Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Θρίλερ με Παυλίδη μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή

Με την ονομαστική - μυστική ψηφοφορία σήμερα τα μεσάνυχτα θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, στην υπόθεση εκβιασμού από συνεργάτες του νυν βουλευτή Δωδεκανήσου που κατήγγειλε ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα διαγωνισμών για τις «άγονες γραμμές». Για τη συγκρότησή της απαιτούνται 151 ψήφοι.

Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει υιοθετήσει και η κυβέρνηση, «η οποία επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης», όπως δήλωσε το Σάββατο, στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εκείνο που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση ......

για να μην υπάρχει καμία σκιά στην τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει δώσει κατεύθυνση για «ψήφο κατά συνείδηση» στους βουλευτές του κόμματός του.

Υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής έχουν ταχθεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει δηλώσει ότι «σαφώς πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, όχι όμως εις βάρος της προεκλογικής ατζέντας».

Ο πρώην υπουργός καλείται να δικαιολογήσει χρηματικό ποσό, το οποίο διατέθηκε για αποπληρωμή δανείου της κόρης του, έπειτα από καταγγελία του κ. Μανούση, ότι έδωσε χρήματα σε δύο συνεργάτες του κ. Παυλίδη.

Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον 20ό τακτικό ανακριτή Απόστολο Ζαβιτσάνο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνάς του, προκύπτουν ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του πρώην υπουργού Αιγαίου και συγκεκριμένα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο πρώην συνεργάτης του κ. Παυλίδη, Παναγιώτης Ζαχαρίου, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και τελεί σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, καταγγέλλει ότι το Νοέμβριο του 2006 έδωσε στον κ. Ζαχαρίου το ποσό των 100.000 ευρώ σε μετρητά και επιταγές ύψους 525.000 ευρώ, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- η εταιρεία του, «ΣΑΟΣ», να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στις επιδοτήσεις άγονων γραμμών σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Το στοιχείο, που ενεργοποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το διαβιβαστικό του ανακριτή προς τον πρόεδρο της Βουλής, είναι το εικοσαετούς διάρκειας δάνειο, που είχε λάβει η κόρη του κ. Παυλίδη, τον Ιούλιο του 2006 για αγορά σπιτιού, το οποίο αποπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2007.

Ενώ, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο κ. Ζαχαρίου εξόφλησε υποχρεώσεις ύψους 40.000 ευρώ δύο ημέρες μετά την ημερομηνία, που ο κ. Μανούσης καταγγέλλει ότι του έδωσε σε μετρητά τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, στον κ. Παυλίδη ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος, δρόμο που του υπέδειξαν με δημόσιες δηλώσεις του και τουλάχιστον 10 συνάδελφοί του.

Η «υπόθεση Παυλίδη» επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κι όπως εκτιμούν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εάν ο κ. Παυλίδης δεν παραιτηθεί και προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε απολύτως δυσχερή θέση...

Επισφαλής

«Εάν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης, η θέση της κυβέρνησης θα είναι επισφαλής, διότι θα κρέμεται από την ψήφο ενός βουλευτή, ο οποίος θα είναι υπόλογος ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση του βουλευτή της Ν.Δ. Αριστοτέλη Παυλίδη.

«Πλειοψηφία και με 150 βουλευτές»

Η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί και στην πλειοψηφία 150 βουλευτών, εκτίμησε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Γιάννης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη σε συνέντευξή του χθες στο ραδιοφωνικό Κανάλι 1 του Πειραιά.

«Δεν ξέρω αν οι ισχυρισμοί του κ. Παυλίδη είναι σωστοί ή όχι. Ο Παυλίδης διακηρύσσει ότι είναι αθώος. Σέβομαι τις γνώμες και τις απόψεις των συναδέλφων μέχρις ότου αν αυτές αποδειχθούν ψευδείς», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πάντως, υπογράμμισε, «με 150 βουλευτές δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις», εκτιμώντας πως η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να στηριχθεί στην πλειοψηφία των 150 εδρών.

Τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες θα δώσουν και πάλι τη νίκη στη Ν.Δ. εξέφρασε χθες ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια διαδοχής του Κώστα Καραμανλή.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Αλλωστε, όπως και εσείς αναφέρατε στην ερώτησή σας, αυτό προϋποθέτει ήττα, ενώ όλοι εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για τη νίκη».

«Οσοι ποντάρουν σε ήττα και διαδοχή, ποντάρουν λάθος», δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. «Επετηρίδα στην κυβέρνηση ούτε υπάρχει ούτε πρέπει να υπάρχει», πρόσθεσε.

«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει», δήλωσε χθες στη Realnews ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κινητικότητα «δελφίνων» στη Ν.Δ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.