Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ανησυχία για την τύχη των Ελλήνων φοιτητών στη σεισμόπληκτη ιταλική πόλη Λ' Ακουϊλα

Έντονη είναι η ανησυχία για την τύχη των Ελλήνων φοιτητών που διαμένουν στην πόλη Λ' Ακουϊλα της κεντρικής Ιταλίας, η οποία επλήγη από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία Ελληνίδα φοιτήτρια νοσηλεύεται τραυματισμένη, ενώ ο αδελφός της εκτιμάται πως έχει εγκλωβιστεί στα συντρίμμια κτιρίου. Νωρίτερα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν, έκαναν λόγο για έναν Έλληνα φοιτητή ανάμεσα στους νεκρούς, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά το όνομα και το φύλο.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλείς, επίσημα διασταυρωμένες πληροφορίες για την ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων του φονικού σεισμού.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη είναι +390 6808 2030.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο πανεπιστήμιο της ιστορικής πόλης φοιτούν περισσότεροι από .......

500 Έλληνες φοιτητές. Αρκετοί έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα, λόγω του καθολικού Πάσχα, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονταν στην πόλη την ώρα του σεισμού.

Η ελληνική πρεσβεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών.

Η μεταφορά τους θα γίνει δωρεάν, με αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Aegean. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών, τα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι τα εξής:

* Σήμερα, Δευτέρα, στις 20.05 (τοπική ώρα) από Ρώμη για Αθήνα,
* Την Τρίτη και την Τετάρτη στις 11.00 και 19.25 (τοπική ώρα) από Ρώμη για Αθήνα.

Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία θα καταρτίσει σχετικό κατάλογο σεισμοπαθών και θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από τη σεισμόπληκτη περιοχή στη Ρώμη. Στον κατάλογο δύνανται να συμπεριληφθούν και άτομα τα οποία θα προσκομίσουν στην Πρεσβεία βεβαίωση της ιταλικής αστυνομίας ότι είναι σεισμοπαθείς.

Κλιμάκιο της πρεσβείας βρίσκεται κοντά στην σεισμόπληκτη πόλη ώστε να συντονίσει τις ενέργειες επαναπατρισμού των φοιτητών, ενώ ένα αεροσκάφος C 130 είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή μεταφέροντας διασώστες προς την πληγείσα περιοχή εφόσον ζητηθεί από την ιταλική πλευρά.

Σχολιάζοντας αναφορές γονέων ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, η κ. Μαρκάκη είπε πως τη στιγμή του σεισμού οι περισσότεροι έφυγαν βιαστικά από τα σπίτια τους και είναι λογικό να μην πήραν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα. Αρα, όπως είπε, το να μην μπορούν να επικοινωνήσουν είναι κάτι που δεν πρέπει να δημιουργεί απαισιοδοξία.

Έλληνες φοιτητές που επικοινώνησαν νωρίς το πρωί με μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι τους τελευταίους μήνες σημειώνονταν σεισμικές δονήσεις σε καθημερινή βάση.

Η κ. Μαρκάκη είπε πως προς το παρόν δεν έχουν μεταβεί στην πόλη διπλωματικοί εκπρόσωποι, καθώς οι αρχές της Λ' Ακουϊλα έχουν ζητήσει να υπάρξουν περιορισμένες μετακινήσεις, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε να υπάρχει ταχύς και ευέλικτος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Επικοινωνία Μπακογιάννη-Φρατίνι

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό της Φράνκο Φρατίνι, στον οποίο εξέφρασε τα βαθιά της συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά της προς τον ιταλικό λαό που δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή.

Η κ. Μπακογιάννη ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην πληγείσα περιοχή και ενημέρωσε τον κ. Φρατίνι για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στις προσπάθειες της Ιταλίας με μια εξειδικευμένη μονάδα ΕΜΑΚ που θα μεταβεί στην Ιταλία με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εάν ζητηθεί.

Τέλος εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, λόγω της παρουσίας στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή, σημαντικού αριθμού Ελλήνων φοιτητών.

Ο σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:30 (ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο περίπου 95 χλμ ανατολικά της Ρώμης και σε εστιακό βάθος 10 χλμ από την επιφάνεια της γης. Από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το μέγεθος του σεισμού αρχικά ανακοινώθηκε ότι είναι 6,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ αργότερα διορθώθηκε σε 6,3 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.