Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Φ. Μανούσης: «Αν δεν πλήρωνες, δεν έπαιρνες δουλειά»

«Ζούγκλα» χαρακτήρισε το τοπίο στις άγονες γραμμές ο γαλάζιος εφοπλιστής Φώτης Μανούσης, καταθέτοντας χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του, με την οποία άνοιξε η αυλαία των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Μανούσης ακολούθησε την ίδια... ρότα δείχνοντας τον πρώην υπουργό ως ηθικό αυτουργό της κακουργηματικής εκβίασης, με φερόμενο ως φυσικό αυτουργό τον στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Ζαχαρίου.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η μηνυτήρια αναφορά εναντίον του που συνέταξε ο πρώην ......

υπουργός έγινε καθ΄ υπόδειξη του Μαξίμου και συγκεκριμένα του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

Η κατάθεση του κ. Φ. Μανούση, πάντως, δεν ολοκληρώθηκε χθες και θα συνεχισθεί σήμερα από τις 11 το πρωί (το απόγευμα θα καταθέσουν ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Ζαχαράκης και η υπάλληλος του εφοπλιστή Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου), ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά το τέλος της εξέτασής του φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος από τους αστυνομικούς της Βουλής χωρίς να του επιτραπεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Χωρίς τον δικηγόρο του
Νωρίτερα, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε καταγγείλει ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλή «ενώ στο Βατοπέδι ο Εφραίμ συνοδευόταν από τους δικηγόρους του» και έκανε λόγο για ψυχολογική πίεση που επιχειρείται να ασκηθεί στον εντολέα του.

Ο πρώην υπουργός Αιγαίου, ωστόσο, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης πώλησης της Ολυμπιακής δήλωσε με νόημα: «Με κυνηγάνε οι άγονες γραμμές. Μου λένε “μη μιλάς γιατί θα πνιγείς”. Αλλά εγώ θα συνεχίσω να μιλάω...».

Κανένα νέο στοιχείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φ. Μανούσης δεν προσκόμισε μεν κάποιο νέο έγγραφο ή αποδεικτικό στοιχείο για να ενισχύσει τις καταγγελίες του, αλλά επανέλαβε λέξη προς λέξη όσα έχει καταθέσει στον ανακριτή, που είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσει η δικογραφία στο Κοινοβούλιο.

«Η έλευση του κ. Παυλίδη στο υπουργείο Αιγαίου σηματοδότησε κάποιους αυθαίρετους αποκλεισμούς, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι ευνοούνταν σκανδαλωδώς», είχε πει ο Φ. Μανούσης στον ανακριτή, ενώ και χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιέγραψε με λεπτομέρειες όσα συνέβαιναν στο περιθώριο των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές. «Θα τα εγκαταλείψω»
Οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως ο γαλάζιος εφοπλιστής ισχυρίστηκε ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου κρατούσε τους φακέλους του διαγωνισμού στην ντουλάπα του γραφείου του, πως αν δεν έδινες χρήματα δεν έπαιρνες δουλειά και πως ο ίδιος πλήρωνε σαν τους νονούς της νύχτας για να μην τον πετάνε έξω από τους διαγωνισμούς. Μάλιστα, κάποια στιγμή έκανε γνωστό ότι έχει καταρρεύσει οικονομικά και πως προτίθεται να εγκαταλείψει την ακτοπλοΐα και να παραχωρήσει τα πλοία του στους εργαζομένους.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής χαρακτήρισαν τις ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. πολύ επιθετικές, ενώ για τον εφοπλιστή είπαν πως κι αυτός ήταν το ίδιο επιθετικός και επέμεινε στις καταγγελίες του.

Όπως εκτιμούν νομικοί, ο κ. Μανούσης ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός στο κομμάτι που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας των άγονων γραμμών, θέλοντας να καταδείξει τον αξιόποινο ρόλο του πρώην υπουργού. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΣΑΟΣ φέρεται μάλιστα και χθες να επανέλαβε τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που είχε εγγράφως καταθέσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού αναφερόμενος στο πρόσωπο τόσο του κ. Παυλίδη όσο και του κατηγορούμενου συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου.

«Όπως οι νονοί»
«Ουσιαστικά, την παρότρυνση του υπουργού να τα βρω με τον Π. Ζαχαρίου και τη μετέπειτα απαίτηση του τελευταίου για καταβολές επιταγών, μετρητών και λοιπών διευκολύνσεων θα μπορούσα να τις παρομοιάσω με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι νονοί», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μανούσης.

Όπως προκύπτει και από την εξέτασή του στον ανακριτή, είχε ισχυριστεί ότι επί των ημερών του κ. Παυλίδη είχε ανατεθεί δρομολόγιο στις άγονες γραμμές σε πλοίο που ανήκε σε υπεράκτια εταιρεία και είχε σημαία Μπαχαμών, παραγκωνίζοντας άλλο ελληνόκτητο πλοίο δικών του συμφερόντων.

Δεύτερη δικογραφία στη Βουλή για εμπλοκή Παυλίδη

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ διαβιβάσθηκε χθες και η δεύτερη δικογραφία στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης και αφορά τους διαγωνισμούς για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών της Δωδεκανήσου που έγιναν στα τέλη του έτους 2005. Η δικογραφία- σύμφωνα με πληροφορίες- διαβιβάσθηκε χθες από τον ανακριτή Ρόδου κ. Λάζαρο Βαλσαμή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα με ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο «λόγω αρμοδιότητος της Βουλής». Για την υπόθεση αυτή τόσο ο δήμαρχος Τήλου (ως πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας λαϊκής βάσης του νησιού) όσο και εφοπλιστής κ. Γιώργος Σπανός (ως πρόεδρος της εταιρείας Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή) είχαν- μεταξύ άλλων- καταγγείλει τον τότε υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για «μεθοδεύσεις» ώστε οι γραμμές Κως- Νίσυρος- Τήλος- Σύμη- Ρόδος και επιστροφή και Ρόδος- Καστελλόριζο και επιστροφή, να δοθούν σε συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο εισαγγελέας
Μετά τις καταγγελίες αυτές ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γιώργος Οικονόμου διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και μετά την ολοκλήρωσή της άσκησε ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά των μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου, παράλληλα δε υπέβαλε όλα τα στοιχεία της προανάκρισης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Απρίλιο του 2007 προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή. Η δικογραφία χρεώθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κονταξή, ο οποίος έκρινε ότι «τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη» και έτσι δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η δικογραφία επέστρεψε στη Ρόδο περί τον Σεπτέμβριο του 2007 για να συνεχιστεί η τακτική ανάκριση, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τις καταθέσεις του δημάρχου Τήλου κ. Αλιφέρη, του εφοπλιστή κ. Σπανού αλλά και του ίδιου του κ. Αρ. Παυλίδη. Οι δύο καταγγέλλοντες υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι οι προκηρύξεις των διαγωνισμών που υπέγραψε ο κ. Παυλίδης ήταν «φωτογραφικές», ώστε τα δρομολόγια να δοθούν στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σύμης (ΑΝΕΣ) η οποία, κατά τον χρόνο διενέργειας του διαγωνισμού δεν είχε πλοίο αλλά το αγόρασε από την εταιρεία Τυρογαλά στην Κεφαλληνία, όταν πλέον εξασφάλισε τις επιδοτήσεις από το υπουργείο Αιγαίου.

Ήξερε ο Καραμανλής
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για την υπόθεση αυτήν ήταν ενήμερος και ο Πρωθυπουργός, κ. Καραμανλής, από επιστολή που του απηύθυνε ο δήμαρχος Τήλου στις 11 Ιανουαρίου 2006 (δηλαδή πριν από τρία χρόνια) ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το προκλητικότερο δε όλων είναι ότι η ανάθεση αυτή γίνεται με ιδιαίτερα μεγάλη επιδότηση, ενώ έχουν αποκλειστεί προσφορές χαμηλότερου κόστους με τα ίδια ή καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το πλοίο που θα εκτελεί τα δρομολόγια και είναι τέτοια η δυσαναλογία κόστους-οφέλους της συγκεκριμένης ανάθεσης, που από τις επιδοτήσεις και μόνο, η πλοιοκτήτρια εταιρία σε δέκα μήνες θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα κοστίζει το συγκεκριμένο πλοίο». Στην κατάθεσή του ενώπιον του ανακριτή ο κ. Παυλίδης κάλυψε πλήρως τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής λέγοντας ότι «έκαναν άριστα τη δουλειά τους».

Θα καταθέσουν 16 μάρτυρες που δεν κάλεσε ο ανακριτής

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣτου ΠΑΣΟΚ για την πλήρη διερεύνηση «των ποινικών σκιών» προτίθενται να ζητήσουν να κληθούν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής περίπου 16 άτομα που δεν πέρασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων καθώς ο ανακριτής εκ του νόμου δεν είχε δικαίωμα να ερευνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αίτημά τους έγινε κατ΄ αρχήν δεκτό από τη Ν.Δ. με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων να πλησιάσει τους 28. Στον κατάλογο των μαρτύρων θα προστεθούν η κόρη και ο αδερφός του κ. Παυλίδη, προκειμένου να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου της πρώτης, το «δάνειο» που πήρε από τον θείο της και τη μερική αποπληρωμή του σε διάστημα που φέρεται- κατά τις εκτιμήσεις του ανακριτή Απ.

Ζαβιτσάνου- να συνδέεται με την ερευνώμενη πράξη της καταγγελλόμενης εκβίασης. Επιπλέον, στη θέση του μάρτυρα αναμένεται να βρεθούν οι αδερφοί Αγούδημου, για τους οποίους ο Φ. Μανούσης στις καταθέσεις του αφήνει σαφείς αιχμές για προνομιακή μεταχείρισή των πλοίων τους στην άγονη γραμμή, όπως και οι πρώην υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας κ.κ. Γιώργος Βουλγαράκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ακόμη θα καταθέσουν ως μάρτυρες ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρης Καρράς, ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης, ο Ελευθέριος Αντωνίου, πωλητής του διαμερίσματος στην κόρη του Αρ. Παυλίδη για τον οποίο προτίθενται να ζητήσουν άρση του απορρήτου των λογαριασμών του, και ο Ανδρέας Βαρδουλάκης, συνεργάτης του πρώην υπουργού, μέσω του οποίου η κόρη του κ. Αρ. Παυλίδη φέρεται να πήρε το έμβασμα των 210.000 ευρώ από τον θείο της Αναστάσιο Παυλίδη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.