίδια ώρα έξι είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων στο Τέξας. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες υγείας του Ντάλας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών στην Πολιτεία του Τέξας στους έξι.Στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Κομητείας του Ντάλας επιβεβαίωσε τα τρία κρούσματα, προσθέτοντας ότι εξετάζονται άλλα τρία "ύποπτα" κρούσματα. Ήδη έχουν εντοπιστεί άλλα τρία, επιβεβαιωμένα, κρούσματα της ασθένειας στην Κομητεία Γκουανταλούπε, κοντά στο Σαν Αντόνιο.

Φόβοι για εμφάνιση της νόσου εκφράζονται και στην Ωκεανία. Στην Αυστραλία εξετάζονται πέντε άτομα που φέρουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων, ενώ οι αρχές αναζητούν άλλους 300 ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Νίκολα Ρόξον, είπε ότι τέσσερις άνθρωποι από το Σίδνεϊ και ένας πέμπτος από τα Κεντρικά Παράλια αναζήτησαν ιατρική βοήθεια επιστρέφοντας από ταξίδια στο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα γρίπης.Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας. Οι υπόλοιποι 300 που αναζητούνται ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον ιό γιατί ταξίδεψαν με την ίδια πτήση της Air New Zealand με την οποία επέστρεψαν στη Νέα Ζηλανδία οι μαθητές ενός σχολείου του Όκλαντ. Ορισμένοι από τους μαθητές φέρουν ύποπτα συμπτώματα. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενίσχυσε τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία της χώρας από τη γρίπη των χοίρων. Μεταξύ άλλων οι πιλότοι των αεροσκαφών υποχρεώνονται να αναφέρουν την κατάσταση της υγείας των επιβατών προτού προσγειωθούν ενώ ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα στα αεροδρόμια.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξετάζουν άλλα 56 "ύποπτα" κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Πρόκειται για άτομα που είχαν επισκεφθεί το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες και παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Τόνι Ράιαλ, είναι πιθανό να μην έχουν το στέλεχος της γρίπης των χοίρων. Μέχρι σήμερα δέκα άτομα, εννέα μαθητές και ένας δάσκαλος από σχολείο του Όκλαντ που μόλις επέστρεψαν από το Μεξικό, έχουν τεθεί σε καραντίνα και τους χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, που γίνονται σε εργαστήριο της Αυστραλίας, αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της εβδομάδας. Άλλοι τρεις μαθητές από άλλο σχολείο, που είχαν επίσης επισκεφθεί το Μεξικό, διαπιστώθηκε ότι δεν έπασχαν από την ασθένεια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.